Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se - 5.12.2008

“Sílu najdeš v sýru” 

       Svým očím zřejmě nevěřil 27letý muž z Frýdku-Místku, poté co uviděl ve vozidle spícího pachatele. Muž přijel dne 1.12.2008, kolem 06.28 hodin, k prodejně potravin v Moravské Ostravě, na Hornopolní ulici. Prodavačka po svém příchodu kolem 06.00 hodin zjistila poškození dveří prodejny, proto zavolala majitelce prodejny. Přítel majitelky pak provedl kontrolu objektu, prodejny i skladu. Dveře skladu byly sice uzamčeny, nicméně po vstupu 27letý muž uviděl díru ve zdi skladu (otvor o velikosti zhruba půl metu v dřevovláknité desce “unimobuňky”) i značný nepořádek. Zboží bylo rozházeno. Muž okamžitě telefonoval na linku 158. Spolu s dalším majitelem objektu pak začali kontrolovat zbylé prostory rozsáhlého areálu s ostatními budovami. V zadní části areálu muž “objevil” poškozené vozidlo zn. Škoda Octavia s rozbitým oknem. Dále nalezl nákladní vozidlo zn. VW LT, s poškozeným zámkem, a pootevřenými dveřmi spolujezdce. Ve vozidle muži uviděli žlutou tašku se sýry, které byly původně uschovány ve skladu. Při kontrole nalezli také vozidlo zn. Peugeot Boxer, červené barvy, ve které spal muž. Oznamovatel “takticky” požádal další muže, pracující v prodejně dřeva, o výpomoc. U každých dveří dodávky pak stál jeden muž, další šel pro policistu. Probuzení podezřelého bylo neradostné. Podezřelý byl ušpiněn od sýru zn. Swojski, který pravděpodobně odnesl ze skladu potravin. Policista muže vyzval k prokázání totožnosti, muž z kapsy bundy vyjmul peněženku a jeden odcizený tavený sýr. Policisté muže zadrželi a zjistili, že se jedná o “starého známého”.
       Při ohledání policisté zjistili, že všechna tři vozidla, zaparkována v objektu bývalé sladovny, byla poškozena, pachatel však nic neodcizil. Tak jak bylo výše zmíněno, dokonce v jednom z vozidel zanechal tašku s “platy” tavených sýrů zn. Swojski, i další věci. Muž měl ze skladu potravin  odcizit také jablka, která však snědl.
      Obviněný při výslechu sdělil, že si nitrožilně aplikuje pervitin. Součástí vyšetřování trestné činnosti bude také vyšetření duševního stavu obviněného. Muž byl naposledy zadržen 20.10.2008 a bylo mu sděleno obvinění pro šest trestných činů (viz zpráva níže). K těmto šesti případům tak “přibylo” dalších 13 trestných činů a 25letý muž si vyslechl obvinění pro trestné činy krádeží a poškozování cizí věci. V posledních třech letech byl muž opakovaně odsouzen pro majetkovou trestnou činnost, naposledy se vrátil z výkonu trestu dne 12.8.2008. Odsouzenému byla uložena, mimo jiné, také protitoxikomanická léčba.
       Celkem obvinění zahrnují 19 trestných činů. Ve čtrnácti případech se jedanlo o vloupání do vozidel různých značek, pětkrát pachatel rozbil okno, devětkrát poškodil zámek. Z vozidel odcizil většinou autorádia, sluneční brýle, tašky, fotoaparát i další věci. Na “lov” vyrážel většinou “vyzbrojen” šroubovákem. V dalších pěti případech se měl “vloupat” do různých objektů restaurací, prodejen či ordinace dětského lékaře. Trestné činnosti se dopouštěl na území Ostravy. Způsobená škoda přesahuje 104 000 korun.
Soud akceptoval podnět ke vzetí do vazby oviněného. Muži hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

Předchozí skutky naleznete zde.

vytisknout  e-mailem