Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 11.2.2009

„Munice v nočním stolku“ 

      Nález stovek nábojů oznámil dne 10.2.2009 na Obvodním oddělení v Ostravě-Porubě 74letý obyvatel Ostravy-Poruby. Senior nalezl v chodbě sklepních prostor domu na ulici Čs. Exilu odstavený starý nábytek, noční stolek. Kus nábytku však skrýval střelivo, náboje různých ráží. Některé náboje byly uloženy dokonce v původním obalu. Více než 2200 nábojů muž odevzdal policistům. Policisté střelivo zajistili, provedli ohledání místa nálezu munice a zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin nedovoleného ozbrojování. Pachatel, který takto hromadil střelivo, může být potrestán trestem odnětí svobody až na tři léta.
      Trestnímu stíhání se však osoby v obdobných případech  (nelegálního držení zbraní) mohou v současnosti vyhnout. Od 1.2.2009  mohou osoby dobrovolně odevzdat zbraně, které v současnosti drží bez příslušného povolení. Tato možnost existuje díky přechodnému ustanovení zákona o zbraních č. 119/2002 Sb., tedy zániku trestnosti nedovoleného ozbrojování (amnestie).

      Smyslem amnestie je pozitivní motivace neoprávněných držitelů a hlavně snížení počtu ilegálně držených zbraní mezi obyvateli. Lidé mohou ve stanovené lhůtě šesti měsíců (do 31.7.2009) a bez rizika trestu dobrovolně odevzdat nelegálně držené zbraně. Konkrétně se amnestie týká zbraní kategorie A, B, C nebo hlavních části těchto zbraní. Zbraň můžete odevzdat na kterémkoliv útvaru policie. Policie osobě, která zbraň odevzdala do úschovy, vydá potvrzení o převzetí zbraně do úschovy. Při převzetí zbraně nepožaduje podání vysvětlení o způsobu nabytí zbraně.
      V Ostravě (Vítkovicích) naleznete „své“ oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál na ulici Výstavní 55. Policisté Vám rádi poradí i telefonicky na číslech 974 725 301 (až 307). V průběhu amnesie v roce 2003 bylo v rámci České republiky odevzdáno 4192 zbraní. V rámci městského ředitelství Ostrava bylo tehdy odevzdáno 70 kusů zbraní.


vytisknout  e-mailem