Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Stanovisko policie

LIBEREC - Údajný "brutální" zásah v Bílém Kostele.  

Stanovisko Policie ČR k článku v Libereckém deníku zveřejněném dne 23. 5. 2011 na stranách 1 a 4 pod názvem
„Brutalita policejního zásahu šokovala“!

K popisované události je nutné sdělit několik velmi zásadních skutečností.

Policejní hlídka prováděla v pátek večer činnost, která souvisela s dopravně bezpečnostní akcí. Hlídka, která je prostřednictvím článku v Libereckém deníku napadána, měla kontrolní bod v Bílém Kostele na křižovatce u samoobsluhy. Během dopravně bezpečnostní akce stavěla hlídka, řádně - dle zákona, osobní vozidlo VW Golf, jehož řidič neměl rozsvícená obrysová a potkávací světla a nebyl připoután bezpečnostním pásem.  Řidič tohoto osobního vozu vůbec nereagoval na výzvu k zastavení, kdy byl stavěn policistkou zastavovacím terčem a začal policistům ujíždět. Řidič na žádné výzvy nereagoval a velmi bezohlednou jízdou ohrožoval i další účastníky silničního provozu. Kličkoval mezi auty, předjížděl v zatáčce, několikrát změnil prudce směr jízdy, ve dvou případech couval v protisměru. Poté se vrátil zpět do Bílého Kostela, kde zastavil před domem.


 

Před domem pak policista z hlídky vyzval řidiče, aby prokázal svou totožnost. Na to řidič reagoval velmi vulgárními výrazy a žádné doklady nepředložil. Policista jej dle zákona opětovně vyzval, že pokud neuposlechne výzvy, bude proti němu použito donucovacích prostředků. Ty musel policista nakonec použít, neboť řidič na žádnou z výzev nereagoval. Naopak, zvýšila se jeho agresivita a začal i policistu fyzicky napadat.  Na místě řešení protiprávního jednání řidiče se začali shromažďovat lidé z okolních domů a rodinní příslušníci, kteří se chovali velmi agresivně k zakročujícím. Situace směřovala ke zmaření úkonů policejní hlídky, a proto byla povolána posila z místně příslušného obvodního oddělení. Následně se za pomoci donucovacích prostředků podařilo řidiče, který před policisty ujížděl, odvézt na policejní oddělení k sepsání protokolu. Policisté u něho provedli dechovou zkoušku, při níž nadýchal 1,12 promile alkoholu.


 

Takto se choval řidič, který usedl za volant poté, co před jízdou pil alkohol, na výzvu policistů k zastavení nereagoval, ujížděl tím způsobem, že velmi závažně ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, dopustil se přitom mnoha přestupků a nakonec se velmi vulgárně choval k policistům, kdy jednoho z nich i fyzicky napadl. Policista utrpěl zhmožděniny obou nohou a předloktí.


 

Postupy policistů i použití donucovacích prostředky byly zcela v souladu se zákonem. Lidé, kteří se chtějí chovat podobným způsobem - řídí pod vlivem alkoholu, nezastaví na vývzvu policistů, ohrožují svou jízdou ostatní účastníky silničního provozu a nakonec vystupují velmi vulgárně a agresivně proti policistům - by měli přijmout za své protiprávní jednání osobní zodpovědnost.

Policejní komisař muže obvinil z:
- ohrožení pod vlivem návykové látky
- násilí proti úřední osobě
- výtržnictví


K údajnému nepřijetí trestního oznámení policisty Obvodního oddělení v Chrastavě lze sdělit zatím to, že tuto okolnost prošetřuje Odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.


 


 


 


 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
23. 5. 2011

 

 

vytisknout  e-mailem