Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 29.1.2009

„Sebevrazi“, „Objektem zájmu se stal koník“, „Chtěl vyhodit ženu z balkónu“ 

        Během pouhých čtyř hodin včerejšího odpoledne (28.1.2009) řešili ostravští policisté hned dva případy sebevražd. K prvnímu, naštěstí pouze pokusu, sebevraždy došlo kolem 12.30 hodin. 27letý muž překonal zábradlí mostu pro pěší na ulici Českobratrské ve Slezské Ostravě a chtěl ukončit život skokem na frekventovanou pozemní komunikaci. Na místo okamžitě vyráží policejní hlídky, které se nacházely poblíž místa. Současně jsou o události informování také hasič, lékař i policejní vyjednavač. Situace je dramatická, zasahující policisté vědí, že jde o hodně, na místě jsou pouze oni a muž, který pomýšlí na odchod ze života.  Muž vrávoral zády k zábradlí na okraji plastové ochrany „trolejí“. Muž byl dezorientovaný, odmítal komunikovat, pravděpodobně byl ovlivněn návykovou či omamnou látkou. Na místě se také nacházela prázdná láhev alkoholu (vodky). Komunikaci se podařilo navázat zakročující policistce, pprap. Renátě Jandové. Muž se svěřil s rodinnými problémy. Po chvíli muž souhlasil s tím, aby se policistka přiblížila, žena se snažila komunikovat vhodně kladenými dotazy. Muž nebyl schopen komunikace a plakal. Po celou dobu vrávoral, jakmile se policistce podařilo přiblížit se k muži, zachytila jej za oděv a společně s dalšími policisty, nstržm. Michalem Kopalem a nprap. Milanem Kudelkou, muži zabránili ve skoku z lávky.       
        Dezorientovaného muže položili na zem, ten nesouvisle sdělil, že si aplikoval nitrožilně pervitin. Během chvíle se tělo začalo vzmítat v křečích. Policisté urgovali příjezd rychlé záchranné služby. Mezitím muži poskytli první pomoc, neboť muž nedýchal a neměl hmatný tep. Další dva policisté (nstržm. Jakub Oster, nstržm. Ondřej Novák) ihned provedli kardiopulmonální resuscitaci. Po chvíli došlo k obnovení dechu i tepu na krkavici, muži však v důsledku svalových křečí neustále zapadal jazyk. Zasahující policisté tak museli udržovat životní funkce až do příjezdu lékaře. Po příjezdu rychlé záchranné služby byl muž převezen na urgentní příjem Městské nemocnice Ostrava. V nemocnici byl následně hospitalizován.

        O čtyři hodiny později, v 16.30 hodin vyskočila z okna chodby v devátém patře na ulici Milana Fialy v Ostravě-Dubině 27letá žena. Tělo dopadlo na schodiště před vchodem domu, žena utrpěla zranění neslučitelná se životem. Policii o ženině pádu informoval 16letý náhodný svědek. Dle prvních zjištěných skutečností měla žena vyskočit z okna po předchozí hádce s matkou, kterou vyvrcholily rodinné problémy. Žena se měla v minulosti léčit na psychiatrii, není vyloučeno že nebyla pod vlivem návykové či omamné látky. Tuto skutečnost potvrdí až provedená pitva. Policisté  nenalezli dopis na rozloučenou.
        Stejným způsobem, skokem z výšky, se snažily ukončit život v Ostravě během posledních pěti dnů již čtyři osoby.  Dva muže zachránili ostravští policisté, jednoho hasiči. Žena však pád nepřežila. Policisté intenzivně prověřují všechny okolnosti těchto činů.

 

vytisknout  e-mailem