Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 17. 2. 2009

„Únik před spravedlností“, „Profesionální zákrok“, „Zbraňová amnestie“ 

  1. „Únik před spravedlností“
  2. „Profesionální zákrok“
  3. „Zbraňová amnestie“

Spravedlnosti se snažil zřejmě uniknout 28letý muž z Ostravy-Zábřehu. Zajištění podezřelého předcházela „honička“ městem, vozidlo značky Renault Laguna combi „pronásledovalo“ sedm policejních vozidel.

Dne 15.2.2009, kolem 21.40 hodin, si policisté povšimli „známé“ tváře muže, který již v minulosti řídil motorové vozidlo ovlivněn návykovou látkou. Řidič renaultu však na výzvy k zastavení reagoval zrychlením jízdy a policistům se snažil ujet. Policisté okamžitě radiostanicí povolali další posily. V průběhu pronásledování se do zastavování vozidla zapojilo dalších šest policejních vozidel.

Tentokrát ujížděl řidič trasou z Ostravy-Přívozu, Mariánskohorské ulice směrem k ulici 28. října, řidič jel sjezdem na část Mariánské Hory a pokračoval přes kruhový objezd na parkoviště u nákupního centra Kaufland. Zde odbočil pravděpodobně proto, že mu v jízdě „bránil“ autobus. Hlídka se snažila zastavit řidiče z druhé strany po ulici Grmelova. Řidič však po spatření policistů přejel přes několik obrubníků a vjel znovu na kruhový objezd na ulici Mariánskohorskou. Na křižovatce „U Vodárny“ se řidič jednoho služebního vozidla pokusil ujíždějícího muže zablokovat, řidič však vozidlo objel a renault pokračoval na ulici 28. října směrem ke Svinovským mostům. Ještě dvakrát se policisté pokusili vozidlo zablokovat, nicméně řidič vždy ujel. Celou vozovku se podařilo zablokovat vozidlem na ulici U Hrůbků v Ostravě-Vítkovicích. Vozidlo bylo osvětleno světelným výstražným zařízením, policisté byli mimo auto, neboť řidič dosud nereagoval na žádnou z mnoha výzev k zastavení. Zakročující policista pak musel použít donucovacího prostředku, v době kdy se přibližoval k řidiči uviděl pohyb ruky muže do kapsy kalhot. Policista okamžitě upozornil všechny zúčastněné kolegy a pomocí donucovacích prostředků byl řidič nakonec zajištěn. I při tomto úkonu se řidič bránil, kladl aktivní odpor. Z kapsy řidiče přitom vypadla na zem střelná zbraň. Kontrolou později policisté zjistili, že kohout zbraně byl v zadní poloze, náboj se nacházel v nábojové komoře! Policisté plynovou zbraň zajistili.

Řidič odmítl provedení orientační dechové zkoušky k detekci alkoholu, odmítl i absolvování testu k určení přítomnosti drog (Drugwipe 5+). Odmítl též odběr biologického materiálu a lékařské vyšetření.
V zavazadlovém prostoru vozidla převážel řidič 5l nádobu (tzv. „kanystr“) s etiketou Toulen. V levých předních dveřích vozidla scházela klasická výplň, ale v prostoru byly jak použité, tak další injekční stříkačky.

V současnosti je muž podezřelý z přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Sankcí za přestupek je pokuta od 25 000 korun do 50000 korun a zákaz činnosti od jednoho do dvou let. Muž v minulosti opakovaně řídil motorové vozidlo ovlivněn metamfetaminem, policisté při kontrole vozidla zn. Peugeot 406 v prosinci 2008 nalezli provizorní laboratorní zařízení na výrobu drogy pervitin. Změna právní kvalifikace současného případu však není vyloučena v průběhu dalšího prověřování.


                                                                                                                                       

 

vytisknout  e-mailem