Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 8. 7. 2009

Smrt, Cukr v nádrži, Ideální sousedské vztahy 

Smrt

Okolnosti úmrtí hned několika osob prověřují ostravští policisté. Namátkou lze uvést dva případy. Dne 7.7.2009, kolem 15.15 hodin, oznámil telefonicky správce jedné z ostravských ubytoven, že z jednoho pokoje je cítit mrtvolný zápach. Pokoj je však zamknutý a jeho nájemník nebyl delší dobu spatřen. Přivolaní hasiči pokoj otevřeli. V místnosti byla nalezena mrtvola 23letého muže. Zemřelý měl na hlavě nasazen igelitový sáček. Příčinu smrti objasní provedená pitva

Svou 40letou manželku nalezl dne 6.7.2009, kolem 19.00 hodin, oběšenou na klice dveří vedoucích na WC, 38letý muž. Okamžitě se ženu snažil oživit, avšak neúspěšně. Přivolaný lékař konstatoval smrt oběšením. K úmrtí došlo na Ostravsku.

Pokus sebevraždy své přítelkyně oznámil dne 7.7.2009, kolem 01.00 hodiny, 23letý muž. K události došlo v bytě v Ostravě-Hrabůvce na Horní ulici. 21letá žena se měla pokusit spáchat sebevraždu požitím různých léků a pořezáním zápěstí. Žena byla převezena k ošetření do nemocnice. Motivem jejího jednání měl být rozchod s partnerem.
I další případ má šťastný konec. Kolem 14.00 hodiny, dne 21.6.2009, nalezla 23letá žena svého 23letého přítele, visícího v podkroví domu jedné z obcí na Ostravsku. Žena okamžitě zareagovala, muže odřízla a oživovací pokusy byly úspěšné, muž se probral z bezvědomí. Žena následně přivolala pomoc, muž byl převezen do nemocnice. Muž se měl pokusit oběsit poté, co mu žena měla sdělit své rozhodnutí odejít.
Na konci června 2009 muž kontaktoval policisty znovu. Tentokrát však již se slovy díků, adresovanými kriminalistům, kteří případ prověřovali. Již v nemocnici proběhlo první prověřování, ke kterému muž napsal „musím přiznat, že to byli tito dva mladí lidé co mě pomohli se ze všeho i šoku vzpamatovat a pomohli mě víc, než všichni v té nemocnici.“ Pro úplnost lze dodat, že to byli nprap. Bc. Lenka Havrlantová a nprap. Aleš Buček z 9. oddělení obecné kriminality Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Ostrava (dále ÚO SKPV MŘP). A poděkování patří také dalším kriminalistům. Následný den podal muž ve věci vysvětlení k objasnění všech okolností a vyloučení možného protiprávního jednání. Tentokrát komunikoval s kriminalisty 7. oddělení obecné kriminality ÚO SKPV MŘP Ostrava, por. Mgr. Janem Beranem, nprap. Bc. Lucií Pecháčkovou a por. Bc. Radimem Tiokou. Muž sdělil „těmto lidem patří také velké mé díky za vstřícnost a pochopení, ochotu a také pomoc“.

Cukr v nádrži

Dosud nezjištěný pachatel nasypal v nestřeženém okamžiku, na blíže neurčeném místě v Ostravě, cukr do palivové nádrže motocyklu zn. Harley Davidson. Ke skutku došlo pravděpodobně v době od 27.6.2009 do 09.00 hodin dne 28.6.2009. 38letý majitel motocyklu si nevšiml ničeho podezřelého, v době kdy nešel motocykl nastartovat jej odvezl do servisu. Muž netušil, kde konkrétně mohlo ke skutku dojít a nebyl schopen přesněji konkretizovat ani dobu. Servisní technik pak při kontrole sdělil, že v palivové nádrži zjistil cukr. Neznámý pachatel svým jednání způsobil škodu, která byla předběžně stanovena na 10 000 korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin poškozování cizí věci. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.


Ideální sousedské vztahy

Vděčný je pravděpodobně 42letý muž svým sousedům. 31letý muž se díval dne 6.7.2009, v podvečer, z okna bytu v Ostravě-Porubě na Alžírské ulici. Uviděl muže, který předešlý den pobýval se 42letým mužem v restauraci a v době, kdy odešel poškozený před restauraci telefonovat, mu měl  odcizit tašku s věcmi. Poškozený dne 5.7.2009, kolem 16.45 hodin, vyšel před restauraci telefonovat, vzhledem k hluku uvnitř. Na stole nechal ležet tašku s různými věcmi (doklady, klíče, platební karty, paměťová karta, atd.). Když se během několika minut vrátil, „zmizel“ nejen neznámý muž, ale s ním také jeho taška. Škoda způsobená krádeží byla původně předběžně vyčíslena na 1 100 korun.

Poté, co jeden ze sousedů poškozeného, uviděl podezřelého muže z restaurace, snažícího se nastartovat vozidlo poškozeného, vyrozuměl dalšího souseda i poškozeného, a za mužem vyběhli. Podezřelý mezi tím z vozidla zn. Škoda Felicia vystoupil a dal se na útěk. Při běhu se pravděpodobně podezřelý snažil zbavit důkazů, odhazoval totiž odcizené věci. Muži však po trase lemované nejen doklady poškozeného(řidičským průkazem, osvědčením o registraci vozidla, klíči, platebními kartami aj.), prchajícího dostihli a zadrželi. Později byla u muže nalezena další část odcizených věcí – peněženka s občanským průkazem oběti, karta do zaměstnání.

Při orientační dechové zkoušce byla u podezřelého zjištěna hodnota 4,23 promile alkoholu. Muž byl proto umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Procitnutí do reality bylo zřejmě pro 31letého muže neradostné. Policejní komisař zahájil trestní stíhání osoby pro trestné činy neoprávněné držení platební karty a neoprávněné užívání cizí věci. Obviněný totiž nalezl v odcizené tašce klíče vozidla i doklady k vozidlu, velmi jednoduše proto druhý den nalezl také zaparkované vozidlo poškozeného. Odjet s ním však již nezvládl, neboť se mu nepodařilo nastartovat. Poškozený po krádeži dokladů i klíčů vozidla učinil prozíravé opatření a škodovka tak byla dočasně nepojízdná. Navíc požádal sousedy, aby mu pomohli vozidlo kontrolovat. 
Obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě.


por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka                                                                 
 

vytisknout  e-mailem