Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Stateční policisté hasili požár ve 4. patře bytového domu

České Budějovice - Kvůli unikajícímu plynu duchapřítomně evakuovali 20 osob. 

Obrovskou odvahu a především duchapřítomnost prokázali policisté z obvodního oddělení České Budějovice - město a policisté z oddělení hlídkové služby, kteří zasahovali v pátek 3. června po 17:00 hodině v Komenského ulici v Českých Budějovicích, kde byl oznámen požár bytu ve 4. patře jednoho bytového domu. 

Hlídka z obvodního oddělení České Budějovice ve složení npor. Šraděja a prap. Vítek byla v době oznámení nejblíže místu požáru. Po příjezdu k domu se k nim přídali policisté z oddělení hlídkové služby nstržm. Cmunt, nstržm. Šindler, nstržm. Tham a nstržm. Smrčka. Policisté věděli, že  hoří v jednom bytě ve 4. patře domu. Obyvatelka tohoto bytu byla už naštěstí v bezpečí. Nicméně bylo potřeba co nejdříve uhasit požár a především zajistit bezpečnost ostatních obyvatel domu. Policisté totiž po příchodu do hořícího bytu zjistili, že ze zapnutého sporáku v kuchyni stále unikal plyn. Museli okamžitě jednat. Policisté si rozdělili úkoly - bylo potřeba neprodleně uzavřít přívod plynu a elektřiny, což se jim v krátké době podařilo. Druhá část policistů evakuovala obyvatele domu, jednalo se o 20 osob a jednoho psa. Policisté pak využili hydrantu na chodbě bytového domu a začali požár v bytě hasit. Ještě před příjezdem hasičů se jim během několika minut podařilo dostat požár pod kontrolu a zamezit tak jeho šíření. Hasiči pak požár dohasili.

Případ si  převzal vyšetřovatel HZS JčK, který jako příčinu požáru označil nedbalost při použití plynového sporáku v kuchyni. Obyvatelka bytu totiž nechala vařit jídlo v pánvi na sporáku a odešla vyvenčit psa. Mezitím došlo k zahoření sporáku a následně i digestoře a kuchyňské linky. Když se vrátila, tak už byl všude v bytě kouř.  Při události nebyl naštěstí nikdo zraněn. 

Všem zasahujícím policistům patří za jejich rychlé a odvážné jednání velké poděkování. Včasným zásahem v hořícím bytě zabránili mnohem větším škodám.

Foto - zdroj HZS JčK:

Foto 1.jpg

Foto 2.jpg

Foto 3.jpg

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

6. června 2022

vytisknout  e-mailem