Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - víkend

Smrt mužů, Ukončení prověřování nálezu čtyř ohořelých lidských těl v požářišti, „Na místě zůstala část zbraně“, Ukrýt se snažil na toaletě, 

Smrt mužů

Pravděpodobně skokem z balkonu, v sedmém patře budovy nemocnice v Ostravě-Porubě, ukončil svůj život 52letý muž. Tělo zemřelého bylo nalezeno pod okny budovy dne 5.3.2009, krátce před 06.00 hodinou. Muž byl v nemocnici hospitalizován s vážným onkologickým onemocněním, které mohlo být také iniciátorem mužova rozhodnutí k ukončení života. Při prověřování policisté nenalezli dopis na rozloučenou. Okolnosti úmrtí policisté prověřují.

Téhož dne, 5.3.2009, kolem 16.00 hodin byl ostravským policistům oznámen také nález dalšího mrtvého muže, tentokrát 40letého. Zemřelého nalezl jeho bratr v motorovém vozidle zn. Škoda Felicia (zaparkovaném v garáži mezi ulicemi Martinovská a 1. Československého armádního sboru v Ostravě-Porubě). Policisté provedli ohledání místa nálezu mrtvého, na těle zemřelého lékař nenalezl stopy násilí. Byla nařízena soudní pitva, která stanoví příčinu smrti. Věc je i nadále prověřována.

Teprve 28letý muž zemřel v Ostravě-Hrabůvce, v blízkosti ulice Místecká, ve vodním kanále v objektu společnosti (pod haldou). Dosud provedeným prověřováním bylo zjištěno, že dva muži ve věku 28 a 26let nejdřív zašli do restaurace. Později si v prodejně zakoupili další alkohol a v podvečer dne 4.3.2009 šli venčit psa 26letého majitele právě do prostoru k haldě. Tam házeli německému ovčákovi část větve do vody. Pes větev aportoval s obtížemi, zpět na břeh mu pomáhali oba muži. V jednu chvíli zřejmě do vody kanálu upadl 26letý majitel psa tak, že se jeho tělo ponořilo celé do vody. Pod hladinou měl mít muž i hlavu. Jeho 28letý kamarád se mu pravděpodobně snažil pomoci, do vody vstoupil také a snažil se 26letému muži pomoci. Snahy obou mužů o vzájemnou záchranu však byly marné, 28letý muž utonul. Okolnosti případu jsou stále prověřovány.


Ukončení prověřování nálezu čtyř ohořelých lidských těl v požářišti

Policejní komisař ukončil prověřování požáru zahradní chatky, ke kterému došlo dne 9.1.2009 v Ostravě-Přívoze na Jílové ulici, a vyloučil tak podezření z trestného činu (tedy i násilnou smrt). V požářišti byly při hašení nalezeny ohořelé ostatky čtyř lidských těl. Provedenou pitvou značně ohořelých, částečně zuhelnatělých lidských těl byly zjištěny příčiny smrti. Jako bezprostřední příčina smrti jednoho z mužů byla stanovena intoxikace organismu alkoholem při ovlivnění oxidem uhelnatým. Bezprostřední příčinou smrti dalších tří mužů byla intoxikace oxidem uhelnatým při ovlivnění alkoholem. Nebylo zjištěno cizího zavinění na smrti čtyř osob, nebyla shledána hrubá mechanická zranění svědčící pro aktivní násilí ze strany další osoby.
V průběhu prověřování bylo zjištěno ohnisko požáru uvnitř zahradní chatky, v místě kde byla původně umístěna válenda. Oheň se vznítil buď od neuhašeného nedopalku cigarety, nebo používáním otevřeného ohně ke svícení, například od svíčky. Vzhledem ke značnému vyhoření zařízení chatky v místě ohniska, však nelze jednoznačně určit, která z těchto verzí byla bezprostřední příčinou požáru.

Zemřelí nebyli dosud ztotožněni. V pátrání po identitě zemřelých intenzivně pokračujeme. Při pitvě byly zajištěny vzorky DNA k provedení následných genetických expertiz. Cestou Interpolu bylo učiněno dožádání na Slovensku, zajištění srovnávacího materiálu možných příbuzných zemřelých osob pro následná znalecké zkoumání, vedoucí k možnému ztotožnění zemřelých.
Svědci uvedli, že se jednalo o čtyři muže tzv. bez domova, živící se příležitostnou prací či sběrem kovového odpadu. Před požárem měli v chatce spolu s dalšími dvěmi muži popíjet víno. Těmto zjištěným skutečnostem nasvědčují i výsledky pitvy, u zemřelých byla zjištěna těžká alkoholová opilost či intoxikace alkoholem, konkrétně byly zjištěny hodnoty v rozmezí 2,92 promile do 3,59 promile alkoholu. Svědci ve věku 64 a 44 let pak odešli do vedlejší chatky spát a vzbudilo je až praskání ohně. Ven z chatky jim pomohli hasiči. Potvrzena byla také skutečnost, že se v chatce topilo dřevem v kamnech a obyvatelé objektu uvnitř kouřili. Ke svícení byly používány svíčky.
Intenzivní pátrání po totožnosti uhořelých nadále pokračuje. Po provedených expertízách bude zřejmé, zda kriminalisty vytipované osoby jsou nalezenými zemřelými muži.


 „Na místě zůstala část zbraně“

Ostravští policisté intenzivně pátrají po dosud neznámém pachateli, který dne 6.3.2009, kolem 08.50 hodin, požadoval pod pohrůžkou střelné zbraně vydání finanční hotovosti v prodejně na ulici J. Maluchy v Ostravě-Dubině. Prodavačka odmítla vydání peněz, pachatel ji však udeřil zbraní do hlavy a pokusil se vytrhnout pokladnu, což se mu nepodařilo. Z pistole měla odlétnou část, která zůstala na místě činu. Žena utrpěla zranění, byla ošetřena lékařem (sešití tržné rány na čele). Policisté detailně ohledali místo činu, zajistili stopy, na místě nalezli část zbraně, zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin loupeže. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na deset let.


Ukrýt se snažil na toaletě

Podáním podnětu ke vzetí do vazby skončilo protiprávní jednání 32letého muže z Ostravy. Policejní komisař sdělil dne 6.3.2009 muži obvinění pro trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, vydírání a krádeže. Muž měl fyzicky i psychicky útočit na svou bývalou 33letou manželku, byl proto opakovaně vykázán a opakovaně vykázání nerespektoval. Ubližovat měl ženě v soukromí bytu na Chelčického ulici v Moravské Ostravě. Vždy, když žena přivolala policisty, před jejich příjezdem utekl. O útěk se snažil také 5.3.2009, krátce před 17.00 hodinou, po spatření policistů na ulici. Před policisty šel muž trasou z ulice Chelčického až na ulici Stodolní, kde vstoupil do kavárny. Za ním vešli do objektu také policisté, muž nato zmizel za dveřmi WC. Podezřelý byl zadržen, neboť na něj státní zástupce vydal předběžný souhlas k zadržení.
Obviněný byl opakovaně vykázán ze společného obydlí. V letošním roce byl například muži zakázán vstup do společného bytu dne 3.2.2009 na dobu deseti dnů. Zákaz vstupu však nerespektoval a do obydlí vstoupil 7.2.2009, 9.2.2009 i 11.2.2009. Ženu měl v bytě vulgárně urážet, plivat na ni, bít ji a vyhrožovat zabitím.
Znovu měl muž zaútočit 2.3.2009, kolem 11.30 hodin, kdy měl ženu znovu slovně a poté i fyzicky napadnout. Mimo jiné měl ženu uchopit v oblasti krku a vyvíjet tlak na krk, též měl ženu udeřit dlaní do oblasti hlavy. Při svém odchodu z bytu měl úmyslně hodit na podlahu v kuchyni hifi věž a rozbít ji. Policisté znovu využili své oprávnění a opětovně muže dne 3.3.2009 vykázali z bytu. Muž byl vykázán také v roce 2008. Ani tehdy však vykázání nerespektoval, byl stíhán pro totožný trestný čin, maření výkonu úředního rozhodnutí a byl vzat do vazby. Stal se tak pravděpodobně neslavným „rekordmanem-agresorem“ případů domácího násilí páchaného v Ostravě.
Muž byl v minulosti již desetkrát trestán, většinou pro majetkovou trestnou činnost, přesto měl v blíže neupřesněné době, od 31.1.2009 do 24.2.2009, ženě odcizit z ložnice bytu hodinky v předběžně stanovené hodnotě 15 000 korun.

Původní zpráva ze dne 4. 2. 2009

por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka                                                                    

vytisknout  e-mailem