Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 23. 4. 2009

“Kradl, zatímco obyvatelé domu spali”; Propadli šachtou ze třetího patra; Opustila děti 

“Kradl, zatímco obyvatelé domu spali”

Ostravští policisté intenzivně pátrají po dosud neznámém pachateli, který v době od 22.00 hodin dne 21.4.2009 do 07.00 hodin dne 22.4.2009, zatímco obyvatelé domu v Ostravě-Staré Bělé, spali, odcizil věci v hodnotě zhruba 235 500 korun (škoda vyčíslena předběžně). Oznamovatelku čekalo ráno nemilé překvapení. Poté, co 65letá žena vstoupila do obývacího pokoje, zjistila že v něm schází plazmový televizor zn. LG. Poškozená však uviděla také otevřené dveře do garáže, kde zjistila, že pachatel odcizil také motorové vozidlo zn. Ford Focus. Později žena zjistila odcizení kabelky s doklady a dalšími věcmi.
Na místo přivolala policisty, kteří provedli ohledání místa činu a zajištění stop. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin porušování domovní svobody, neoprávněné užívání cizí věci a krádež. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Policisté pátrají také po vozidle zn. Ford Focus, šedé barvy, mající prasklý přední pravý světlomet. Odcizenou kabelku s písemnostmi a brýlemi odevzdal dne 22.4.2009 na služebně Městské policie Havířov 33letý muž. Nálezce uvedl, že kabelku nalezl v Havířově-Dolní Suché.

Propadli šachtou ze třetího patra

Na linku 158 oznámil 50letý svědek ve 13.50 hodin dne 22.4.2009, že před chvílí spadli z druhého patra objektu na ulici U Cementárny v Ostravě-Vítkovicích, dva muži. Na místo ihned vyráží policisté a je přivolána rychlá záchranná služba.
Policisté zjistili, že v neobydlené a zdevastované třípatrové budově, došlo pravděpodobně nejprve k verbální rozepři mezi 40letým a 46letým mužem. Oba muži měli poté přepadnout do šachtice ve třetím patře domu. Muži pak spadli do hloubky 12 metrů a dopadli v přízemí na suť, nacházející se pod otvorem. Následkem pádu bylo zranění obou mužů a jejich hospitalizace v nemocnici. Doba léčení zraněných není dosud specifikována.
Policisté provedli ohledání místa činu, podání vysvětlení svědků na místě skutku ztížil také fakt ovlivnění alkoholem. Někteří svědci, kteří se měli na místě události nacházet před incidentem, měli v objektu polehávat a požívat alkohol. Informace získané na místě od svědků tak byly poměrně kusé. Intenzivní prověřování věci však i nadále pokračuje. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro nespecifikovaný trestný čin podle hlavy sedmé trestního zákona (proti životu a zdraví), k objasnění skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu.

Opustila děti

Výjimečný a závažný případ opuštění dítěte prověřuj porubští kriminalisté. Obvinění z trestného činu opuštění dítěte si vyslechla 23letá žena z Ostravy. Ženě hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Obviněná měla opustit své děti nejméně v době od 02.00 hodin do 13.20 hodin dne 5.3.2009. Jako jediná osoba v domácnosti, která je povinna o děti pečovat, měla ponechat  své čtyři nezletilé děti jejich „osudu“ v bytě, bez dozoru i pomoci. Konkrétně v bytě zůstal 6letý chlapec, dvojčata (chlapec a dívka) ve věku bezmála 3let a pětiměsíční chlapec. Děti tak měly být vystaveny náhodě, vlastními silami by zřejmě nemohly čelit nepříznivé situaci a záchrana dětí měla být tak vystavena náhodě.
35letá žena uviděla v ranních hodinách dne 5.3.2009, stát dvojčata na římse otevřeného okna bytu ve druhém podlaží domu.  Z obavy o jejich životy přivolala oznamovatelka policisty, kteří po otevření bytu zjistili, že v původně uzamčeném bytě se kromě bezmála tříletých dvojčat, nachází také šestiletý chlapec a pětiměsíční kojenec. Starší děti byly hladové a žíznivé, v bytě se nenacházely téměř zásoby potravin. Kojenec měl vypadnout z kočárku, proto jej mladší děti měly uložit do postýlky. Nejmladší chlapec byl přebalen, dětem byla zajištěna i strava a nápoje. V bytě nebyla nalezena strava po kojence, avšak nalezeny byly silně znečištěné kojenecké lahve. V dosahu dětí byl nalezen funkční zapalovač, dostupné dětem byly i plynové kohouty sporáku. Děti byly po zjištění stavu věci umístěny do dětského domova.
Žena měla po svém odchodu z bytu navštívit restaurace, kde se měla „opíjet“. Do bytu se vrátila  dne 5.3.2009, kolem 13.30 hodin. Orientační dechová zkouška vykázala u ženy hodnotu 1,83 promile alkoholu. Podezřelá byla umístěna k vystřízlivění do detoxikačního centra. Nejstarší chlapec měl nezřídkakdy chodit prosit sousedy o jídlo. Z bytu měl být slyšet pláč dětí a volání matky. Policisté proto v současnosti prověřují, jak často žena děti nechávala samotné. Apel míří ke všem všímavým lidem, aby nebyli lhostejní ke svému okolí a aby v obdobných případech policii informovali okamžitě. Zásadní je také v průběhu dokazování napomoci orgánům činným v trestním řízení k  řádnému zadokumentování skutku výpovědí. Často se v obdobných případech setkáváme s tvrzením, že lidé raději nic nevidí, neslyší, jen aby nemuseli „svědčit“. V ojedinělých případech pak může dojít k vyhrocení situace a dokonce ke zranění dítěte. V předmětném případě napomohla právě všímavá oznamovatelka, která přivolala okamžitě policisty.

Články:

moravskoslezsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/20090423_matka_alkohol_ostrava_policie.html

zpravy.idnes.cz/mame-hlad-kricely-deti-v-okne-pote-co-je-opustila-opila-matka-pq4-/krimi.asp

www.novinky.cz/krimi/167143-matka-sedela-v-hospode-jeji-deti-zebraly-o-jidlo.html


vytisknout  e-mailem