Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Statistické údaje kriminality za rok 2014

KROMĚŘÍŽSKO: Objasnili jsme více jak 62% trestných činů. 

Stejně jako loni, tak i letos se může Územní odbor Kroměříž pyšnit vysokou objasněností trestné činnosti. Získali jsme opětovně první příčku v úspěšnosti při objasňování případů v rámci územních odborů Zlínského kraje. Na Kroměřížsku v roce 2014 spáchali pachatelé 1 488 trestných činů (objasnili jsme 62,43%), v roce 2013 o 143 trestných činů více, což je 1 631 (objasněno bylo 62,48%).
 
V loni došlo na Kroměřížsku ke dvěma vraždám (včetně pokusů). Násilných trestných činů řešili policisté celkem 137, v roce 2013 to bylo 129. K nejčastějším násilným trestným činům patří loupeže, úmyslná ublížení na zdraví a nebezpečné pronásledování.
 
http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-kromeriz-dopadli-jsme-pachatele-loupezneho-prepadeni.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/kradl-a-loupil-264966.aspx
 
Mravnostních trestných činů jsme šetřili 32, což je o dva více než předloni. Jednalo se například o případy znásilnění nebo o pohlavní zneužívání.
 
Majetkových trestných činů policisté na Kroměřížsku vyšetřovali celkem 581, což je o 136 méně než v roce 2013. Pachatelé se vloupávají do různých objektů firem, obchodů, restaurací, chat, domů i bytů nebo vozidel a odnáší si s sebou různé cennosti, elektroniku, nářadí, jízdní kola, kovové předměty či součástky a další vybavení. Poměrně rozšířené jsou také kapesní krádeže v obchodech, restauracích a na dalších místech, která jsou přístupná pro veřejnost.
 
http://www.policie.cz/clanek/kradl-v-obchodech-i-restauraci.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-kromeriz-kradl-v-baru.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/vydaval-se-za-zamestnance-zeleznic.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/opet-kradl-825448.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-kromeriz-dopadli-jsme-pachatele-vloupani.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/vloupal-se-do-sesti-chat.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/vyuzil-jeho-podnapilosti.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-kromeriz-odcizil-kabelku-z-nakupniho-voziku.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-kromeriz-vloupali-se-do-domu.aspx
 
 
V loňském roce odhalili kriminalisté bezmála dvě desítky případů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Pachatelé nejčastěji vyráběli pervitin a pěstovali marihuanu. Drogy pak distribuovali a prodávali. V souvislosti s touto trestnou činností policisté dopadli11 pachatelů a dva z nich skončilo ve vazbě. Další skutky byly řešeny v přestupkovém řízení.
 
http://www.policie.cz/clanek/konopi-nabizel-pres-internet.aspx
 
Hospodářských trestných činů policisté vyšetřovali celkem 204, tedy o 19 méně než v roce 2013. V těchto případech jde nejčastěji o neoprávněné držení platební karty, podvody, úvěrové podvody a zpronevěry. Tyto skutky jsou většinou velmi rozsáhlé a složité. Charakteristické jsou také vysoké škody na majetku a skrytá jednání, která často vyjdou najevo až po delší době. Loni kriminalisté zajistili hodnoty a výnosy z trestné činnosti v celkové výši šest milionů a dvě stě tisíc korun.
 
http://www.policie.cz/clanek/nechala-si-vyplatit-cizi-pojistku.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/zproneveril-penize-sveho-zamestnavatele.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/zproneverila-penize-sveho-syna.aspx
 
 http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-kromeriz-penize-ziskala-podvodem.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/neplatil-pojistne-za-sve-zamestnance.aspx
 
 
Z 945 stíhaných osob bylo 393 recidivistů, 26 pachatelů mladších patnácti let, 50 pachatelů ve věku od patnácti do osmnácti let a 52 žen. Trestnou činnost pod vlivem alkoholu a omamných a psychotropních látek spáchalo minimálně 197 pachatelů.
 
V rámci přestupkového jednání jsme loni evidovali 9 238 přestupků, předloni 9 937.
 
3. února 2015, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem