Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Stará munice pořád hrozí

HODONÍNSKO: Tři případy nálezu munice z války zaměstnaly policisty. 

Velmi nebezpečnou situaci zažili v pondělí dopoledne zaměstnanci výkupny kovů v Hodoníně. V jedné z beden se železným odpadem nalezli starou munici. Nález neprodleně oznámili policistům, kteří bezprostředně po oznámení přijeli a místo nálezu zajistili. Na místo si pak přizvali policejní pyrotechniky, kteří jsou specialisté na manipulaci s obdobnými nálezy. V bedně pak objevili munici z II světové války. Byly to dva dělostřelecké granáty s ráží 75mm, čtyři dělostřelecké granáty ráže 50mm a jednu leteckou pumu. Munici si pak převzali a odvezli k bezpečné likvidaci.

Obdobně tomu bylo i před dvěma dny v jiné hodonínské výkupně kovů. Zaměstnankyně firmy oznámila policistům, že v kovovém odpadu nalezli nevybuchlý ostrý ruční granát a další dělostřeleckou munici. I tento nález si odborně převzali policisté z pyrotechnické skupiny.

A aby toho nebylo málo, tak policisté vyjížděli v neděli odpoledne do lesního porostu u osady Mutěnka. Náhodný houbař tam v blízkosti rybníků u Zbrodu nalezl nevybuchlou starou munici. Pyrotechnik pak na místě určil, že se jedná o tříštivo-trhavou dělostřeleckou minu ráže 88 mm. Tu zajistil a odvezl k bezpečné likvidaci.

Policisté apelují na širokou veřejnost, aby v obdobných případech s municí nijak nemanipulovali a vždy přivolali policisty. I stará munice může být stále nebezpečná. 


 

nprap. Bc. Petr Zámečník, 9. 9. 2013

vytisknout  e-mailem