Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 3. 8. 2009

Agresivní násilník; Vloupání do sklepů; Ukončená série 

Agresivní násilník

Z  trestného činu úmyslného ublížení na zdraví z  těžkou újmou, ve stadiu pokusu, je podezřelý třiadvacetiletý mladík z Ludgeřovic.
Ten v sobotu 1. 8. 2009 po šesté hodině ranní veřejně fyzicky napadl tři osoby. Stalo se tak na rohu ulic Nádražní a Stodolní v Moravské Ostravě. Jeho první obětí se stal osmnáctiletý mladík z Ostravy. Pachatel jej bezdůvodně udeřil čelem do tváře a způsobil mu krvácivé zranění z nosu. Svého mladšího bratra se okamžitě zastal třiadvacetiletý muž z Ostravy. Ovšem dopadl ještě hůř. Podezřelý jej totiž nečekaně udeřil neznámým předmětem do hlavy, což mělo za následek řezné a bodné rány na tváři, uchu a krku. Mladík musel být okamžitě převezen a operován v nemocnici. Jako třetí na zběsilé chování útočníka doplatila devatenáctiletá dívka z Martinova. Ta inkasovala ránu pěstí do obličeje v momentě, kdy se snažila útočníka od jeho oběti oddělit. Pachatel dívce způsobil zlomeninu nosu. I dívka musela být převezena na traumatologii.
Nebezpečného agresora naštěstí zpacifikovali a zadrželi přivolaní městští policisté, kteří ho následně předali Policii ČR. Ten poté putoval k vystřízlivění na protialkoholní stanici, po vystřízlivění pak do policejní cely.
Policisté již zahájili úkony trestního řízení pro spáchání trestných činů pokusu způsobení těžké újmy na zdraví, úmyslného ublížení na zdraví a výtržnictví. Mladému muži hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.
 

Vloupání do sklepů

Tři sklepní kóje v různých částech Ostravy vykradli neznámí pachatelé v minulých dnech.
 První případ se odehrál v jednom z domů na Hlavní třídě v Ostravě Porubě. V době od 15:00 dne 29. 7. 2009 do 12:00 2. 8. 2009 zde neznámý pachatel vnikl do sklepní chodby, kde vypáčil a poškodil dřevěnou výplň dveří, přeštípl visací zámek jednoho ze sklepů a odcizil obraz a ventilátor. Celková škoda činí 11 400 korun.
 Druhý případ se stal o uplynulém víkendu v jednom z domů na ulici Sologubově v Ostravě Zábřehu. Firmě, provádějící zde revitalizaci domu, odcizil neznámý pachatel elektrické míchadlo a elektrickou rozbrušovačku. V tomto případě škoda činí 14 000 korun.
 Ve třetím případě je škoda nejvyšší – 102 000 korun. Tu neznámý pachatel způsobil, taktéž o minulém víkendu, v domě na ulici Reální v Moravské Ostravě. Po vypáčení vstupních dveří domu a vylomení zámků u dveří do sklepní kóje, z této odcizil oděvy různých značek.
 Pachatelé svým jednáním naplnili skutkové podstaty hned několika trestných činů. Za porušování domovní svobody, krádeže a poškozování cizí věci pachatelům hrozí až tři roky odnětí svobody.
 

Ukončená série
 

Pěti mladíkům (22, 18, 18, 18, 20) z Ostravy sdělili porubští kriminalisté obvinění z trestných činů krádeže a poškozování cizí věci.
Tato skupina spáchala od 23. 5. 2009 do 31. 7. 2009 celkem devět vloupání do prodejen z nejrůznějším zbožím. Parta operovala po celé Ostravě, nejčastěji však v Ostravě Porubě. Z vyloupených prodejen si ve většině případů odnášeli potraviny, alkoholické nápoje, noviny, mobilní telefony, DVD nosiče, tabákové výrobky, sladkosti a další věci.
 Dne 31. 7. 2009 kolem třetí hodiny ranní však spadla klec. Hlídka policistů z oddělení v Ostravě Porubě výtečníky zdržela přímo při činu, a to na ulici Maďarské.
Mimo spousty potravin, které odcizili z blízké prodejny, měli při sobě další zajímavé  věci. Policisté u nich nalezli nůžky na plech, sekeru, rozbíječ skla používaný v MHD, šroubováky, železnou tyč a páčidla. Toto nářadí skupina policistům dobrovolně vydala. Policisté všechny členy party na místě zadrželi.
 Celkovou škodu, kterou mladíci způsobili, jednotliví poškození vyčíslili na 145 733 korun. Za výše uvedené trestné činy je dle trestního zákona možno udělit až tříletý trest odnětí svobody. 
     

 

vytisknout  e-mailem