Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 10. 8. 2009

Osobní vůz v plamenech; Zapálené popelnice; "Prostřednictvím internetu” 

Osobní vůz v plamenech

Dnešního dne ve 2.30 ráno, došlo k požáru osobního vozidla.
K tomuto skutku došlo v Ostravě Hrabůvce na parkovišti na ulici Dr. Martínka. Osobnímu vozidlu Hyundai Tucson kompletně shořela celá přední část. Policisté provedli ohledání místa činu a fotodokumentaci. Dle technika Hasičského záchranného sboru není vyloučeno podezření, že k požáru mohlo dojít i cizím zaviněním. Celá věc je nadále v šetření. Majitel vyčíslil škodu na 430 000 korun.

 Zapálené popelnice

Neznámý pachatel-žhář řádil dne 9. 8. 2009 v Ostravě Radvanicích.
Po osmé hodině večerní zapálil obsah plastového odpadkového koše na ulici Těšínské, na zastávce MHD „Radvanice škola“. Následně pokračoval dál. Na téže ulici zapálil plastové kontejnery nacházející se za prodejnou potravin. Poté, na ulici Vrchlického před budovou pošty, mu za oběť padl další plastový kontejner, od kterého pak chytil vedlejší plastový kontejner na plasty. Na místa se do pěti minut dostavili policisté i hasiči. Předběžná škoda činí 33 000 korun. Za trestný čin poškozování cizí věci stanoví trestní zákon až jednoroční odnětí svobody.

nprap. Mgr. Petr Svoboda

"Prostřednictvím internetu”
 
Kriminalisté 7. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava intenzivně prověřovali závažný trestný čin znásilnění. Skutek oznámil 23letý nevlastní bratr 17leté dívky dne 20.7.2009, kolem 20.00 hodin. Ke znásilnění mělo dojít téhož dne (20.7.2009), kolem 18.30 hodin, v Ostravě-Hošťálkovicích, v blízkosti řeky Opavy. Dívka se měla ve stejný den, kolem 16.00 hodin, seznámit prostřednictvím internetu a jednoho ze seznamovacích serverů, s neznámým mužem. S mladíkem si pak měla sjednat schůzku kolem 18.00 hodin v lokalitě Ostravy-Hošťálkovic. Ačkoliv znala pouze křestní jméno muže, telefonní číslo, a další příliš nekonkretizující informace k identitě muže, vyrazila za mladíkem do uvedené oblasti. Později mělo dojít přes fyzický odpor poškozené a její vyslovený nesouhlas k nedobrovolnému pohlavnímu styku s mladistvou. Po aktu měl mladík z místa utéci. Dívka měla za mužem běžet a volat o pomoc s odůvodněním, že byla okradena. K pronásledování mladíka se měli přidat dokonce neznámí lidé, neúspěšně, mladíka neměli dostihnout. Uplakanou dívku nalezl doma nevlastní bratr, který po zjištění stavu věci informoval policisty.


Okamžitě se rozeběhlo detailní prověřování. Případ splňoval typické znaky obdobných skutků – schůzka „naslepo“, u řeky, s neznámým, jehož znala „oběť“ pár hodin díky anonymitě seznamovacího serveru, navíc mladistvá. Žena odmítala komunikovat s muži - kriminalisty, proto s ní hovořily policistky. Dívka popsala nejen skutek, ale také muže, podrobila se vyšetření v nemocnici. Při znásilnění naštěstí nedošlo ke zranění či škodě na majetku. Policisté provedli ohledání místa činu, zajistili oděvní svršky i další věci, ke znaleckému zkoumání. Byly provedeny prověrky v okolí místa činu, pátrání po možných svědcích násilného činu. Zahájeny byly též úkony trestního řízení pro trestný čin znásilnění. Na pachatele předmětného činu pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody v rozmezí dvou až osmi let. Prověřování bylo konáno také operativní cestou, policisté pracovali na ustanovení osoby pachatele. Byla vyžádána odborná vyjádření znalců. Intenzivní prověřování kriminalistů přineslo poznání, že ke skutku nedošlo. Dívka se doznala, že si znásilnění vymyslela. Původní informace měly být pravdivé, až po ono znásilnění. Tedy měla se seznámit s neznámý mužem prostřednictvím internetu a jednoho ze seznamovacích serverů, jít s ním sama na schůzku k řece. Motivem uvedení znásilnění měl být fakt, že nebyla spokojená a schůzku si představovala jinak. Policejní komisař věc odložil, neboť se skutek nestal.


Případ však nese i preventivní doporučení. Výrazná anonymita různých seznamovacích serverů může napomáhat uvedenému protiprávnímu jednání. Lze proto doporučit sjednání prvních schůzek díky tomuto způsobu komunikace  na místa s větším počtem osob, například restaurací. Jako doprovod si pro první setkání vezměte kamarádku, známého, rodinného příslušníka.
Další, zásadní apel, platí pro fiktivní oběti. Jak již bylo zmíněno, kriminalisté v těchto případech konají prověřování s nasazením všech sil i prostředků. Zákonitě tak musí chybět na jiných místech.
Pokud dojde k trestnému činu znásilnění je důležité skutek oznámit co nejdřív, zásadně se nemýt (koupat, sprchovat apod.) a neničit tak důležité stopy. S přibývajícím časovým odstupem dochází ke ztrátě relevantních stop i informací směřujících k detekci pachatele.
Srovnáme-li statistická čísla případu znásilnění v Ostravě za první pololetí roku 2008 a 2009, zjistíme snížení počtu těchto trestných činů na polovinu. V první polovině roku 2008 prověřovali ostravští kriminalisté 10 případů znásilnění (podezřelý byl zjištěn v 9 případech), v letošním pololetí to bylo 5 případů znásilnění (ve třech případech zjištěn podezřelý). Kriminalisté specializující se na tuto trestnou činnost sdělili, že zhruba čtvrtina obětí si trestný čin vymyslela.
 
Závěrem lze doplnit případ, který prověřovali policisté Obvodního oddělení Velká Polom. Dne 23.7.2009, kolem 00.30 hodin, byl policistům oznámen případ možného spáchání sebevraždy mladé ženy. Ta na komunikačním portálu zveřejnila svůj úmysl spáchat sebevraždu. Ve stejnou dobu jako ona mladá žena však komunikoval prostřednictvím předmětného portálu  také muž z Prahy. Ten na sdělení ženy okamžitě zareagoval a informaci oznámil na linku 112. Pomoc pak přišla z Obvodního oddělení Velká Polom. Policistům přišla otevřít plačící dívka a sdělila jim že chce spáchat sebevraždu. Opravdu svůj úmysl zveřejnila prostřednictvím komunikačního portálu. Motivem jejího činu měl být rozchod s přítelem. Žena byla převezena do nemocnice.

por. Bc. Gabriela Holčáková
 
 

 

vytisknout  e-mailem