Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 23. 7. 2009

“Podivné praktiky”, Vystřelil mu do obličeje, “Loupež s rukojmím”, Opatrujte své věci!, (Ne)povinná školní docházka?, Pátráme, pomůžete?  

rychlá navigace:
“Podivné praktiky”, Vystřelil mu do obličeje“Loupež s rukojmím”, Opatrujte své věci!, (Ne)povinná školní docházka?, Pátráme, pomůžete?
 

“Podivné praktiky”

Zvláštním způsobem měli řešit vrácení dlužné částky dne 22.7.2009 v Ostravě, na Alšově náměstí, dva muži. Kolem 19.10 hodin přijeli muži motorovými vozidly zn. Škoda Fábia a Volvo V70 před dům na Alšově náměstí. Řidič volva měl zaparkovat před fabii takovým způsobem, aby její 30letý řidič nemohl odjet. Z volva vystoupil 41letý muž s 19letým synem a šli k fabii, ve které seděl 30letý řidič. Dále mělo dojít ke slovní rozepři, jejímž důvodem bylo vrácení dlužné částky. Hádka měla pokračovat tím, že 41letý muž propíchl nožem pneumatiku fabie a od vozidla odcházel. Řidič fabie měl vyndat ze zavazadlového prostoru auta baseballovou pálku, kterou měl zezadu opakovaně udeřit 41letého muže do oblasti zad a nohou. Fyzický atak vůči poškozenému pokračoval úderem pálky do okna volva, jehož sklo se samozřejmě rozbilo. Následkem útoku bylo zranění 41letého muže, doba léčení není dosud stanovena. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na zhruba 20 000 korun.
Policisty na místo přivolal 41letý oznamovatel. Ve věci podali vysvětlení oba zúčastnění muži, bylo provedeno ohledání místa činu a zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin ublížení na zdraví a poškozování cizí věci. Policisty kontaktoval také svědek, neboť k incidentu došlo na ulici. Přivítáme však samozřejmě další svědectví k tomuto skutku, informace lze sdělit na linku 158 či kterékoliv policejní služebně. Věc prověřují policisté Obvodního oddělení Ostrava-Poruba 1. Pachateli trestného činu ublížení na zdraví hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.


Vystřelil mu do obličeje

Zatímco v prvním případě byly k ataku použity nůž a baseballová pálka, v dalším to byla již pistole. Dne 7.5.2009, kolem 20.30 hodin, došlo v restauraci na ulici A. Gavlase v Ostravě-Dubině nejprve k verbální roztržce mezi hosty, sedícími u jednoho stolu. 47letý muž měl slovně „obtěžovat“ spolustolovníky a měl být proto opakovaně  vyzván, aby si sedl jinam. Na jednu z výzev měl muž zareagovat nestandardně, z kapsy vytáhl plynovou pistoli a zhruba ze vzdálenosti 50 cm namířil a vystřelil 54letému muži do obličeje. Útočník byl zpacifikován spolustolovníky. Přivolaní policisté zadrželi podezřelého, zajistili zbraň a vyžádali výjezd rychlé záchranné služby. Poškozený absolvoval výplach očí.
Při ohledání místa činu policisté nalezli a zajistili také nábojnici. Dechová zkouška byla pozitivní u obou zúčastněných, orientační zkouška vykázala u poškozeného hodnotu 2,17 promile, podezřelý „nafoukal“ 2,68 promile alkoholu. Zadržený muž byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Policejní komisař sdělil dne 22.7.2009 obvinění 47letému muži pro trestný čin výtržnictví, násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci i ublížení na zdraví (ve stadiu pokusu). Trestní zákon pamatuje na pachatele tohoto trestného činu odnětím svobody až na dvě léta.
                                                                                     
                                                                                                                                                    
“Loupež s rukojmím”

Pachatel loupeže.jpgPachatel loupeže.jpg

Kriminalisté, specializující se na násilnou trestnou činnost, intenzivně prověřují dva trestné činy loupeží, o kterých jsme Vás již informovali.  Dosud neznámý pachatel v obou případech po příchodu do banky vzal rukojmí a pod pohrůžkou nože, který přiložil ke krku oběti, žádal vydání peněz. Ke spáchání loupeží došlo dne 27.5.2009, kolem 11.10 hodin, a dne 16.7.2009, kolem 14.15 hodin, v bance na Výškovické ulici v Ostravě-Zábřehu. Při první loupeži byl pachatel maskován pravděpodobně obvazy, při druhém činu byl pachatel maskován šátkem. V obou případech měl na hlavě kapuci tmavé bundy. Po zmocnění se peněz pachatel z místa činu utekl. Do současnosti jsme nevyloučili ani verzi, že oba trestné činy spáchala tatáž osoba.

Dosud provedené prověřování přineslo nové informace, díky zveřejnění věci a pomoci veřejnosti, která reagovala na výzvu, byla zjištěna další fakta. Výrazný posun v prověřování však může znamenat také svědectví osoby zachycené na přiložené fotografii. Žádáme muže na fotografii, nebo svědky, kteří muže poznali, aby kontaktovali policisty na lince 158. Informace k věci lze sdělit také na kterékoliv policejní služebně. Za pomoc děkujeme!

Bližší informace k oběma loupežím se vyskytují zde:

Stalo se v Ostravě - 29. 5. 2009

Stalo se v Ostravě - 17. 7. 2009
                         
por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka                                                                 
 

Opatrujte své věci!

Ke dvěma případům krádeží osobních věcí došlo dne 22. 7. 2009 na dvou koupalištích v Ostravě.
K první z nich došlo okolo šesté hodiny večerní na koupališti v  Porubě. Neznámý pachatel zde odcizil třiačtyřicetileté ženě z Ostravy Zábřehu volně odloženou dámskou plátěnou tašku. V ní měla poškozená kabelku, peněženku s osobními doklady, platební kartu s přiloženým PIN kódem, dámské hodinky, klíče, kosmetiku a mobilní telefon. Celkovou škodu žena vyčíslila na 6 000 korun.

Ke druhé krádeži došlo téhož dne kolem 16.00 hodiny na pláži rybníka v Antošovicích. Jednadvacetiletý muž zde bez dozoru zanechal peněženku, což se mu samozřejmě stalo osudným. Mimo platební karty, kterou v ní měl uschovanou přišel též o boty. V tomto případě škoda činí 1 750 korun.
Prvnímu pachateli hrozí za trestný čin krádeže a neoprávněného držení platební karty až dva roky odnětí svobody. Druhý spáchal „pouze“ trestný čin neoprávněného držení platební karty, trestní sazba je však stejná.

I v tzv. „okurkové sezóně“, tedy během letních prázdnin, se může každému z nás stát, že se na nás zaměří nejrůznější nenechavci, kapsáři a zloději. Ti mají jeden jediný cíl a tím je jejich obohaceni na náš účet. Je bezpodmínečně nutné si uvědomit, že tito lidé svou „profesi“ dokonale ovládají. Všichni občané by tedy měli mít na paměti, že jedinou možností jak těmto lidem splnění jejich cíle nedopřát, je každodenní dodržování preventivních zásad. Jinými slovy, nesmíme nikomu dát příležitost k tomu, aby se neoprávněně našich osobních věcí byť jen dotknul. 
Opět tedy apelujeme na všechny občany a návštěvníky našeho města. Dávejte si pozor na své osobní věci a neusnadňujte svou lehkomyslností a neopatrností kapsářům a jiným nenechavcům jejich práci.

K právě probíhajícímu létu neodmyslitelně patří návštěva hudebních festivalů a letních koupališť.

  • Nenechávejte své osobní věci a zavazadla na dekách či ve stanech. V maximální možné míře využívejte hlídaných, v mnoha případech bezplatných, úschoven.
  • Nebuďte přehnaně důvěřiví k cizím lidem. Nežádejte neznámé osoby o chvilkové pohlídání vašich věcí.
  • Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte zásadně odděleně od samotné karty.
  • V případě krádeže platební karty okamžitě volejte pobočku banky, krádež oznamte a kartu zablokujte.
  • Svá zavazadla nikdy nespouštějte z dohledu.

Nezapomeňme, že je povinností nás všech hlídat a opatrovat své osobní věci. Udělejme vše pro to, aby nám místo osobních věcí a zavazadel nezůstaly jen oči pro pláč. Uvědomme si, že pokud zlodějům nedáme šanci nás okrást, tak nikdy okradeni nebudeme.


(Ne)povinná školní docházka?

Dne 22. 7. 2009 zahájili ostravští policisté trestní stíhání dvaatřicetileté ženy z Ostravy Michálkovic, pro trestný čin ohrožování výchovy mládeže.
V době od 8. 9. 2008 do 26. 6. 2009 totiž nedbala o řádnou výchovu své nezletilé dcery. Ta ve školním roce 2008/2009 vůbec nenavštěvovala základní školu a zameškávala tak povinnou školní docházku. Obviněná neposílala svou dceru do školy a vědomě neučinila žádná opatření k tomu, aby nezletilou přiměla absolvovat výuku na ZŠ. Taktéž nespolupracovala s Orgánem sociálně právní ochrany dětí. Následkem tohoto nezodpovědného jednání je 926! zameškaných vyučovacích hodin a nenastoupení nařízené ústavní výchovy.
Šest měsíců až pět let odnětí svobody je trest, který ženě za toto nepochopitelné jednání hrozí.


Pátráme, pomůžete?
Ostravští policisté intenzivně pátrají po pohřešované:

STOJKOVÉ Jenifer, nar. 18. 12. 1994 v Ostravě, trvale bytem Dělnická 389/14 Ostrava     Poruba.

Pohřešovaná byla naposledy spatřena dne 15. 7. 2009 v 16.00 hodin ve svém trvalém bydlišti. V tuto dobu odcházela za svými kamarádkami na dětskou diskotéku v centru Ostravy u Sýkorova mostu. Pohřešovaná poté ještě dne 18. 7. 2009 telefonicky hovořila s družkou svého opatrovníka, které uvedla, že se v současné době nachází v Brně.
Čtrnáctiletá pohřešovaná měří 164 cm, má hubenou postavu, dlouhé světle hnědé vlasy obarvené na blond, má oválný obličej a hnědé oči. 
V době odchodu z domova měla na sobě bílou sukni, růžové triko bez rukávů, sandály bílozlaté barvy a náušnice s modrým kamenem.

Žádáme všechny občany, kteří by mohli k pohybu či pobytu výše jmenované podat jakékoliv informace, aby tak učinili na tel. č. 974 725 471-3 nprap. Kunclovi z 9. oddělení obecné kriminality skupiny kriminální policie a vyšetřování městského ředitelství Policie ČR v Ostravě, či osobně na kterémkoliv oddělení Policie ČR, popř. na bezplatné lince 158.
 
 
nprap. Mgr. Petr Svoboda

 

 

 

 

 

 

 

 


 

vytisknout  e-mailem