Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 15. 9. 2009

Kostelní krádež, loupež ve zlatnictví , trestná činnost v obvodu dráhy 

Kostelní krádež

Do jednoho z ostravských kostelů se v době od 11. do 14. 9. 2009 vloupal neznámý pachatel.
Ten se dosud nezjištěným způsobem vloupal do objektu schodiště vedoucího k varhanům. Odtud odcizil průmyslový vysavač, dvě vrtačky, vrtací míchadlo, rozbrušovací pilu, tlakový stroj na stříkání barvy, 50 ks tmelů kostela, sadu zednického nářadí, horolezecké úvazky a svazek klíčů od kostela.
Soukromé firmě provádějící rekonstrukci kostela vznikla škoda ve výši 86 000 korun.
Šest měsíců až tři léta, takový trest stanoví zákon za spáchání trestného činu krádeže.

Loupež ve zlatnictví

Škodu za 130 000 korun způsobil dosud neznámý pachatel ve zlatnictví v Ostravě Mariánských Horách.
Pachatel vstoupil dne 14. 9. 2009 kolem 16.00 hodin do prodejny a nechal si prodavačkou ukázat plato se zlatými náramky. Předstíral, že si některý z nich vybírá a zároveň požádal prodavačku, aby mu ukázala další plato. V tu chvíli udeřil levou rukou prodavačku do ramene. Pachatel poté z plat vytrhl nezjištěné množství náramků, se kterýma pak z prodejny utekl.
Na místo do pěti minut dorazily dvě policejní hlídky, které se okamžitě vydaly pátrat v okolí, ale pachatele bohužel nenalezly. Prodavačce pachatel naštěstí nezpůsobil žádné zranění.
Za spáchání trestného činu loupeže hrozí pachateli až desetiletý pobyt ve vězení.

 
Trestná činnost v obvodu dráhy

Hned dva protiprávní skutky na železničních tratích v obvodu města Ostravy prověřují ostravští kriminalisté.
Prvního z nich se měl dopustit neznámý pachatel okolo 11.20 hodin na tzv. Odbočce Odra, na železniční trati z Ostravy Vítkovic do Polanky nad Odrou. Pachatel po demontáži propojovacích kabelů od stykového transformátoru odcizil litinové těleso, v němž byl uložen transformátor. Poškodil tedy obecně prospěšné zařízení a vyřadil kontrolu nad kilometrovým úsekem této železniční tratě. Díky tomu zde musely vlaky projíždět minimální rychlostí a pouze na telefonické povolení. Vzniklo zde tedy zvýšené riziko nehodové události. Způsobená škoda činí 32 000 korun. Pachatel se dopustil trestných činů  poškozování obecně prospěšného zařízení a krádeže, za které trestní zákon stanoví až šestiletý trest odnětí svobody.
Ke druhému skutku došlo o hodinu později na železniční trati mezi stanicemi Ostrava Hlavní nádraží a Ostrava Mariánské Hory. Neznámý pachatel zde měl přeřezat měděná lana od stykových transformátorů ke kolejím. Následkem tohoto jednání byla porucha návěstidla, které bylo z polohy „volno“ uvedeno do polohy „stůj“. Strojvedoucí projíždějícího vlaku Eurocity musel díky tomu použít rychlobrzdy, aby před uvedeným návěstidlem zastavil. I zde vzniklo velké riziko nehodové události. V tomto případě činí škoda 4 500 korun. Zde pachatel spáchal „pouze“ trestný čin poškozování obecně prospěšného zařízení. Výše trestu však zůstává stejná.
Policisté intenzivně prošetřují všechny okolnosti tohoto závažného případu, zejména pak, zda oba skutky spáchal stejný pachatel.
Policisté žádají všechny občany, kteří se v uvedenou dobu pohybovali na inkriminovaných místech, a kteří by k případu mohli sdělit jakékoliv podrobnosti, aby tak učinili na bezplatné lince 158, či na kterémkoli oddělení Policie ČR.


nprap. Mgr. Petr Svoboda
 

 

 

 

 


 

vytisknout  e-mailem