Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Stanovisko vedení pražské policie

Vedení pražské policie reaguje na nepřesnosti v médiích 

S ohledem na mnohé nepřesnosti prezentované médii přistoupilo vedení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy k vydání příslušného stanoviska:

V říjnu roku 2018 rozhodovala soudkyně Vrchního soudu v Praze ve věci tzv. kauzy Neograph, kdy písemné vyhotovení osvobozujícího rozsudku bylo pražské policii doručeno Městským státním zastupitelstvím v Praze k tzv. založení ke spisu dne 27. prosince 2018. S ohledem na části rozsudku, ve kterých se soudkyně kriticky vyjadřovala směrem k činnosti vyšetřovatele Nevtípila, jsme tento rozsudek hned po prostudování postoupili k prověření Generální inspekci bezpečnostních sborů, jakožto jedinému orgánu činnému v trestním řízení, který je k prověření takových podezření kompetentní. Jak je z uvedeného zřejmé, nebyla zde jiná zákonná možnost, jak se s výtkami uvedenými v rozsudku vypořádat, než rozsudek GIBS postoupit.

K celé věci nutno dodat, že vyšetřování kauzy Čapí hnízdo probíhá pod důkladným dozorem Městského státního zastupitelství v Praze. V současné době vedení pražské policie nedisponuje žádnou informací, která by mohla vyšetřování zmařit nebo ohrozit. Proto není ani žádný důvod k vydání jakéhokoli personálního rozhodnutí vůči vyšetřovateli Nevtípilovi.

Přistoupit na některé mediální zkratky, které se v posledních dnech objevily, by znamenalo zpochybnění nejen nezávislosti vyšetřování Policie České republiky, ale také činnosti dozorujícího státního zastupitelství jakožto garanta trestního řízení, s čímž se nemůžeme ztotožnit. 

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy
24. ledna 2019

vytisknout  e-mailem