Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 6. 3. 2009

Lopatou k penězům, Četl cizí poštu, “Boj s větrnými mlýny?” 

Lopatou k penězům

Strážníci městské policie Ostrava a policisté městského ředitelství Policie ČR v Ostravě opět předvedli svou nadstandartní spolupráci.
Tu ukázali dne 5. 3. 2009 krátce po dvaadvacáté hodině v baru na Stodolní ulci.

Hlídka z obvodního oddělení Ostrava střed byla operačním důstojníkem do onoho baru vyslána. Mělo zde dojít k poškozování automatů. Zde se již nacházela hlídka strážníků městské policie, která místo zajistila a co víc, zajistila i pachatele. Policisté nato požádali o vysvětlení oznamovatele a svědka, dvaatřicetiletého muže z Moravské Ostravy, který hlídce celý incident do detailu popsal. Muž po krátce po 21. hodině slyšel ze zadní části podniku, v němž pracuje jako obsluha, hlasité rány. Při pokusu se do prostoru odkud rány vycházely dostat, dlouho neuspěl, neboť dveře někdo vzpříčil. Po chvíli se mu však přeci jen podařilo odpor překonat. V chodbě jenž vedou na dvůr spatřil dva muže, kterak se agresivně lopatou snaží dostat ke kasičce v hracím automatu, tzv. “fotbálku”. Přitom rozbili vrchní sklo a automat poškodilí v okolí schránky s penězi. Mezitím se jeden z pachatelů dal na útěk.
Druhý na místě setrval do příjezdu strážníků. Jednalo se o čerstvě plnoletého mladíka z Ostravy Bělského Lesa. Ten byl poté policisty na místě zadržen pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci. Jelikož byl pachatel zjevně pod vlivem alkoholu, provedli u něj policisté orientační dechovou zkoušku. Výsledek – 1, 76 promile alkoholu v dechu. Mladík byl poté převezen na záchytku, kde se podrobil lékařskému vyšetření a též odběru krve.  Zde lékař rozhodl o umístění. Po druhém pachateli policisté intenzivně pátrají.

Oba výtečníci způsobili škodu ve výši 10 000 korun ku škodě soukromé společnosti z Ostravy Dubiny. Mladík si zřejmě neuvědomil svou plnoletost. I proto mu teď hrozí plná trestní sazba, která za spáchání trestného činu poškozování cizí věci činí až jeden rok odnětí svobody.

Četl cizí poštu

Třicetiletý muž z Ostravy Dubiny učinil na obvodním oddělení oznámení o neoprávněném výběru poštovní zásilky.
Toho se měl dopustit neznámý pachatel 27. 2. 2009 krátce před šestou hodinou odpolední na poště v Ostravě Bělském Lese. Poškozený k celé záležitosti uvedl, že se dne 4. 3. 2009 v 16.45 dostavil na výše zmíněnou poštu na základě oznámení o uložení zásilky. Ovšem jaké bylo jeho překvapení, když mu pracovnice pošty sdělila, že jeho zásilku si již před týdnem vyzvedl, na základě předložení občanského průkazu, někdo jiný. Nutno dodat, že číslo občanského průkazu nesouhlasilo s číslem průkazu poškozeného. Dle vyjádření poškozeného měly být v obálce PIN kódy ke kreditní kartě.
Neznámý pachatel tímto jednáním spáchal trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny a porušování tajemství dopravovaných zpráv. Za tyto trestné činy mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Vypátrat pachatele, ale též zjistit okolnosti, které umožnily tento neobvyklý trestný čin spáchat, to jsou teď úkoly pro policisty.


nprap. Bc. Petr Svoboda                                                                                              

                                                                                                                                                                                                                                    
“Boj s větrnými mlýny?”


Ostravští policisté intenzivně prověřují zavrženíhodná jednání trestné činnosti páchané na seniorech. Pachatelé využívají důvěřivosti dříve narozených lidí a těží z jejich osamělosti. Mnohý senior je vděčný, za každý kontakt s jiným člověkem a “vytržení” z jeho každodenního stereotypu. Pachatelé využívají stáří, neboť někteří senioři si nemohou vzpomenout na popis osoby, mnohdy nesouvisle komunikují.

V loňském roce jsme prověřovali celkem 46 případů, jejichž obětí se stali senioři. Nejstarším poškozeným byl 94letý muž, nejmladší obětí se stala 67letá žena. Ani celková škoda na majetku dříve narozených není zanedbatelná, za loňský rok přesahuje 1 514 000 korun!

V letošním roce jsem do konce února bohužel přijali již patnáct trestních oznámení obětí ve věku od 90 do 75 let. Celková škoda letos přesáhla  494 000 korun. A v neradostné statistické analýze budeme pokračovat, abychom upozornili i tímto způsobem na místa, kde dochází k páchání předmětné činnosti nejčastěji. V Ostravě-Porubě je to ulice Sokolovská, Budovatelská a Opavská, v Ostravě-Mariánských Horách ulice Nedbalova.

Pachatelé využívají již tradičního modu operandi v podobě klasických „historek“. Typickými jsou přeplatky za platby plynu, vody či elektřiny, ve výši 1000 korun. Pachatel však vždy přichází s bankovkou v nominální hodnotě  5 000 korun. Senior je vždy požádán o vydání čtyř tisíc nazpět. Ostřížím zrakem pachatel sleduje místo uložení peněz, kde pak nepozorovaně a velmi rychle odcizí mnohdy celoživotní úspory oběti. V těchto konkrétních případech platí důrazný apel na potencionální poškozené. Jakékoliv přeplatky jsou vždy vraceny prostřednictvím platební poukázky (složenky)!

Druhou záminkou je také zaplacení příspěvků na léky. Pachatelé přichází za seniory jako domnělí pracovníci odboru sociálních věcí, úředníci magistrátu či zdravotních pojišťoven. Neustále hojně využíván je rovněž „vnuk“. Pachatelé v telefonním seznamu vyhledávají dříve používaná jména Boleslava, Božena, Anežka, Otýlie, Josefa, Valentin, Věroslav. Osoby pak telefonicky kontaktují s různými „pohádkami“, kdy vnuk potřebuje nutně peníze na opravu či zakoupení auta nebo dárku rodičům a mnohé další. Oběti sdělí, že se nemůžou dostavit sami, ale posílají kamaráda. Nic netušící senior pak desetitisícové částky svěří do rukou cizí osoby.

Novým fenoménem je kontaktování seniorů přímo na ulicích v době od 11.00 hod do 13.00 hodin, kdy na vytipovaných ulicích pachatelé kontaktují seniora s jídlonosičem, jdoucího pro oběd. Záminka, jak se dostat do bytu, je různá. Pomoc s odnesením nákupu, jídla, opsání stavu vodoměru, plynoměru či rozměnění bankovky větší nominální hodnoty za menší. Záměr je vždy stejný, zjistit místo uložení financí oběti a jejich krádež v nestřežené chvíli.

Zaregistrovali jsme také případy fiktivních opravářů výtahů, kteří si nutně potřebovali zapůjčit tužku a papír. Při prověřování věci pak kriminalisté zjistili, že na vývěskách domů byli jeho obyvatelé informováni o skutečnosti realizace oprav výtahů v inkriminované chvíli. Poté, co oběť šla zapůjčit požadované psací prostředky, pachatel v nestřežené chvíli odcizil hotovost.

Další variantou je také domnělá výhra v současnosti probíhající soutěži Orion – Hvězdná soutěž 2009. Soutěž bude probíhat do 27. března 2009. Tým Orion navštěvuje domácnosti pouze v pracovních dnech od 17.00 hodin do 21.00 hodin, nikdy o víkendu. Výhra je vždy upravena písemnou formou a finanční prostředky jsou předány bankovním převodem! Pracovníci týmu jsou oblečení do oděvu modré barvy s logem Orion, používají vozidlo zn. Opel, rovněž modré barvy, s výrazným logem Orion a symbolem hry Hvězdná soutěž. Tým doprovází kameraman. Při jakémkoliv podezření kontaktujte Policii České republiky či Městskou policii Ostrava. Senioři v Ostravě mohou telefonovat také na linku Městské policie Ostrava na číslo 800 199 922. Zásadní je policisty či strážníky opravdu vyrozumět, byť v některých případech tzv. zbytečně, než váhat a věc neoznámit, s následkem krádeže a úniku pachatele.

Oběti se shodují také na popisu pachatelů. Podezřelí jsou vždy seriózně oblečení, dokonce používají brýle, nosí složky s listinami nebo zavazadla tzv. „diplomatky“. Většinou na pachatele čeká poblíž vozidlo a po krádeži urychleně odjíždí z místa činu. Zaznamenali jsme případy, kdy se pachatelky převlékaly do dalšího oděvu hned po krádeži.

Podezřelí této trestné činnosti často migrují, nepáchají protiprávní jednání delší dobu na stejném místě. Důležité je zmínit také fakt vysoké latence této protiprávní činnosti. Mnozí poškození nad menšími škodami mávnou rukou a věc policistů neoznámí. V některých případech se dokonce stydí, přiznat krádež i před nejbližšími s odůvodněním, že jsou každodenně varováni médii a stejně „naletěli“.

Víc než v kterémkoliv případě nám pomůže informovanost seniorů a důrazný apel o zásadách bezpečného chování. Policisté Městského ředitelství policie Ostrava provedli již desítky besed se seniory v různých klubech či domovech. Vzhledem k opakovanému výskytu této trestné činnosti nabízíme preventivní besedy všem dalším skupinám dříve narozených. Policisté preventivně informační skupiny i kriminalisté, specializující se na tuto konkrétní trestnou činnost, k Vám rádi zavítají. Besedu lze domluvit telefonicky na čísle 974 725 239, nprap. Mgr. Kateřina Šimáková (vrchní inspektorka), nebo přímo u ostravských kriminalistů na tel. 974 726 717 (por. Hurta, por. Kopec). Možný je též kontakt formou emailové zprávy na adrese pvisova@mvcr.cz. Reálná je i písemná žádost k rukám nprap. Mgr. Kateřiny Šimákové, Policie České republiky, Krajské ředitelství policie Severomoravského kraje, preventivně informační skupina Ostrava, 30. dubna 24, 729 21  Ostrava.

Jeden z posledních případů fiktivního vnuka prověřují ostravští kriminalisté. Podezřelého zadrželi krátce po činu (podvodu ve stadiu pokusu). Dne 26.2.2009 zazvonil kolem 17.20 hodin v pokoji domu s pečovatelskou službou telefon. Ve sluchátku, jenž zvedla 91letá žena, se ozvalo „ahoj babi!“. Seniorka se otázala „to jsi ty Lukášku?“, hlas v telefonu fakt potvrdil. Na babičce pak vnuk požadoval zapůjčení 70 000 korun k zakoupení dárku pro rodiče. Dárek má být překvapením. Oběť však sdělila, že tolik peněz u sebe nemá, proto se domluvili na vydání peněz následný den, kolem 10.00 hodiny. Pachatel však netušil, že v době hovoru je v místnosti se svou  matkou také její syn. Ten kontaktoval bratra, otce vnuka Lukáše a dotázal se na překvapení. Ani otec ani vnuk nic o celé situaci nevěděli. Proto 54letý syn kontaktoval policisty. Na druhý den se z telefonního sluchátka  v Ostravě-Mariánských Horách ozvala prosba vnuka, který nemůže k babičce dorazit, ale posílá kamaráda. Tomu měla babička peníze v obálce hodit oknem. Na místě byl 35letý důchodce z Ostravy, tzv. vnukův kamarád, zadržen kriminalisty. Později si vyslechl obvinění pro trestný čin podvodu ve stadiu pokusu a byl vzat do vazby. K věci odmítl vypovídat.  Probíhá intenzivní vyšetřování skutku, dosud není vyloučeno ani další protiprávní jednání obviněného.

Opakování je matkou moudrosti, proto znovu každodenní apel. Varujeme seniory, aby do bytu nepouštěli cizí osoby pod žádnou záminkou!

Jak se tedy zachovat?
1. Buďte maximálně nedůvěřiví k cizím lidem. Nikdy nepouštějte do bytu (domu) cizí osobu!
Nikdy neotvírejte automaticky dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Nevpouštějte do bytu cizí lidi. I na pohled sympatický člověk nemusí mít vždy dobré úmysly. I pokud Vás cizí člověk oslovuje jménem, popřípadě zná další Vaše osobní informace, nevěřte mu. Z tohoto  důvodu je dobré neuvádět na dveřích jednotlivá jména, lepší bude množné číslo, např. Svobodovi. Také není vhodné uvádět na dveřích, zvoncích, akademický titul. Vzbudíte pozornost nenechavců k Vašemu majetku. Nebuďte důvěřiví k podomním prodejcům.

2. Všímejte si svého okolí (i Vy můžete být svědkem události). Mějte na viditelném místě všechna potřebná telefonní čísla - Policie ČR, Hasiči, Záchranná služba...Na ulici se nesnažte zabránit útočníkovi, například ve fyzické  obraně oběti, bezpečnější je zavolat linku 158.

3. Pokud jdeme někam, kde to neznáme, vždy sdělme svůj záměr jiné osobě. Pokud k Vám má přijít cizí člověk, požádejte známého (příbuzného, souseda) o jeho přítomnost u jednání.

4. S sebou na nákup noste pouze nejnutnější obnos peněz. Peníze si nenechávejte ve větším množství doma, pokud je nemáte řádně  zabezpečeny (např.  uzamčeny v trezoru). Existují možnosti bezpečného uložení peněz - banka, pošta, spořitelna...Pokud jdete vybrat větší částku peněz, opět požádejte  příbuzného o doprovod. Neinformujte okolí o množství peněz, svého majetku.

5. Nenoste dohromady doklad totožnosti (občanský průkaz) spolu s penězi a kreditní kartou. Nenoste je na povrchu nákupních tašek, kabelek. Nechoďte blízko okraje vozovky s taškou přes rameno směrem do  silnice, hrozí nebezpečí, kdy pachatel tašku  strhne z ramene a odcizí ji. Nikdy nepřijímejte doprovod neznámých lidí. Vyhýbejte se neosídleným místům.

6. Pokud používáte kreditní kartu, nepište si PIN na kartu či své doklady.Pachatelé rádi přicházejí za seniory s vymyšlenou verzí určité události. Například, že vyhráli částku peněz a buď chtějí rozměnit  bankovku vyšší nominální hodnoty, aby viděli, kde mají  starší lidé uschovány peníze, které následně odcizí, nebo  další verzí bývá zaplacení určitého  manipulačního poplatku k získání vymyšlené výhry. Velmi rozšířenou verzí je i tvrzení, že má senior zaslat peníze vnukovi či někomu z jeho blízkých rodinných příslušníků, který se ocitl v problému (například autonehoda, dluh v zaměstnání apod.).

 Napsali o tomto tématu  na Deník.cz a iDnes.cz 

por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka                                                                    

 


vytisknout  e-mailem