Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - víkend 8-9. 8. 2009

“Čepel nože pod kůží”; Kamenem do oken tramvaje; Zábava na Stodolní; „Odvážný krupiér“ 

 “Čepel nože pod kůží”

Čepel nože v délce zhruba osmi centimetrů byl vyjmut z podkoží temene hlavy 31letého muže, a následně také zajištěn policisty. Poškozený byl fyzicky napaden dne 5.8.2009, kolem 18.45 hodin, v Ostravě-Hulvákách, před jednou z restaurací. Útoku měla předcházet slovní rozepře mezi 41letým podezřelým a 31letou obětí. Hádka gradovala fyzickým atakem, podezřelý měl opakovaně bodnout nožem poškozeného do oblasti hlavy, zad a paží. Z místa činu pak odešel.
Policisté Oddělení hlídkové služby Ostrava byli vysláni operačním střediskem na místo činu. Po příjezdu uviděli na chodníku ležet muže, který silně krvácel z oblasti temenní části hlavy i zadní části zad. Policisté zareagovali rychle a profesionálně. Okamžitě vyžádali výjezd rychlé záchranné služby, na místě činu zůstal jeden z policistů, který do příjezdu záchranářů spolu s 38letou zdravotní sestrou poskytoval zraněnému pomoc. Právě zdravotní sestra oznámila útok policistům a pak spěchala pomoci zraněnému. Z jedné rány v oblasti hlavy poškozeného čněla čepel nože.
Zbylá část hlídky začala současně pátrat po podezřelém. Policisty kontaktoval 35letý svědek, který podezřelého viděl a pomohl také při pátrání. Poblíž ulice Sokola Tůmy si pak policisté povšimli ženy a muže, odpovídajícího popisu a potřísněného krví. Muž byl zadržen a umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Po vystřízlivění mu policejní komisař sdělil obvinění pro trestný čin výtržnictví a ublížení na zdraví (ve stadiu pokusu). Dále byl podán podnět ke vzetí obviněného do vazby, neboť muž byl v minulosti opakovaně odsouzen pro různou trestnou činnost, navíc by v roce 2006 podmíněně propuštěn z výkonu trestu, soud stanovil zkušební dobu na šest let. V současnosti je proti muži vedeno další trestní stíhání pro trestné činy výtržnictví a ublížení na zdraví. Muž je totiž dále podezřelý, že dne 7.2.2009, kolem 21.00 hodin, v Ostravě-Hulvákách (v restauraci), napadl fyzicky svou 35letou družku. Ženu měl chytit za vlasy, dát jí facku, když seděla u stolu. Následovat měl úder pěstí do obličeje, v jehož důsledku upadla žena na zem. Na zemi měl do oběti muž opakovaně kopnout. Obviněný měl dále napadnout 27letého muže, takovým způsobem, že jej strhl na zem, opakovaně udeřil pěstí do oblasti hlavy i těla. Poškozenému měl dále přišlápnout ruku v době, kdy se muž snažil postavit. Následkem bylo zranění muže s několikatýdenním léčením.
I muž, kterého měl obviněný zranit dne 5.8.5009, byl převezen do nemocnice a hospitalizován. Doba léčení zraněného není dosud stanovena, lékař vyjmul z podkoží temene hlavy zraněného muže čepel nože. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let.

 A v dalším případě odvedli profesionální zákrok znovu policisté Oddělení hlídkové služby Ostrava. Zase šlo o zadržení podezřelého ze závažného trestného činu, tentokrát loupeže. Trestní zákon pamatuje na viníky těchto předmětných trestných činů trestem odnětí svobody až na deset let. I na tohoto obviněného podal policejní komisař podnět ke vzetí do vazby.
K trestnému činu došlo dne 7.8.2009, kolem 03.50 hodin, v Ostravě-Vítkovicích na Mírovém náměstí. Podezřelý muž měl přistoupit k 35leté ženě, které měl do obličeje vstříknout sprej, za použití násilí jí měl vytrhnout kabelku s věcmi, a dát se na útěk. Z prostoru tramvajových zastávek zaslechli policisté Oddělení hlídkové služby Ostrava zoufalé volání o pomoc ženy vracející se z práce. Později si povšimli běžícího muže, který po spatření policistů odhodil asi po sto metrech „kořist“ – kabelku a běžel dál k Mírové ulici. Zákrok byl okamžitý, policisté 35letého muže zadrželi. K hlídce dorazila i zraněná žena, policisté ji poskytli první pomoc, přípravek k výplachu očí. Útok podezřelého byl však tak intenzivní, že žena utrpěla také zranění ruky, proto byla žena převezena k lékařskému ošetření. Škoda, jenž měl podezřelý odcizením kabelky s věcmi způsobit, byla předběžně vyčíslena na zhruba 2 800 korun.
Muž uvedl, že si aplikoval pervitin, byla u něj nalezena injekční stříkačka i další věci. Policejní komisař sdělil muži obvinění pro trestné činy loupež a neoprávněné držební platební karty. Spektrum trestní minulosti obviněného je přepestré, muž byl opakovaně trestán a v současnosti, konkrétně červnu 2009, byly podány státními zástupci obžaloby pro trestné činy krádež, neoprávněné držení platební karty, ohrožení pod vlivem návykové látky. Odsouzený rovněž neodpracoval trest obecně prospěšných prací, který mu byl uložen rozhodnutím Okresního soudu Ostrava.

Kamenem do oken tramvaje

Sdělení podezření pro trestné činy výtržnictví a poškozování cizí věci formou zkráceného přípravného řízení si dne 8.8.2009 vyslechl 36letý muž. Ten je podezřelý, že dne 7.8.2009, v době od 12.25hodin do 12.35 hodin, v Ostravě-Výškovicích, na Výškovické ulici, házel kameny na tramvaj stojící na točně. Kameny i kus cihly rozbily čtyři okna a poškodily také lak tramvaje. Škoda byla předběžně vyčíslena na 6 000 korun. Řidič tramvaje stihl po prvním ataku přivolat pomoc, policisté posléze nalezli na místě 36letého muže. Ke zranění 43letého řidiče naštěstí nedošlo. Podezřelému hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Zábava na Stodolní

Ostravští policisté nezapomínají na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let ani o prázdninách. V noci ze 7.8.2009 na 8.8.2009 proběhla preventivní akce k detekci a eliminaci protiprávního jednání v souvislosti s podáváním alkoholických a tabákových výrobků osobám mladším 18 let v restauračních zařízeních centra Ostravy, na Stodolní ulici a okolí. Policisté Obvodního oddělení policie Ostrava-střed, spolu se strážníky Městské policie Ostrava, zjistili v průběhu dvou hodin šest mladistvých pod vlivem alkoholu. Orientační dechové zkoušky chlapců ve věku od 15 do 17 let byly pozitivní v rozmezí 0,17 promile do 0,63 promile alkoholu (dva mladíci). 

„Odvážný krupiér“

Po dosud neznámém pachateli trestného činu loupež, pátrají ostravští kriminalisté. Do herny v Ostravě-Zábřehu přišel dne 8.8.2009, kolem 04.45 hodin, pachatel maskovaný kuklou a ještě slunečními brýlemi. Pod pohrůžkou střelné zbraně pak vyžadoval vydání peněz po 20letém zaměstnanci herny. Krupiér však žádost odmítl, pachatel pak požadoval vydání peněz opakovaně, celkově třikrát. Odvážný muž si však trval „na svém“ a pachateli odmítl peníze vydat. Neznámý pak měl poškozenému vulgárně vynadat a z herny odejít. Ke zranění ani škodě na majetku tak nedošlo. Poškozený incidentu nevěnoval pozornost, dál vykonával svou práci a věc byla policistům oznámena až ráno.
Policisté provedli ohledání místa činu, po pachateli intenzivně pátrají. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin loupež. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Obecně lze však doporučit při násilném požadavku na vydání majetku, ať již pod pohrůžkou zbraně, či fyzického ataku, vydání věcí, neboť může dojít k následkům na zdraví.
 

vytisknout  e-mailem