Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se - 29.10.2008

“O jedné loupeži”, “Bratři na pískovišti”, “Snadná kořist?!”, “Další tvrdohlavý” 

       Dne 16.10.2008, kolem 10.45 hodin, oznámí ostravským policistům 22letý muž, že byl “přepaden”. K loupeži mělo dojít kolem 10.40 hodin, na Ostravské ulici, v Ostravě-Polance, na zastávce autobusu “Přemyšov”. Mladý muž rozvážel chléb a knedlíky do ostravských prodejen. Kolem 10.30 hodin se zastavil v prodejně potravin v Ostravě-Janové, převzal peníze za zboží a vracel se zpět do Ostravy-Svinova. U autobusové zastávky měl zastavit a jít vykonat potřebu. Poté, co měl vycházet od zastávky zpět k vozidlu, mělo za jeho vozidlem zastavit motorové vozidlo zn. Škoda 105, červené barvy. Ve vozidle mělo být pět osob. Po řidiči měli chtít cigarety. Mladík měl osádce škodovky sdělit, že cigarety má. Cigarety pak měl vyjmout ze zavazadla tzv. ledvinky, přičemž měla osádka škodovky po jejím odepnutí uviděti i papírové bankovy tržby za zboží. Mladík měl řidiči škodovky cigaretu nejen “věnovat”, ale dokonce zapálit. “Odměnou” za jeho dobročiní měl být útok. Jeden z mužů měl mladíkovi přiložit ke krku naplocho delší nůž, poškozeného zatlači do autobusové zastávky. Tři další muži pak měli stát za nimi. Pod pohrůžkou zabití pak měl mladík finanční hotovost ve výši 10000 korun vydat. Útočník měl mladíka dokonce vybídnou “naval mi ty prachy, bo tě podrříznu....”. Pachatelé měli z místa činu odjet. Závažnost činu má zvyšuje použití nože, i doba činu – tzv. “za bílého dne”.
       Okamžitě po oznámení se rozjíždí intenzivní prověřování ostravských kriminalistů, prověřujících násilnou trestnou činnost. Každý projev násilné trestné činnosti je v Ostravě iniciátorem k okamžitému a preciznímu prověřování týmem specialistů. Výpověď poškozeného je velmi detailní, věrohodná, dokonce je sestaven identikit pachatele, muž se po loupeži zhroutí a je díky “zážitkům” hospitalizován na psychiatrii. Muž popíše podrobně nejen pachatele, ale také vozidlo. Má se jednat o zn. Škoda 105 S, typ 120 L vylučuje díky odlišným zadním světlometům. Poškozený si navíc zapamatuje jedno písmeno z registrační značky – písmeno S.
       Policejní tým prověří asi 2000 vozidel odpovídající popisu, je vyhlášeno pátrání jak po vozidle, tak po pachatelích. Jsou provedeny prověrky kamerových zařízení i další operativní prověřování. Policisté “nalezenou” i svědkyni, která viděla vozido poškozeného stát na zastávce autobusu. Ač velmi věrohodná výpověď i zdravotní stav poškozeného svědčí na závažný trestný čin, “šestý” smysl specialistů týmu “násilné” stále “připouští” i další verzi – fiktivní loupež.
      Kriminalisté souběžně prověřují všechny verze. Jsou provedeny prověrky v prodejnách, kde měl poškozený rozvést zboží i vyzvednout peníze. Jsou natipováni možní pachatelé dle detailních popisů. Jedenáct dnů “perné” čtyřiadvacetihodinové práce kriminalistů pak přináší dne 27.10.2008 závěr – mladík si čin vymyslel. V psychiatrické léčebně se asi po dvaceti minutách “doznává”. Má dluhy, které nezvládá splácet, potřeboval peníze k jejich zaplacení.....

vytisknout  e-mailem