Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 7. 7. 2009

Rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce v Ostravě, “Partnerské vztahy?!” 

Rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce  v Ostravě

vrtulník.jpgvrtulník.jpg
vrtulník1.jpgvrtulník1.jpg

I na hlavních ostravských komunikacích bylo realizováno speciální dopravně bezpečnostní opatření. V průběhu prvního prázdninového víkendu byl výkon služby policistů systematicky zaměřen na příčiny dopravních nehod a vlivy způsobující následek na životě a zdraví, jako je například alkohol u řidičů, používání bezpečnostních pásu všemi členy osádky, používání autosedaček, technický stav vozidel, zajištění a upevnění nákladu při přepravě jízdních kol....

Od 3.7.2009 do 6.2009 dohlíželo na bezpečnější silnice v Ostravě několik desítek policistů. Cílem byla samozřejmě eliminace dopravní nehodovosti. Policisté zkontrolovali 1792 vozidel a zjistili 189 přestupků tzv. v dopravě (přestupek proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích).
 
Během akce bylo uloženo celkem 152 blokových pokut za 78 900 korun. Nejčastěji byla k jízdě na silnicích užita vozidla v nevyhovujícím technickém stavu a to konkrétně v 82 případech. Za tyto přestupky bylo uloženo 82  blokových pokut v celkové výši 29 800 korun. Čtrnáct blokových pokut bylo uloženo řidičům či spolujezdcům, kteří nebyli za jízdy připoutáni bezpečnostním pásem.

Šestnácti řidičům nerespektujícím stanovenou rychlost jízdy byly uloženy blokové pokuty v celkové výši 25 000 korun. Dalších 31 řidičů, jedoucích rychle, bylo oznámeno k projednání.
Policisté však zjistili i čtyři osoby, řídící vozidla pod vlivem alkoholu. Speciální akce budou realizovány samozřejmě opakovaně.

 

“Partnerské vztahy?!”

V jaké trestné činy se může vyvinout původní partnerský vztah lze usoudit z následujících několika případů:
Sdělení obvinění pro trestný čin loupež si vyslechl 28letý muž, který měl dne 4.7.2009, v době od 21.00 hodin do 21.15 hodin, předjet vozidlem zn. Škoda Felicia vozidlo zn. Seat Toledo, řízené jeho bývalou 22letou družkou. Prudkým brzděním měl ženu přinutit k zastavení vozidla v Ostravě-Kunčicích. Po zastavení vozidel měl muž přistoupit k vozidlu ženy a požadovat vrácení dárků, které jí během vztahu dal. Žena měla z vozidla vystoupit a opakovaně sdělit, že žádné věci nevrátí. Následná vzájemná slovní rozepře měla vygradovat fackou, dále měl muž ženu odstrčit a z vozidla odcizit mobilní telefon, uložený původně v kabelce, i s finanční částkou 600 korun. Po ataku se měl muž obrátit znovu k ženě a požadovat řetízek, který měla na krku. Žena šperk odmítla vydat, proto ji měl muž jednou rukou stisknout obě ruce a zamezit tak obraně ženy, druhou rukou jí měl odepnout řetízek s přívěskem, odcizit jej a z místa odjet. Žena učinila oznámení o skutku následný den, 5.7.2009. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na 4 400 korun. Téhož dne byl muž zadržen a bylo zahájeno trestní stíhání. Pachateli tohoto trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na deset let!

Dalším podezřelým je 22letý muž, který měl dne 6.7.2009, v době od 06.00 hodin do 06.15 hodin, během své návštěvy v bytě v Ostravě-Hrabůvce, fyzicky napadnout 21letou ženu, matku svého syna. Ženě kladl otázky pravděpodobně ze žárlivosti, jeho snahou mělo být zjištění případné nevěry. Oběť měl napadnout údery otevřenou dlaní do různých částí těla a vyhrožovat jí usmrcením, zároveň měl před ženou dokonce manipulovat s pistolí nezjištěného typu. K výstřelu během ataku naštěstí nedošlo. K útoku měl muž použít také židle a nůžek, kterými měl ženě ostříhat část vlasů. Ženu měl muž napadnout již v minulosti, nicméně k oznámení věci se odhodlala až poté, co jí ostříhal vlasy (aby se nikomu nelíbila). Po ataku měl muž z bytu odejít (pár spolu nemá bydlet). Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci. Viníkovi předmětného trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest.

Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení pro trestný čin týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě a trestný čin znásilnění.  34letý muž je podezřelý, že v době od 1.1.2009 do 3.7.2009, ve společně obývaném bytě v Ostravě-Dubině, fyzicky a zejména psychicky týral svou bývalou 30letou manželku. Ataky měly začít původně urážkami hanlivými výrazy, pokračovat fyzickými útoky, několikrát ji měl udeřit pěstmi do různých částí těla. Během společného soužití měl ženě například zakazovat sedět s rodinou u společného stolu. Ženu měl také obtěžovat prostřednictví sms zpráv a zřejmě ze žárlivosti měl bývalou ženu neustále kontrolovat, kde a s kým se stýká. Ženě měl také rozbít mobilní telefon. V uvedené době měl ženu navíc sexuálně obtěžovat a i přes její odpor měl na ní opakovaně vykonat soulož, naposledy dne 3.7.2009. Žena v dané věci nikdy neučinila oznámení, až 6.7.2009 zamířila na policejní služebnu. Žena také po fyzických útocích neměla vyhledat ošetření u lékaře. Policisté podezřelého zadrželi. V současnosti probíhá intenzivní prověřování věci i dokumentování protiprávního jednání. Na pachatele trestného činu znásilnění pamatuje trestní zákon trestem odnětí svobody od dvou do osmi let.
Dokazování uvedeného protiprávního jednání je obtížné, neboť ve většině případů jsou na místě činu přítomny pouze oběť a pachatel, policisté mají k dispozici na počátku prověřování informace z podaných vysvětlení tzv. tvrzení proti tvrzení. Prověřování pokračuje například zjištěním dalších možných svědků, kterým se mohla oběť svěřit, tedy kolegům v zaměstnání, rodičům. I sousedé mohou v mnoha případech pomoci cennou informací. V některých případech  „poškozená“ své původní tvrzení změní, s odůvodněním že k činu nedošlo (zhruba čtvrtina obětí znásilnění si čin vymyslela).


por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka                                                                 
 

vytisknout  e-mailem