Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Šťastný návrat z prodlouženého víkendu

Český Krumlov – Aby jste si užili zaslouženého odpočinku ve zdraví, chovejte se zodpovědně! 

Čtyři dny volna ve většině z nás navodí pocit pohody, těšení se na odpočinek a na možnost provozování aktivit, na které jindy není čas. Důležité ale je, nic nepřehánět a dělat vše s rozmyslem.    
 

 

 

 
 
Pokud tedy vyjedete s rodinou na výlet na kolech, nezapomeňte, že pro cyklisty mladší 18ti let je povinné nošení přilby. Důvod je jednoduchý – dle statistik až polovina nehod končí úrazem hlavy. A pokud chcete být pro své ratolesti vzorem, neváhejte a přilbu a případně i chrániče pořiďte i sobě. Věřte, že nikdo s nehodou počítat předem nechce, ale když už k ní dojde, máte s přilbou o mnoho větší šanci, vše přežít bez vážné újmy. A co je velmi důležité – nezapomínejte také na řádné osvětlení, odrazky a barevné oblečení. Na silnici nejste sami a pokud Vás řidič včas zaregistruje, může se Vám také včas vyhnout. 
 
 
 
 
 
 
Pokud Vás neláká kolo, ale třeba sjíždění řeky, také zde dodržujte určitá pravidla. Raft je sice relativně bezpečný a převrácení nehrozí tak často, jako u kánoí, ale policisté doporučují použití vesty všem vodákům bez rozdílu. V případě, že máte na lodi dítě, mělo by mít kromě vesty na hlavě také přilbu. Naše řeky nejsou příliš hluboké a při vypadnutí dítěte z lodi hrozí reálné nebezpečí úrazu hlavy o kámen či jiný předmět na dně řeky. A co je asi nejdůležitějším pravidlem, pokud si sjíždění řeky chcete užít? Nikdy na lodi nejezděte pod vlivem alkoholu! Utopených vodáků je každoročně několik a většina z nich bohužel pod vlivem alkoholu byla.  

 

 

  
 
Pravidla však platí také pro pěší. Výlet s rodnou po okolí se může stát nebezpečným, pokud nebudeme akceptovat fakt, že se po silnicích a cestách pohybují také řidiči a cyklisté. Vezmeme-li tedy na výlet psa, měli bychom zabezpečit jeho pohyb tak, aby nezavinil něčí pád z kola či dopravní nehodu. A to samé platí i o malých dětech pobíhajících mezi dospělými či pohybujících se na tříkolkách, koloběžkách nebo kolech.   Nejdůležitějším bezpečnostním opatřením chodce je pak jeho viditelnost. Rozdíl tmavého oblečení oproti reflexnímu vidíte na obrázku a v mnoha situacích může být reflexní prvek na oblečení, botách či batohu jediným předělem mezi šťastným návratem z výletu či tragickým koncem.  
 

 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
2. července 2010

 

 

 

vytisknout  e-mailem