Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 2. 7. 2009

"Se zlou se potázal", Žena pod vlivem, Krádeže na koupalištích, Pomoc  

„Se zlou se potázal“

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 37leté ženy pro trestný čin loupež. Obvinění však předcházelo intenzivní prověřování závažného skutku. Třem osobám měl původně umožnit přespání 27letý invalidní důchodce. „Návštěvníci“ měli u muže pobývat několik dnů. Dočasní „nájemníci“ pak měli doprovodit muže k převzetí mzdy za práci v chráněné dílně a následně měla skupinka trávit čas v parku v Ostravě-Mariánských Horách (mezi ulicemi 1. Máje a Výstavní). Podezřelá žena pak měla oběť vyzvat k vydání peněz s verbální výstrahou. Muž se měl dát na útěk, ale byl dostižen podezřelou, která jej měla srazit k zemi, zalehnout a chytit za ruce i nohy, společně s další spolupachatelkou. Druhá žena se následně měla zmocnit peněženky poškozeného s doklady i finanční hotovostí ve výši 4500 korun. Při fyzickém ataku došlo také k poškození (roztrhání) oděvu oběti, škoda na majetku byla předběžně stanovena ve výši 4 800 korun. Ke zranění poškozeného naštěstí nedošlo.

Prověřování závažného trestného činu loupeže bylo ztíženo nejen skutečností neznalosti totožnosti náhodných „spolubydlících“ poškozeného, který je ubytoval bez jakéhokoliv zjištění jmen a příjmení či jakýchkoliv informací k identifikaci osob. Kurióznější byla však vstupní informace, kdy poškozený policistům sdělil, že ubytoval dvě ženy a jednoho muže. Původně tak policisté tedy pátrali po tomto „trojlístku“. Ostravští kriminalisté však díky intenzivnímu prověřování a profesionálně odvedené práce zjistili, že se jedná o ženu. 37letá žena v současnosti čeká v cele na rozhodnutí soudu, neboť policejní komisař podal podnět ke vzetí obviněné do vazby. Viníkovi trestného činu loupeže hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Po druhé spolupachatelce kriminalisté intenzivně pátrají.

„Žena pod vlivem“

Dne 13.6.2008, kolem 00.15 hodin, řídila 23letá žena z Ostravy-Poruby motorové vozidlo zn. Renault Twingo na ulici Mariánskohorské v Ostravě. Při silniční kontrole policisté zaregistrovali malátnost řidičky, byla provedena orientační zkouška na přítomnost omamných látek testem Drugwipe 5+  s pozitivním výsledkem na  amfetamin a metamfetamin. Žena se podrobila odběru biologického materiálu. Rozbor krve pak prokázal přítomnost metamfetaminu i amfetaminu v krvi řidičky. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Na pachatele těchto trestný činů pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Krádeže na koupalištích

Prázdniny začaly a i přes stálé upozorňování veřejnosti na základní zásady bezpečného chování, již první prázdninový den došlo ke krádeži věcí na koupališti. Ostravští policisté přijali oznámení 15letého poškozeného, který zanechal svůj batoh bez dozoru na koupališti v Ostravě-Vřesině. Ke skutku došlo dne 1.7.2009, v době od 17.00 hodin do 18.00 hodin. Spolu s batohem „zmizela“ i platební karta poškozeného a věci jeho kamaráda. Mladíci hovořili s děvčaty a batoh zůstal bez dozoru. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na zhruba 1600 korun, ale pravděpodobně dojde k jejímu navýšení, neboť kamarád poškozeného ve věci dosud nepodal vysvětlení. Znovu proto opakuji, aby občané nenechávali své věci na koupalištích bez dozoru. Policisté zahájili k objasnění věci úkony trestního řízení pro trestný čin neoprávněné držení platební karty, po pachateli intenzivně pátrají.                                                               

 Pomoc

Ani ostravští policisté nezůstali lhostejní k situaci v povodněmi zasažených místech. Nejenom, že v onu „osudnou“ noc zachraňovali obyvatele Jeseníku nad Odrou (v mnoha případech po krk ve vodě s jedinou utkvělou myšlenkou zachránit všechny, tak jak jsem v počátcích informovala), ale v pomoci pokračují i nadále. Předesílám, že všichni s kterými jsem hovořila, zásadně sdělují, že nepomáhali a nepomáhají proto, aby se o tom někde psalo či hovořilo a už vůbec ne v souvislosti se skutečností, že pomáhají policisté, ale proto, že pomoci chtějí jako ostatní lidé, bez rozdílu povolání, a hlavně to postižené oblasti potřebují. Získat některé informace o pomoci tak bylo víc než obtížné.
Jako jeden z příkladů pomoci mohu uvést okamžitý, lidský přístup porubských kriminalistů, policistů i zaměstnanců Policie ČR.... Vzhledem k okamžité potřebě pracovních oděvů i nářadí v Jeseníku nad Odrou zorganizovali npor. Mgr. Daniel Naivert s npor. Bc. Evou Fajnorovou (vedení 4. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Ostrava) dvoudenní finanční sbírku mezi policisty Obvodního oddělení policie Ostrava-Poruba 1, Ostrava-Poruba 2, Velká Polom a kriminalisty i dalšími zaměstnanci 4. OOK ÚO SKPV MŘP Ostrava. Za darované finance ihned druhý den nakoupili věci, které v obci aktuálně potřebovali. Nutno podotknout, že ani zástupci firem, u kterých byly věci nakupovány, nezůstali stranou a požadované nářadí či ošacení prodali s různými slevami. Koordinátor obce Jeseník nad Odrou převzal první červencový den z rukou vedení 4. OOK ÚO SKPV MŘP Ostrava pracovní oděvy – montérky, pracovní rukavice, ručníky, utěrky, repelenty, desinfekční mýdla i zhruba tisíc kusů respirátorů a dalších požadovaných věcí, vše v hodnotě zhruba kolem 30 000 korun (jak již bylo zmíněno po slevách solidárních  obchodníků). S obcí jsou policisté i nadále v kontaktu, zareagují posléze také na další požadavky k poskytnutí běžného šatstva, neboť toto nelze v současnosti v obci skladovat. Organizátoři sbírky nakontaktovali také speciální firmu, která poskytne a přistaví kontejnery na odpad, ale také zajistí stroje k úklidu komunikací v době, kdy je obec bude potřebovat. Zástupci této firmy se k věci postavili rovněž čelem a vše přislíbili provést zdarma. Do postižených míst vyrazí pomáhat také někteří policisté s rodinami. Dle zjištěných faktů je zapotřebí pomoci osekávat omítku a provádět úklidové práce.

Smrt na silnici

Dne 2.7.2009, kolem 06.50 hodin, došlo ve Slezské Ostravě na Pikartské ulici, k havárii motorového vozidla zn. Opel Vectra. Muž řídící motorové vozidlo, ve směru jízdy od ulice Radvanické k Petřvaldské ulici, z dosud nezjištěných příčin při projíždění pravotočivé zatáčky zřejmě dostal smyk a v neovladatelném smyku najel do protisměru, následně havaroval vlevo mimo vozovku a narazil do sloupu osvětlení. Důsledkem havárie bylo těžké a bezprostředně ohrožující zranění 20letého řidiče, kterému následně po převozu do nemocnice dnes dopoledne podlehl.
Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na 90 000 korun (20 000 korun poškozením sloupu). Policisté na místě detailně ohledali místo činu, zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin ublížení na zdraví. Vozidlo bylo odtaženo na záchytné parkoviště. Příčina havárie je předmětem prověřování.

Neokolkovaný alkohol

Když před očima policistů v Šenově na Petřvaldské ulici odbočil dne 1.7.2009, kolem 16.00 hodin, na Lesní ulici řidič vozidla zn. Chrysler Voyager, tušili že se s nimi pravděpodobně nechce setkat a má k tomuto konání důvod. Hlídce však řidič neunikl, neboť vratimovští policisté díky velmi dobré místní znalosti vozidlo nadjeli přes ulici K Hájence a poblíž křižovatky ulic Lesní a K Hájence vozidlo zastavili. Při kontrole policisté zjistili, že řidič není držitelem příslušného řidičského oprávnění. V minulosti měl vysloven platný zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel a po podmíněném upuštění od výkonu trestu v roce 2007, muž již nepožádal o vrácení řidičského oprávnění. Kromě této skutečnosti však policisté zjistili, že ve vozidle byla demontována zadní sedadla a prostor vozidla byl vyplněn celkem 36 kusy papírových neoznačených krabic. V krabicích se nacházely litrové lahve s neokolkovaným alkoholem, konkrétně vodkou. K prověření možného protiprávního jednání, v souvislosti se zjištěním celkem 360 litrů tohoto alkoholu, byla na místo přivolána také mobilní hlídka Celní správy České republiky, která věc převzala.
Vratimovští policisté 48letému muži sdělili podezření pro trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění formou zkráceného přípravného řízení. Za tento trestný čin může být pachateli uložen trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
 


 

vytisknout  e-mailem