Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 12, 13, 14. 8. 2009

Znásilnění ve vlaku; “Vyřadili činnost světelného návěstidla na železnici”; “Zapaloval kontejnery, dokonce v objektu benzinky”; “Pohled do tváře...”; “Boj o Štěpánkův dres” 

Znásilnění ve vlaku
 
         Zásadní obrat nastal v prověřování trestného činu znásilnění dívky ve vlaku SC Pendolino na trase Praha – Ostrava. O případu jsem Vás již informovala. 
 
Původní tisková zpráva: Dne 3.7.2009 mělo dojít ke znásilnění ve vlaku SC Pendolino – 509, na trase Praha (hlavní nádraží) Ostrava-Svinov. Oběť nebyla schopna specifikovat dobu spáchání trestného činu, nicméně pravidelný odjezd vlaku z Prahy byl v 17.23 hodin, do železniční stanice Ostrava-Svinov dorazil vlak ve 20.29 hodin.
V průběhu intenzivního prověřování kriminalisté zjistili, že vlak byl téměř zcela obsazen a cestovalo v něm dokonce 275 osob. Vlak zastavoval ve stanicích Praha (hlavní nádraží) - Pardubice – Olomouc – Ostrava (Svinov) – Ostrava (hlavní nádraží) – Bohumín.
 
O pomoc byla požádána také veřejnost, kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin znásilnění. Za spáchání trestného činu znásilnění hrozí pachateli trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let.
24letá žena se po příjezdu vlaku do Ostravy-Svinova svěřila své sestře,  že mělo dojít k jejímu znásilnění během jízdy vlaku. Sestra “poškozené” o incidentu informovala 45letou matku. Místem činu měla být pravděpodobně toaleta vozu. “Poškozená” byla ve špatném psychickém stavu, na místě odmítla komunikovat s policisty a později s lékařem. Trestní oznámení tak učinila matka “oběti”, která po příchodu k vozidlu před nádražím uviděla zvracející dceru. Po informování o znásilnění matka “oběti” přivolala policisty. Hlídka iniciovala příjezd zdravotníků. Prvotním krevním rozborem v nemocnici byla zjištěna hodnota 2,87 promile alkoholu a žena byla umístěna k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici.
Žena následný den policistům uvedla, že vypila pivo a zakoupila si ve vlaku kávu. Po jejím zkonzumování mělo být ženě špatně a další okolnosti si již neměla pamatovat.
Po trestním oznámení kriminalisté okamžitě začali konat, ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin znásilnění. Následovalo ohledání místa činu, pátrání po svědcích skutku, prověřování mezi zaměstnanci jedoucími ve vlaku. Byla vyžádána odborná vyjádření z různých oborů.
“Oběť” se v pondělí 10.8.2009 “přiznala” kriminalistum, že si celý incident znásilnění vymyslela. Ve vlaku se měla seznámit se skupinou vodáků a vypít s nimi alkohol. Vzhledem ke skutečnosti, že nemá být zvyklá pít, tak si po požití alkoholu neměla další děj příliš pamatovat. Poté, co měli dívku v podnapilém stavu spatřit rodiče, neměla vědět, jak celou věc vysvětlit a proto si měla vymyslet znásilnění. K pohlavnímu styku (“oběti”) ve vlaku nemělo vůbec dojít.
Policejní komisař věc včera (11.8.2009) odožil, neboť ke skutku nedošlo. Hodiny odvedené práce kriminalistů tak padly vniveč.
V posledních dnech jsem Vás opakovaně informovala o dalších případech fiktivních znásilnění. Motivy nepravd “obětí” jsou různé. Statistická data kolegů specialistů, zabývajících se tzv. mravnostní kriminalitou v Ostravě jsou k datu 10.8.2009 neúprosná. Do jedenáctého srpnového dne letošního roku již prověřovali dokonce dvacet případů znásilnění, kdy celou třetinu (sedm) si oběti vymyslely! V dalších případech bylo sděleno obvinění nebo byly předány dle místní či věcné příslušnosti do prověřování jiných teritorií. Z dvaceti případů se do současnosti nepodařilo objasnit jediný skutek, což svědčí o velmi dobré práci specialistů. I na neobjasněném případu kriminalisté neustále intenzivně pracují.
 

“Vyřadili činnost světelného návěstidla na železnici”
 
Policejní komisař 7. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava zahájil trestní stíhání 17letého obviněného pro provinění poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení, krádež a poškozování cizí věci. Policejní komisař sdělil obvinění také 18letému muži pro trestné činy poškozování cizí věci, ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. Oba muži jsou podezřelí, že dne 11.8.2009, kolem 09.45 hodin, v Ostravě-Vítkovicích, na úseku železniční tratě, spolu s nezletilým 14letým chlapcem, společně odšroubovali víko transformátoru, nacházející se vedle železniční tratě, přestřihli vodič transformátoru a následně jej odcizili. Nezletilý měl v době páchání činu hlídat okolí místa  a k transformátoru mladíky přivést. Odcizením měděného vodiče měla být způsobena přesně nezjištěná škoda, zjevně nepřevyšující 5 000 korun. Škoda vzniknuvší poškozením transformátoru byla předběžně stanovena asi ve výši 50 000 korun. Přerušením vodiče měli podezřelí současně vyřadit činnost  světelného návěstidla, na němž vzhledem k poškození transformátoru svítila návěst stůj. Tímto způsobem tak měli mladíci narušit bezpečnost a plynulost železniční dopravy.
Mladistvý 17letý byl přitom v minulosti již  odsouzen s podmíněným odložením trestního opatření. Trestní stíhání osob je vedeno na svobodě. Dospělému pachateli hrozí za předmětný trestný čin trest odnětí svobody od jednoho roku do šesti let.
 
48letý výpravčí železniční stanice zaregistroval na zabezpečovacím zařízení poruchový stav a okamžitě konal. Informoval nejen policisty, ale také dalšího zaměstnance, kterého vyslal k uvedené poruše. 58letý muž již při příjezdu na místo viděl policisty. Policistům také sdělil, že došlo k přestavění předchozího světelného návěstidla na návěst „stůj“, přičemž následně dochází ke zpoždění vlaků, které musí zastavovat u návěsti.
Policisté Oddělení železniční policie a doprovodů vlaků Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje po oznámení události  ihned vyrazili na místo činu, na němž uviděli tři mladíky. Jeden z podezřelých nesl měděný vodič a druzí dva pokládali  víko transformátoru. Na výzvu policistů k zastavení se mladíci „rozprchli“. Trojici policisté pronásledovali a zadrželi dva  podezřelé (ve věku 18 a 17 let). Výkon pronásledujících policistů byl zásadní, mladíci sprintovali v kolejišti a v době pronásledování projížděl od železniční stanice dokonce osobní vlak. Prchající osoby se rozdělily, a běžely po obou stranách vlaku! I tak policista díky velmi dobré fyzické kondici po desítkách metrů sprintu podezřelého dostihl. Třetí podezřelý, nezletilý chlapec z místa utekl, ale následně byl policisty rovněž zjištěn a na služebnu dorazil s otcem.
 
 “Zapaloval kontejnery, dokonce v objektu benzinky”

Policejní komisař 2. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava zahájil trestní stíhání 19letého mladíka pro trestné činy podílnictví, poškozování cizí věci a výtržnictví. Muž je podezřelý, že v červnu 2009 prodal do zastavárny v Moravské Ostravě zahradnické pákové nůžky, ačkoliv věděl, že pochází z trestné činnosti. Za nůžky měl dostat sto korun, které si rozdělil s 18letým obviněným mladíkem na polovinu (o tomto případu krádeží jsem vás již informovala, neboť se obviněný mladík měl do garáže probourat její střechou!).
Dále je však mladík podezřelý, že v období od 17.2.2009 do 10.5.2009, zapálil celkem třináct! plastových kontejnerů na odpad. Místa, kde plastové „pochodně“ vzplály, byla různá. Požáry měl obviněný založit například v Šenově na Radničním náměstí, Kaštanové ulici (u hřbitova), Petřvaldské i Těšínské ulici, v Ostravě-Bartovicích. V jednom případě měl muž dokonce zapálit popelnice v objektu čerpací stanice pohonných hmot. Po zahoření kontejneru došlo k rozšíření požáru na přilehlé dveře budovy čerpací stanice. Škoda, jenž měl obviněný protiprávním jednáním způsobit, byla předběžně vyčíslena na zhruba 117 000 korun (jen škoda na majetku čerpací stanice byla předběžně vyčíslena ve výši asi 54 500 korun).
Obviněný měl vždy zapálit předmět, jež našel v kontejneru a následně jej vhodit do popelnice. Ve většině případů se měl ukrýt poblíž (do křoví apod.) a dívat se jak kontejner hoří, vyčkat na tavení plastu a jeho totální devastaci. V některých případech měl zapálit jednu popelnici a od ní měla zahořet další, přistavená v její blízkosti. V jiných případech měl zapálit rovnou dva kontejnery současně. Z některých míst měl odjíždět autobusem. V případě založení požáru v objektu „benzinky“ však podezřelý neměl čekat, až zahoří i druhá přistavená popelnice od první, kterou úmyslně zapálil, neboť si měl následně uvědomit, že může dojít k výbuchu. Proto měl krátce po založení požáru kontejneru z místa odejít a odjet autobusem. Požár se měl opravdu rozšířit na přilehlé plastové dveře budovy a došlo tak k poškození zámkové dlažby, omítky i venkovního osvětlení. Požáry kontejnerů neměly mladíka vzrušovat, motivem měla být nuda a z počátku také způsob, jakým měl ventilovat zlost a své neshody s družkou.
Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě, k trestné činnosti se doznal. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
Při prověřování série zahoření kontejnerů policisté vyžádali také konzultaci z oboru požární techniky, aby zjistili příčinu požárů, kdy docházelo k tzv. úplnému plamennému zahoření 3. stupně, s následným spálením napadeného objektu. Při zahoření kontejneru sahaly plameny do výšky 1,5 metrů i výše. Verze odhozeného nedopalku cigarety i vložení těkavé látky do uzavřeného kontejneru byly vyloučeny a s největší pravděpodobností byla určena výše zmíněna příčina zapálení a vhození zapálené věci do kontejneru. „Bojovat“ se žhářem pomáhali nejen hasiči, ale také strážníci Městské policie Šenov, policisté Obvodního oddělení policie Vratimov a kriminalisté 2. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava. Byla realizována nejen speciální opatření, ale bylo vyslechnuto množství osob. Rozsáhlé prověřování přineslo zjištění podezřelého muže, kterému bylo sděleno výše uvedené obvinění. Vyšetřování je teprve na počátku, v případě vyjádření znalce o reálném nebezpečí vzniku zahoření a výbuchu objektu čerpací stanice by přicházela v úvahu další kvalifikace skutku – obecného ohrožení. V úvahu však přichází také znalecké zkoumání duševního stavu obviněného.
 

“Pohled do tváře...”
 
Ostravští policisté pátrají po dosud neznámém pachateli, který dne 7.7.2009 v 16.34 hodin, odcizil ze společných prostor domu (konkrétně z chodby) na Pavlovově ulici v Ostravě-Zábřehu, prostorovou kameru nezjištěné značky za 6 000 korun. Podezřelého při jeho protiprávním jednání  velmi detailně zachytila právě ona odcizená kamera. Detailní pohled do tváře podezřelého i fotografie ženy, která s podezřelým na místo činu přišla, určitě napomůže identifikaci osob.
Žádáme veřejnost o pomoc v pátrání po výše zmíněných osobách, jakékoliv informace k věci, a především k podezřelému (i ženě, která s ním přišla), můžete sdělit tradičním způsobem na lince 158 nebo kterékoliv policejní služebně. Trestný čin krádež prověřují policisté Obvodního oddělení policie Ostrava-Zábřeh (tel. 974 728 301).
Obdobné krádeže kamer prověřujeme často, nezřídkakdy je v průběhu prověřování zjištěna dokonce série krádeží těchto věcí. Poměrně malá škoda, pohybující se na začátku v řádech několika tisíců, se pak může mnohonásobně zvýšit díky počtu krádeží. Tento případ je výjimečný kvalitním obrazem, jenž podezřelý pro pátrání zanechal.

 “Boj o Štěpánkův dres”
 
Ostravští policisté intenzivně pátrají po pachateli trestného činu loupež, k němuž došlo dne 13.8.2009, kolem 20.50 hodin, v Ostravě-Hrabůvce, na ulici Dr. Martínka (na parkovišti). 17letý mladík se vracel se známými z hokejového zápasu mezi Vítkovicemi a Brnem. Skupinka čtyř mladých lidí (dva páry) nastoupila do tramvaje č. 3 (před halou ČEZ Arény) a jela směrem do Ostravy-Hrabůvky, vystoupila na zastávce „Hrabůvka-kostel“. Spolu s mladými lidmi nastoupila před halou do tramvaje č. 3 také skupinka čtyř mladíků, která se vydala za 17letým poškozeným a jeho 16letou známou. Mladý pár prošel podchodem směrem na ulici Dr. Martínka a dále k nejbližšímu parkovišti, obklopenému zástavbou panelových domů. To už mladý pár zjistil, že je sledován skupinou čtyř mladých mužů.
Na parkovišti před domem č. 18 (ul. Dr. Martínka) dosud neznámý pachatel znenadání zaútočil na 17letého mladíka, udeřil jej zezadu do hlavy a současně s vulgární nadávkou „Baník, …, naval dres“, vyžadoval vydání dresu. Po úderu se pachatel snažil z mladíka strhnout dres, který měl poškozený přehozený přes ramena. Oběť však dres zachytila, nechtíc jej vydat, což iniciovalo další fyzický atak. Pachatel oběť opakovaně udeřil pěstí do ruky a obličeje i přes aktivní obranu poškozeného. Současně neznámý křičel, aby poškozený dres vydal s výstrahou dalšího fyzického ataku. Vzhledem k aktivní obraně oběti, která se nechtěla vzdát dresu, přiběhli k dvojici mužů tři další mladíci z původní skupinky čtyř osob, v níž byl také pachatel. Do té chvíle tři mladíci stáli poblíž a ataku přihlíželi. V tu chvíli poškozený „marný boj o dres vzdal“. Pachatel vytrhl dres poškozenému a i s třemi přihlížejícími mladíky z místa činu utekl. Poškozený následně vyhledal lékařské ošetření. Škoda na majetku byla vyčíslena předběžně na tisíc korun. Předmět zájmu pachatele s nímž nakonec zmizel, byl dres  modré barvy s bílými nápisy, číslem 33 a jménem Štěpánek.
Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin loupež. Trestní zákon pamatuje na pachatele tohoto trestného činu odnětím svobody až na deset let. Policisté provedli ohledání místa činu, proběhlo okamžitě propátrávání okolí, byl zjištěn popis podezřelého: mladík ve věku asi 16 – 17 let, výšky asi 170 – 175  cm, vlasy oholeny, silný ostravský přízvuk. Oblečen byl do šedé či hnědé mikiny s kapucí na hlavě, a modrých riflí. Tři mladíci, jenž přihlíželi, rovněž ve věku 16 – 17 let, štíhlých postav, rovněž oholených vlasů, všichni oblečeni do modrých riflí. Jeden z mladíků měl na sobě šedou mikinu s bílým nápisem “EVERLAST“, situovaným na hrudi.
Žádáme veřejnost o sdělení jakékoliv informace ke skutku na známém telefonním čísle 158 nebo kterékoliv policejní služebně. Skutek prověřují kriminalisté 3. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava. Vzhledem k tomu, že v tramvaji č. 3 cestovalo od haly množství lidí, je pravděpodobné, že skupinka nezůstala bez povšimnutí. Další svědci mohli incident zaregistrovat poblíž domu č. 18 na ulici Dr. Martínka.
 


 

vytisknout  e-mailem