Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 23. 3. 2009

“Klec”, Jízda skončila v poli 

“Klec”

Od středy 18.3.2009 do dnešního rána (23.3.2009) proběhla v Ostravě hned tři speciální bezpečnostní opatření. K vypátrání či zadržení pachatelů majetkové kriminality (krádeží), ale také závažné násilné trestné činnosti (loupeží), byly do akcí nasazeny desítky ostravských kriminalistů i policistů jednotlivých obvodních oddělení. Policisté byli vybaveni též speciální technikou. Opatření probíhala v různých částech Ostravy, namátkou lze uvést Porubu, Mariánské Hory i centrum. Koordinace sil přinesla samozřejmě pozitiva v podobě zadržených pachatelů i množství objasněných případů. Ideální bylo nasazení kriminalistů znajících velmi dobře nejen své teritorium, ale také potencionální pachatele. Výrazný podíl měli také kriminalisté týmu Lovec, jímž nejsou neznámí recidivující pachatelé trestné činnosti krádeží věcí při sobě či z vozidel, na celém teritoriu Ostravy. Série opatření začala akcí s krycím názvem „Dandy“, podle přezdívky používané vytipovanou osobou. O den později začala souběžně s „Dandym“ také akce „Klec“. O víkendu ke „Kleci“ přibylo opatření „Jarní úklid“.
A jak slovy žurnalistů – série ostravských policejních razií vlastně skončila? Policisté vypátrali celkem 14 osob evidovaných v celostátním systému pátrání. Zadrženi, zatčeni či vypátráni, byli rovněž čtyři podezřelí muži, kterým bylo následně sděleno obvinění pro majetkovou trestnou činnost (krádeže, poškozování cizí věci či neoprávněné držení platební karty). Dalších sedm osob si převzalo obvinění pro majetkovou či ostatní trestnou činnost. Celkem tak byli zjištěni pachatelé 25 trestných činů. Dosaženo bylo rovněž snížení počtu trestných činů v teritoriu Ostrava-Poruba, Ostrava-Mariánské Hory.

V „Kleci“ například uvízl 22letý obviněný muž z Ostravy-Mariánských Hor. Obviněný měl v době od 9.1.2009 do 19.3.2009 spáchat celkem 10 krádeží (či pokusů krádeží nebo též poškozování cizí věci) na teritoriu Moravské Ostravy, Ahepjukově ulici, 28. října, Zelené ulici aj. Škoda, kterou měl pachatel svým jednáním způsobit, byla předběžně vyčíslena na 44 850 korun. Muž je podezřelý, že pětkrát rozbil okna různých motorových vozidel, z nichž měl většinou odcizit autorádia (popřípadě odnímatelnou část autorádia tzv. tatranku). Dvakrát měl muž vypáčit zámek v zadní části prodejny potravin a z přepravek odcizit pečivo, poprvé za 300 korun, podruhé za 800 korun. V dalším případě měl rozbít okno restaurace a odcizit pánskou mikinu (škoda odcizením činí 1500 korun, poškozením 10000 korun!). Dvakrát se obviněný měl pokusit „vniknout“ do objektu. Konkrétně měl odtrhnout plechový kryt v zadní části novinového stánku  a vytrhat dřevěné laťky. Do druhého novinového stánku se pokusil dostat vydlabáním díry do sádrokartonové zadní stěny stánku. Nebyl úspěšný, oba stánky „odolaly“ útokům.
Muž byl obviněn pro trestné činy krádeží a poškozování cizí věci. Obviněný se měl dopouštěn protiprávního jednání i přesto, že byl na konci roku 2008 odsouzen pro spáchání trestného činu krádež. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě, v současnosti mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Dalším, jenž byl „Klecí“ zachycen, byl i 27letý obviněný z Ostravy-Petřkovic. Policejní komisař podal podnět ke vzetí obviněného muže do vazby. Muž byl rovněž v minulosti odsouzen mimo jiné pro trestný čin krádež k trestu odnětí svobody nepodmíněně na dobu 20 měsíců, z něhož byl v listopadu 2007 podmíněně propuštěn, soud mu stanovil zkušební dobu tří let. Dále je muž v současnosti trestně stíhán pro další opakující se majetkovou trestnou činnost přerovskými i ostravskými kriminalisty. K těmto neradostným výčtům mužovy přepestré trestné činnosti přibyly další tři krádeže. Muž je podezřelý, že v době od 5.2.2009 do 5.3.2009, společně se spolupachatelem v Ostravě-Porubě, na Martinovské ulici, odstranil dva visací zámky vstupních vrat garáže. Z objektu měl odcizit čtyři kompletní hliníkové disky s letními pneumatikami a kufřík s nářadím. Dále měl dne 12.2.2009 vypáčit vstupní dveře objektu autosalónu na Opavské ulici v Ostravě-Svinově. Z objektu měl odcizit dvě autorádia a radiopřehrávač. Dne 20.3.2009 měl muž v Ostravě-Porubě na Opavské ulici vytlačit prodejní okno objektu rychlého občerstvení, následně vypáčit pokladnu a odcizit finanční hotovost, cukrovinky, cigarety, mobilní telefon. Celkem měl muž způsobit škodu přesahující 45 900 korun. Za předmětnou trestnou činnost muži hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

Porubští kriminalisté vypátrali v průběhu akce „Klec“ i 24letého muže, který měl odcizit své 22leté sestře notebook z bytu v Ostravě-Porubě, na ulici Matěje Kopeckého. Notebook za 9500 korun „skončil“ v zastavárně, kde jej policisté zajistili. Překvapením nebude zřejmě ani fakt odsouzení mladíka rozsudkem Krajského soudu Ostrava k trestu obecně prospěšných prací za trestný čin krádeže.
Současné trestní stíhání osoby pro trestný čin krádeže je vedeno na svobodě. Mladíkovi hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

„Vyzbrojen“ majzlíkem a šroubovákem se vydal 35letý muž k provozovně kadeřnictví na ulici Milana Fialy v Ostravě-Dubině, dne 20.3.2009, kolem 01.15 hodin. Když se tichem noci rozlehly zvláštní, hlasité rány, přivolala 43letá majitelka provozovny policisty. Hlídka na místě činu nalezla muže snažícího se skrýt, dřepícího poblíž provozovny. Policistům později vydal také výše uvedené nářadí. Muž stihl naštěstí dveře pouze poškodit, předběžně byla škoda vyčíslena na 300 korun. Podezřelý je tak z krádeže ve stadiu pokusu, trestní zákon však na něj pamatuje stejnou sankcí jako v případě dokonaného činu, tedy až dva roky odnětí svobody.

Nemile překvapen byl zřejmě také 23letý muž ze Slezské Ostravy, který měl dne 19.3.2009, po 14.00 hodině, v centru Ostravy rozbít okno zaparkovaného vozidla zn. VW Passat, auto prohledat a z místa činu odejít. Kriminalisté týmu Lovec v průběhu pátrání po pachateli operativním prověřování zjistili také důkaz vůči konkrétnímu podezřelému. Díky velmi dobré osobní znalosti kriminalistů byl muž vypátrán v tramvaji zhruba čtyři hodiny po činu a předveden na policejní služebnu.

Vzhledem k výraznému úspěchu speciálních akcí, se bude nasazení policistů do obdobných bezpečnostních opatření opakovat

                                                                                                                                                                                            

Jízda skončila v poli

Velmi nezodpovědně si zřejmě počínal teprve 18letý mladík z frýdeckomístecka, řídící motorové vozidlo zn. Škoda Favorit dne 22.3.2009, po 18.00 hodině. Mladíkovi pravděpodobně nevadil fakt, že není vlastníkem příslušného řidičského oprávnění, ani skutečnost, že vozidlo nesplňovalo technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem. Muž řídící vozidlo po pozemní komunikaci ulice Staroveská v Obci Stará Ves nad Ondřejnicí, při odbočování vpravo na křižovatce za ulicí Svatlovskou (na místní nepojmenované komunikaci) pravděpodobně nezvládl řízení vozidla, v neovladatelném smyku vyjel částí vozidla mimo vozovku, kde pravou přední částí vozidla zachytil o strom, zadní částí vozidla narazil do dalšího stromu. Nehodový děj pokračoval vytočením vozidla a jeho převrácením přes střechu, načež skončilo opět na kolech. Vozidlo pak zůstalo stát mimo vozovku nepojmenované místní komunikace v poli.
Po této „děsivé“ jízdě a při následné havárii byl zraněn nejen řidič, ale též tři spolujezdci. 18letý spolujezdec na předním sedadle utrpěl pohmožděniny hlavy, ramene pravé horní končetiny a odřeniny levé dolní končetiny.
Dva 17letí spolucestující na zadním sedadle utrpěli jeden otřes mozku a pohmožděniny, druhý zlomeninu klíční kosti a poranění obratlů krční páteře, zhmoždění plic a otřes mozku. Doba léčení těchto zranění pravděpodobně přesáhne sedm dnů.
Provedená orientační dechová zkouška u řidiče byla negativní, všichni zranění byli převezeni z místa nehody do Městské nemocnice Ostrava na traumatologii. Vozidlo bylo po nehodě z místa odtaženo na záchytné parkoviště.
Řidič je podezřelý z trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a ublížení na zdraví. Apelujeme na všechny mladé lidi, aby nesedali do vozidla s řidiči nevlastnícími příslušné řidičské oprávnění. Bohužel prověřujeme i nehody, kdy dojde v obdobném případě ke „zbytečnému“ úmrtí mladého člověka.
                                                                                    

por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka                                                                    

Odkazy do noveho okna

vozidlo 01

vozidlo 01 

Detailní náhled

vozidlo 02

vozidlo 02 

Detailní náhled

vozidlo 03

vozidlo 03 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem