Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 6. 4. 2009

Srazil chodce a ujel; Ukrýval se ve skladě 

Srazil chodce a ujel

Ostravští policisté zadrželi krátce po činu 26letého podezřelého řidiče motorového vozidla zn. Škoda Octávie, který měl ujet z místa dopravní nehody. Dne 5.4.2009, kolem 02.45 hodin, došlo v Ostravě-Dubině, na ulici Horní (ve směru od ulice. J. Matušky k V. Jiříkovského, u restaurace), ke střetu vozidla s chodcem. Konkrétně řidič narazil přední částí vozidla do chodce, nacházejícího se ve střední části vozovky.  Po nárazu upadl 20letý chodec na zem. Následkem bylo středně těžké poranění chodce, spočívající ve zhmoždění lokte a kolene. Doba léčení zranění pravděpodobně přesáhne 7 dnů. Řidič však na místě nehody zraněnému chodci neposkytl pomoc a z místa ujel.  Policistům na místě činu podali vysvětlení svědci, okamžitě bylo vyhlášeno pátrání po vozidle, muž byl policisty zadržen na ulici Dr. Martínka v Ostravě-Hrabůvce.
Řidič si vyslechl obvinění pro trestný čin ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci. Ve věci odmítl vypovídat. Neposkytnutí pomoci je závažným protiprávním jednáním, viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti.
V loňském roce ujelo z místa dopravní nehody v Ostravě celkem 660 řidičů. Toto číslo tvoří dvanáct procent z celkového počtu, 5362 dopravních nehod. Většinou to však byly nehody, při kterých došlo ke škodám na majetku. Pomoc neposkytlo v loňském roce šest řidičů.

Ukrýval se ve skladě

Podezřelého muže, který se ukrýval ve skladě restaurace vedle polic s potravinami, zadrželi 5.4.2009, kolem 02.35 hodin, ostravští policisté. 25letý muž měl rozbít sklo okna restaurace v Moravské Ostravě. Po rozbití okna měl muž vstoupit do objektu, kde stačil odcizit čokoládu zn. Margot a pokusit se vypáčit pokladnu. Ve svém konání byl pravděpodobně vyrušen policisty a spolumajitelem provozovny, proto se zřejmě snažil ukrýt za policemi příručního skladu. Pozornosti zakročujících policistů však neunikl.
Muž měl u sebe nejen odcizenou čokoládu, ale také odcizený mobilní telefon. Ten „zmizel“ pro změnu z prodejny potravin v Bohumíně. Ani další protiprávní jednání podezřelého nebylo pro policisty nezajímavé. Muž byl po precizně provedeném prověřování obviněn hned z deseti skutků krádeží a poškozování cizí věci. Od 5.1.2009 do 5.4.2009 měl sedmkrát „vniknout“ do objektu v Moravské Ostravě (3 x Sokolská třída, 2 x Nádražní, Zborovská), dvakrát v Ostravě-Muglinově (ulice Švédská, Bohumínská), v posledním případě zamířil až do Bohumína.
Celková škoda, kterou měl pachatel svými činy způsobit, byla předběžně stanovena na zhruba 379 600 korun. Mezi napadenými objekty byly prodejny potravin, herna, novinový stánek, restaurace.
Namátkou lze uvést některé případy: Dne 6.2.2009, v době od 04.00 hodin do 05.00 hodin, měl rozbít výlohu prodejny na Nádražní ulici v Moravské Ostravě. Po předchozím poškození pokladny měl pachatel odcizit finanční hotovost ve výši 11889 korun, cigarety, mobilní telefon. Škoda odcizením přesáhla v tomto případě 20 000 korun, poškozením pokladny a výlohy 7000 korun.  Další prodejny na Nádražní ulici měl muž „navštívit“ přes noc dne 8.2.2009, v době od 22.00 hodin do 9.2.2009 04.00 hodin. Opět je podezřelý, že rozbil výlohu prodejny, poškodil pokladnu a odcizil finanční hotovost přesahující 30 000 korun a cigarety v hodnotě převyšující 15 700 korun. Napadená prodejna však je propojena s další, cesta k zisku tak byla značně zjednodušena. V druhé prodejně měl znovu poškodit pokladnu, odcizit peníze. Škoda v tomto případě přesáhla 56 000 korun.
V Bohumíně měl obviněný přes noc, dne 15.3.2009 (od 20.45 hodin do 04.00 hodin) znovu rozbít výlohu prodejny potravin, odcizit z trezoru peníze a stravenky. Dále měl odcizit alkohol, cigarety a mobilní telefon. Předběžně byla škoda odcizením vyčíslena na 155 000 korun, poškozením věcí asi 15 000 korun.
Záměrně byl vybrán případ z Bohumína, neboť právě 15.3.2009 si muž vyslechl obvinění pro trestný čin krádež a poškozování cizí věci. Je totiž dále podezřelý, že dne 15.3.2009, kolem 02.30 hodin, na Nádražní ulici, rozbil výlohu „trafiky“ a odcizil sáčky s mincemi. Vyrušili jej však policisté, kteří muže snažícího se ukrýt pod pultem zadrželi. V kapse muž ukrýval odcizené sáčky s penězi.
Od svých patnácti let věku byl obviněný již 25krát stíhán pro majetkovou i násilnou trestnou činnost. Jedenáctkrát byl odsouzen, z toho devětkrát byl odsouzen k nepodmíněnému výkonu trestu. Z posledního výkonu trestu se vrátil na sklonku roku 2008. Policejní komisař podal podnět ke vzetí do vazby obviněného.

vytisknout  e-mailem