Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se - 8. 12. 2008

Bezpečnostní opatření “Klidné Vánoce” 

Ostravští policisté v pátek zahájili speciální bezpečnostní opatření „Klidné Vánoce“. Do ostravských ulic vyrazily desítky policistů v uniformách i v „civilu“. Čtyřiadvacetihodinový výkon služby byl znát enormním poklesem počtu trestných činů v obchodních centrech i množstvím zadržených osob v průběhu uplynulého víkendu.
Cílem opatření je samozřejmě eliminovat krádeže věcí z nákupních vozíků, z vozidel. Pod dohledem jsou všechna ostravská obchodní centra. Ostravští policisté v průběhu víkendového opatření zadrželi, zatkli či předvedli 15 osob.

Policisté sdělili podezření pro trestný čin krádeže 25leté ženě, která měla dne 6.12.2008, kolem  14.20 hodin, v tramvaji číslo 1, mezi zastávkami J. Kotase a A. Poledníka v Ostravě, odcizit 19leté dívce peněženku. Dívka měla při jízdě tramvají na zádech batoh, ve kterém byla uložena peněženka s doklady a finanční částkou 250 korun. Krádeží podezřelá způsobila škodu ve výši 800 korun. Žena byla v posledních třech letech odsouzena pro majetkovou trestnou činnost.

Policisté zajistili také motorové vozidlo zn. Audi A8, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání dne 2.12.2008 brněnskými policisty. Vozidlo bylo přestříkáno bílou barvou, původní barva je černá. Ani to však policisty „nezmátlo“, po kontrole identifikačního čísla VIN, byla situace zřejmá. Muž, který chtěl z vozidlem zřejmě odjet z ulice 28. října v Ostravě, tvrdil, že si vozidlo půjčil od kamaráda. Vozidlo bylo odtaženo, věc je dále prověřována.
Nárazem do betonového obrubníku domu na ulici skončil pokus o ujetí policejní hlídce dne 7.12.2008, po 13.35 hodině. Po nárazu se snažil 30letý řidič vyměnit si místo s 30letou spolujezdkyní a urychleně z vozidla vystoupit. Byl však viděn jak policisty, tak dalšími svědky. Muž se snažil policistům ujet z Výškovické ulice, v Ostravě-Zábřehu, od parkoviště obchodního centra. Nerespektoval ani světelné a zvukové výstražné znamení. Muž při jízdě nezvládl řízení vozidla zn. Renault 19, k nárazu došlo na ulici Baranovová. Žena byla policisty předvedena, neboť u sebe neměla doklady totožnosti. Muž uvedl, že není vlastníkem řidičského průkazu. Ani skutečnost pozitivní orientační zkoušky na přítomnost canabisu není vizitkou dobrého řidiče.
Muž byl obviněn z trestných činů řízení vozidla bez řidičského oprávnění a neoprávněného držení platební karty. Druhé obvinění si „zasloužil“ také proto, že měl u sebe při kontrole dvě platební karty poškozeného i firmy. Dokonce třikrát se pokusil prostřednictvím karet vybrat z bankomatu v Rychvaldě finanční hotovost. Úspěšný však nebyl, naštěstí neznal PIN kód. Platební karty policisté samozřejmě zajistili, tak jako další věci, důležité pro trestní řízení.

Policisté v rámci opatření zjistili také řidiče pod vlivem alkoholu, uložili i blokové pokuty. Na bezpečné silnice dohlíží též dopravní policisté. Množství uniformovaných policistů na příjezdových komunikacích a parkovištích obchodních center evokuje u „potenciální“ pachatelů  značnou nechuť, po spatření policistů většinou teritoriem pouze projedou a odjíždí. „Staří známí“ opouští teritoria po spatření kriminalistů „v civilu“. Neuvidí-li nakupující policistu v uniformě, neznamená to, že na místě není policista „v civilu“. Opatření „Klidné Vánoce“ bude v Ostravě probíhat až do Vánoc.
Již tradičně však závěrem musí přijít zopakování preventivních doporučení, neboť jsme se i za uplynulý víkend setkali s případy „nepoučitelných“ obětí. Není reálné, aby u každého vozidla, do kterého majitelé nakládají nákup, a u každého nákupního vozíku, ve kterém zůstala taška, kabelka, stál policista. Apeluji znovu a opakovaně na Vaši zodpovědnost, abyste také sami přispěli ke zlepšení situace. Již stará lidová moudrost „příležitost dělá zloděje“ se potvrdila beze zbytku i o uplynulém víkendu. V pátek (5.12.2008) si majitelka odložila kabelku v nákupním vozíku v obchodním centru, na Grmelové ulici. Výběr zboží a roztržitost pak ženu přišel „draho, nenechavec“ kabelku odcizil. Stejnou zkušenost učinila další žena, při manipulaci s nákupem do zavazadlového prostoru vozidla na ulici Novinářské, zanechala ve vozidle kabelku. I ona o zavazadlo „přišla“. A do třetice zákaznických „hříchů“. Další žena si ponechala kabelku před kabinkou, ve které si zkoušela oblečení. Zda byla spokojena s výběrem nelze zhodnotit, pachatel, jenž kabelku odcizil, ji však „radost“ neudělal.

A proto znovu několik preventivních rad:
- Zvýšené počty nakupujících přitahují v předvánočním čase bohužel také množství nenechavců. Roztěkanost, nepozornost a stres napomůže bohatým žním pachatelů trestné činnosti. Lákadel inspirujících nenechavce je nespočet. Využívají oblíbený „hřích“ obětí, a během sekundy odnáší zavazadla, která nakupující zanechal v nákupním vozíku, zatímco vybírá zboží. Spolu s kabelkou, taškou či kufříkem, mizí také doklady, mobilní telefony, platební karty s pečlivě poznamenanými PIN kódy…
- Dalším, pachateli hojně využívaným momentem, je nakládání nákupu do zavazadlového prostoru, zatímco majitel odloží zavazadlo do prostoru odemčeného vozidla. Během okamžiku pak zloděj, bez povšimnutí majitele i dalších nakupujících, opouští místo činu s kabelkou a dalšími věcmi.

Společným jmenovatelem všech zmíněných situací je nedostatek času. Ten figuruje také u krádeží věcí z vozidel. Ve jménu záležitostí, které musíme přece dnes ještě vyřídit, zanecháme bezmyšlenkovitě v proskleném vozidle notebooky, kufříky, kabelky, elektroniku a vše další. I pouhá igelitová taška se pak stane „ve výloze“ vozidla lákadlem. Již tradiční obrázek se naskytne na parkovišti, kdy pachatel nejprve obejde zaparkovaná vozidla a následně se vrací provést krádež z vozidla, ve kterém je cokoliv ponecháno.

                

vytisknout  e-mailem