Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Statistika dopravních nehod za dva prázdninové měsíce.

MĚLNICKO - Následky byly tragické 

Se začátkem prázdnin zesílil provoz na komunikacích. Zvýšený provoz s sebou však přináší i větší počet nehod v silničním provozu. Dopravní policisté územního odboru Mělník za tyto dva prázdninové měsíce šetřili celkem 127 dopravních nehod. Ve srovnání s rokem 2014 to je pouze o jednu dopravní nehodu více, ale následky jsou mnohem vyšší a tragičtější. Při dopravních nehodách došlo k úmrtí 7 osob, v roce 2014 to byla 1 osoba. Těžce zraněny byly 2 osoby a lehce zraněno bylo 16 osob. V roce 2014  bylo 9 těžce a 8 lehce zraněných osob. Alarmující na tomto počtu úmrtí je to, že těchto 7 lidí zemřelo pouze při třech dopravních nehodách. Při téměř stejném počtu dopravních nehod došlo k výraznému nárůstu škod na vozidlech a jiným materiálním škodám, které jsou o více jak 3 miliony Kč větší než v roce 2014.
 
Z výše uvedeného počtu 127 nehod bylo 96 zaviněno řidičem, např. 16 nedodržením rychlosti, 11 nedáním přednosti, 70 jiným způsobem jízdy např. nedodržením bezpečné vzdálenosti, nevěnování se plně řízení vozidla apod. Dalších 22 nehod bylo způsobeno střetem se zvěří. Na silnicích prvých, druhých a třetích tříd došlo k 85 nehodám a na místních komunikacích k 37 nehodám.
 
Policisté dopravní a pořádkové policie územního odboru Mělník za tyto dva prázdninové měsíce při běžném výkonu služby a při dopravních akcích provedli více jak 5500 dechových zkoušek na zjištění alkoholu v krvi u řidičů. Z tohoto počtu bylo 109 zkoušek pozitivních. Ve 22 případech se řidiči dopustili trestného činu a 87 jich bylo oznámeno pro spáchání přestupku. Dalších 27 řidičů bylo přistiženo při řízení vozidla po požití jiných návykových látek.  
 
Z výsledné činnosti policistů při dohledu nad dodržováním pravidel silničního provozu je zřejmé, že ne všichni řidiči dodržují zákonem stanovený zákaz požívání alkoholických a jiných návykových látek před jízdou nebo během jízdy.
 
Pomalu se blíží podzim a s ním i čas mlh, kluzkých vozovek a dalších nástrah počasí, které budou vyžadovat po řidičích a dalších účastnících silničního provozu ještě větší pozornost a koncentraci. Policie ČR proto apeluje na všechny řidiče a ostatní účastníky silničního provozu, aby se při pohybu po vozovce plně soustředili, věnovali se řízení vozidla, dodržovali zákon o provozu na pozemních komunikacích a přispěli tím ke snížení počtu nehod.
 
 
 
 
Josef Houžvic
Oddělení tisku a prevence
P ČR Mělník
14. září 2015

vytisknout  e-mailem