Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se - 9. 12. 2008

“Co se v mládí naučíš aneb jablko od stromu daleko nespadne”, Rychlý zákrok zachránil lidský život, Zajistili odcizené vozidlo, „Novodobý umělec“ 

  1. “Co se v mládí naučíš aneb jablko od stromu daleko nespadne”
  2. Rychlý zákrok zachránil lidský život
  3. Zajistili odcizené vozidlo
  4. „Novodobý umělec“

Policejní komisař sdělil obvinění pro provinění krádeže a poškozování cizí věci 15letému mladistvému. Ten je spolu se 14letým nezletilým chlapcem podezřelý, ve čtyřech případech, z „vloupání“ do základní školy v Ostravě-Výškovicích, na ulici Šeříkové.


Oba žáci měli čtyřikrát, vždy v noci (z 17.10.2008 na 18.10.2008, 20.10.2008 na 21.10.2008, 22.10.2008 na 23.10.2008, na 24.10.2008),  společně „krást“. Mladistvý měl většinou rozbít okno základní školy v Ostravě, na Šeříkové ulici, a odcizit PC sestavy, LCD monitory, psací potřeby, magnetické ukazovátko, magnety, finanční hotovost ve výši 150 korun, též dvě balení kávy. Nezletilý měl v době krádeží hlídat a z krádeží neměl dostat žádný zisk. Hlídat před školou měl z „kamarádství“.


Protiprávním jednáním tak měla být způsobena škoda přesahující 69000 korun. První skutek byl spáchán v době konání voleb, konkrétně ve volebním okrsku č. 133, a tak jak jsme po spáchání činu avizovali, neměl politický podtext. Jednalo se o trestný čin (konkrétně provinění a čin jinak trestný), spáchaný za účelem zisku. Mladík měl odcizené věci spolu s nezletilým přenést domů, odkud je odvážel otec mladistvého.
Na „výpravy“ se mladíci vydávali pokaždé v době nočních směn matky 15letého obviněného, a v době, když mladší u staršího kamaráda přespával. Žena neměla o protiprávním jednání syna ani „zdání“. Se 39letým otcem mladíka je rozvedena, muž bydlí na jiném místě (mimo Ostravu).
Policejní komisař zahájil také trestní stíhání 39letého otce pro trestné činy podílnictví a ohrožování výchovy mládeže. „Tatínkovi“ hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, synovi až na rok a půl (dospělému pachateli by hrozil trest odnětí svobody na tři léta, u mladistvého se sankce snižuje na polovinu).


      

vytisknout  e-mailem