Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 16.4.2009

Pracovní úraz, „Pachatel se vracel na místo činu“ 

Pracovní úraz, „Pachatel se vracel na místo činu“

Pracovní úraz
       Další pracovní úraz byl včera oznámen 47letým mužem na jednom z našich obvodních oddělení. V areálu společnosti v Ostravě-Vítkovicích došlo dne 14.4.2009, v době od 09.00 hodin do 09.15 hodin, k výbuchu nádoby s hořlavou látkou a následnému popálení 52letého muže. Poškozený pracoval v hale se zapáleným hořákem na plyn a v době kdy šel s hořákem k uzávěru přívodu plynu, došlo zřejmě vlivem tepla ze zapáleného hořáku, k iniciaci hořlavých par vysoce hořlavé látky. Látka byla umístěna v plechové nádobě (sudu) o objemu 20 litrů. Po iniciaci hořlavých par došlo k výbuchu nádoby s látkou a k zahoření pracovního oděvu poškozeného. Doba léčení zranění nebyla dosud stanovena, muž je hospitalizován ve vážném stavu v nemocnici, utrpěl popáleniny třetího stupně zhruba na dvaceti procentech těla. K výbuchu došlo pravděpodobně také nerespektováním předpisů bezpečnosti práce.
Policisté provedli detailní ohledání místa činu, ve věci podal vysvětlení oznamovatel a byly zahájeny úkony trestního řízení k objasnění skutečnosti nasvědčujících spáchání nespecifikovaného trestného činu hlavy sedmé trestního zákona (proti životu a zdraví).
„Zevrubný plán varny“
       Policejní komisař zahájil trestní stíhání 36letého muže pro trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí a šíření toxikomanie. Obviněný měl v době od 3.9.2008 do 10.12.2008 (v rámci jeho umístění ve věznici) napsat písemnost, ve které detailním způsobem popisuje výrobu pervitinu, chemicky definovaného jako metamfetamin, a to včetně nákresu varny. Velmi kvalitní a detailní prací vrchního dozorce byla písemnost v rámci prohlídky cely dne 10.12.2008 nalezena. Obviněný zřejmě chtěl písemnost následně nepovoleným způsobem odeslat do některé ze sousedních cel. Tímto způsobem však měl mařit nebo podstatně ztížit účel vazby či trestu. Navíc tak pravděpodobně chtěl  svádět či podporovat ke zneužívání metamfetaminu další osobu(y). Ustanovením příslušného zákona (č. 169/1999 Sb.,) je přitom odsouzeným zakázáno přechovávat a rozšiřovat tiskoviny nebo materiály obsahující popis výroby a použití návykových látek, jedů.
       Viník může být potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.

„Pachatel se vracel na místo činu“
      Porubští kriminalisté strávili stovky hodin na odhalení a zadržení podezřelého 21letého muže, který má mít „na svědomí“ celkem 34 krádeží. Muž měl páchat trestnou činnost od srpna roku 2008 do března roku 2009. Svým protiprávním jednáním měl způsobit škodu, která byla předběžně stanovena na 595 903 korun (škoda poškozením asi 164 000 korun, škoda odcizením zhruba 432 000 korun). Věkové rozpětí 92 poškozených se pohybuje od 17 let do 69 let. Podezřelý byl zadržen policisty dne 1.4.2009, kolem 00.40 hodin, na Místecké ulici v Ostravě-Mariánských Horách, díky předchozímu souhlasu okresního státního zástupce k zadržení osoby. K osobě podezřelého lze také dodat, že opakovaně figuroval v celostním systému pátrání.
Pachatel se zaměřil na objekty restaurací, barů, prodejen, stánků i zdravotnické zařízení. Převážná většina napadených objektů se nacházela v Ostravě-Porubě (ulice Francouzská, Hlavní třída, Mongolská, Nábřeží SPB, 17. Listopadu, Bulharská, J. Valčíka, Heyrovského, Sokolovská, Skautská, Vietnamská atd.). Dále měl mladík páchat protiprávní jednání v Moravské Ostravě (Stodolní, Tyršova, Nádražní, Prokešovo náměstí), v Ostravě-Svinově na Bílovecké ulici, Ostravě-Vítkovicích na Ruské ulici a dalších místech Ostravy.
     Do zmíněných objektů měl pachatel vnikat přes dveře či okna (která poškodil), v dalších případech se snažil do prodejny vejít pomocí světlíku. Z napadených restaurací či prodejen pak odnášel zřejmě vše, co se dalo zpeněžit nebo mělo větší finanční hodnotu. Mezi odcizenými věcmi se objevily také  číšnické „fleky“, 45 kusů zapalovačů, 13 kusů čokolád, 20 balení mandlí či pistácií, lékařský tlakoměr, peníze, navigační satelitní systémy, příruční pokladny, televizor, šroubovák, mobilní telefony, peníze, stravenky, lihoviny, flash karty, fotoaparáty, oděvy, videokamery, diktafony…
Specifická byla také skutečnost, že pachatel se měl opakovaně vracet na místo činu. Namátkou lze zmínit krádež v srpnu a posléze i v září ve stejném baru na Stodolní ulici. Stejně tak se opakovaně měl mladík pokusit vniknout do prodejny v Ostravě-Svinově na Bílovecké ulici, kde se měl snažit dostat dovnitř přes světlík střechy v průběhu deseti lednových dnů. Dokonce třikrát (v září, prosinci a lednu) měl pachatel „zamířit“ do objektu v Ostravě-Pustkovci. Dle slov kriminalistů, se podezřelému stala „osudnou“ právě „věrnost“ stejnému objektu. K dokazování bylo použito operativně pátracích prostředků (ke kterým se z taktických důvodů nelze více vyjádřit). Muž byl velmi opatrný, snažil se páchat trestnou činnost beze svědků, čímž logicky ztížil dokazování. Avšak měl proti sobě silného „protivníka“ v podobě zákona i porubských kriminalistů.
Policejní komisař sdělil muži obvinění pro trestné činy krádež a poškozování cizí věci. Soudce vzal obviněného do vazby.
     Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

Namátkou některé konkrétní skutky:
     Dne 6.8.2008 (od 02.30 hodin do 07.30 hodin) měl obviněný vypáčit okno baru na Stodolní ulici, a z uzamčené zásuvky pod pracovním stolem odcizit tři číšnické „fleky“ s finanční hotovostí a stravenkami. Z uzavřené šatny a uzamčeného trezoru (k němuž měl najít klíče a odemknout jej) měl dále odcizit 30 000 korun. Škoda v tomto případě byla předběžně stanovena na 49 600 korun. Do stejného objektu se muž pravděpodobně vrátil za měsíc, dne 6.9.2008 (od 04.45 hodin do 07.29 hodin), z baru měl tentokrát odcizit PC monitor i mobilní telefon.  Škoda byla vyčíslena na 6 000 korun.
      Dokonce třikrát měl podezřelý odcizit věci (nebo se pokusit odcizit) z restaurace v Ostravě-Pustkovci. Poprvé měl podezřelý vytlačit okno v přízemí a odcizit tržbu i mobilní telefon a způsobit tak škodu za zhruba 15 000 korun. Ke skutku došlo dne 20.9.2008 (od 01.45 hodin do 09.10 hodin). Podruhé měl objekt „navštívit“ dne 11.12.2008 (od 00.00 hodin do 03.55 hodin) po předchozím vypáčení okna. S číšnickými „fleky“ zmizela také tržba i příruční pokladna. Škoda přesáhla 27 000 korun. Do třetice měl muž zamířit do restaurace letos, dne 30.1.2009 v 03.44 hodin. Tentokrát se pokusil vypáčit boční dveře, což se mu však nezdařilo, proto zřejmě poškodil okno. Prostor za barem opět prohledal, avšak nebyl úspěšný, nic neodcizil. Způsobil však škodu poškozením ve výši zhruba 15 000 korun.
I do prodejny na Bílovecké ulici se pokusil vniknout opakovaně. Druhou a třináctou letošní lednovou noc se po požárním žebříku vyšplhal na střechu objektu, kde se měl dvakrát pokusit vypáčit světlík. V žádném případě však nebyl naštěstí úspěšným, škoda poškozením byla v prním případě odhadnuta na 10 000 korun v druhém na 15 000 korun.
      Dne 28.1.2009, měl v době od 00.10 hodin do 05.50 hodin, rozbít okno restaurace v Ostravě-Porubě a přes vzniknuvší otvor vyndat i odcizit cigarety, 45 ks zapalovačů, asi 13 sáčků horké čokolády v prášku, sklenici s kávou, několik sáčků kávy i 10 balíčků mandlí a 10 balíčků pistácií. Škoda se v tomto případě pohybuje kolem 3500 korun.
Muž je podezřelý, že „zavítal“ také dne 19.1.2009 (od 23.30 hodin do 05.00 hodin dne 20.1.2009), po předchozím vypáčení okna, do restaurace v Ostravě-Porubě. A v páčení měl muž pokračovat u lednice a odcizit z ní pak lahve vína. Z další nezajištěné lednice měl muž odcizit další lahve, tentokrát s alkoholem. Díky vypáčení barových skříněk se měl muž dostat k pokladně s finanční hotovostí, cigaretám i DVD přehrávači. Škoda byla v tomto případě vyčíslena na zhruba 43 000 korun.
      Obviněný měl však vniknout také do zdravotnického zařízení v Ostravě-Porubě. Oknem se měl muž dostat do čekárny a ordinace, odkud měl odcizit lékařský tlakoměr za zhruba 10 000 korun. Ke skutku došlo z 28.1.2009 do 29.1.2009.
Ale v „repertoáru“ obviněného zřejmě nechybí ani krádež v průběhu dne 15.1.2009, od 10.00 hodin do 16.00 hodin, měl muž využít nepřítomnosti provozovatele vinárny v Ostravě-Mariánských Horách. Muž měl použít dosud nezjištěný předmět, kterým měl být překonán zámek automatu na cigarety. Z útrob automatu pak zmizelo celkem 185 balení cigaret čtrnácti druhů v hodnotě přesahující 12 600 korun. Další škoda vznikla samozřejmě poškozením uzamykacího mechanismu. S cigaretami se však muž pravděpodobně „nespokojil“. Na místě činu byl vypáčen také zámek „jukeboxu“ a z pokladny zařízení byla odcizena finanční hotovost ve výši 270 korun.
Z prodejny v Moravské Ostravě měl muž odcizit dne 1.3.2009, kolem 02.30 hodin, osm dámských a tři pánské bundy, poté co vypáčil vstupní dveře. Škoda se pohybuje kolem 22 300 korun. Muž měl odcizit také finanční hotovost uschovanou v krabici s brambůrky v restauraci v Ostravě-Porubě. Muž měl dne 3.3.3009, kolem 05.30 hodin, vypáčit dveře a z restaurace kromě uschovaných peněz odcizit i devět lahví alkoholu a čtyři krabičky cigaret. Škoda se pohybuje kolem 20 000 korun. Z prodejny v Ostravě-Vítkovicích na Ruské ulici měl muž odcizit notebook dne 4.3.2009, kolem 01.45 hodin.  Do prodejny měl vstoupit po vypáčení dveří a odtržení závory zámku dveří, škoda opět zhruba 19 500 korun.

vytisknout  e-mailem