Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Statistika dopravních nehod za rok 2017

RAKOVNICKO – Příčinou dopravních nehod byl nejčastěji způsob jízdy a také rychlost. 

Dopravních nehod v roce 2017 přibylo ve srovnání s rokem 2016, přičemž loni havarovalo 854 řidičů a v roce 2016 bylo o 108 nehod méně, to znamená 746. Svým zraněním podlehli při dopravní nehodě v loňském roce 9 lidí, kteří havarovali s největší pravděpodobností z důvodu nepřizpůsobení rychlosti. V roce 2016 zemřely na silnicích 4 osoby. Těžké zranění utrpělo v loňském roce 18 osob, v předloňském roce jich bylo 19. S lehkým zraněním vyvázlo loni 150 lidí, tedy o tři více, než v roce předchozím.

Dopravní policisté řešili za loňský rok celkem 854 dopravních nehod, přičemž je to o 108 nehod více oproti roku 2016.
Na silnicích I. třídy počet dopravních nehod stoupl. V loňském roce policisté šetřili 210 dopravních nehod, v předloňském 180.

Nejvíce dopravních nehod se odehrálo na silnicích II. třídy, a to především na úseku mezi Rakovníkem a okolními obcemi, jako je Ruda, Pavlíkov, Čistá, Lišany, Křivoklát a Jesenice. Na těchto komunikacích havarovalo loni 329 řidičů, což je o 49 více než v roce 2016. Vedoucí rakovnických dopravních policistů npor. Ladislav Heller, DiS. uvádí, že nejrizikovějším úsekem je stále silnice II. třídy č. 237 mezi Rakovníkem a Rudou, kde řidiči nepřizpůsobují rychlost především v zatáčkách a neustále porušují dopravní značení zákaz předjíždění nebo předjíždějí před vrcholem stoupání silnice, což kolikrát končí vážnou až tragickou dopravní nehodou (viz. odkazy k loňským tragickým dopravním nehodám na úseku mezi Rakovníkem a Rudou).
http://www.policie.cz/clanek/vazna-dopravni-nehoda-na-rakovnicku-642719.aspx
http://www.policie.cz/clanek/pri-nehode-vyhasl-mlady-zivot.aspx

K nárůstu dopravních nehod došlo ve všech ukazatelích, přičemž příčiny jsou stále stejné. Nejvíce nehod bylo způsobeno nesprávným způsobem jízdy (například nevěnování se plně řízení – telefonování, ladění rádia apod., nedodržení bezpečnostní vzdálenosti mezi vozidly), přičemž loni jich bylo 401, v roce 2016 „díky“ nesprávnému způsobu jízdy havarovalo 382 řidičů. Druhou nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost, kdy v loňském roce vlivem nepřizpůsobení rychlosti havarovalo 152 řidičů, v předloňském roce jich bylo o 34 méně. Neopomeneme ani nedání přednosti v jízdě a předjíždění. Loni došlo kvůli nedání přednosti k padesáti nehodám, a co se týče předjíždění, takových bylo devatenáct. Bohužel se řidičům nevyhnuly ani srážky se zvěří. Loni se střetlo se srnou či divokým prasetem 223 řidičů, přičemž v roce 2016 takových střetů bylo o 71 méně, tedy 152.

Co ale není dobrá zpráva, je vyšší počet požitého alkoholu u viníků dopravních nehod. V loňském roce takových řidičů, kteří usedli za volant a způsobili dopravní nehodu, bylo 24. V předloňském roce jich bylo o čtyři méně.

Letos se ještě více zaměříme na kontroly řidičů motorových i nemotorových vozidel, jež usednou za volant po požití alkoholu či jiné návykové látky. Loni bylo zastaveno 103 řidičů, kteří se na cestu posilnili alkoholem, přičemž 30 šoférů z celkového počtu nadýchalo přes jedno promile, což znamená, že se dopustili trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Bohužel ani drogy nejsou pro některé řidiče cizí. V loňském roce odhalili policisté za volantem 155 řidičů pod vlivem marihuany či amfetaminu/metamfetaminu, což je o 14 takových řidičů více než v roce 2016.

Kontroly, které policisté ve výkonu provádějí, nemůžou odhalit všechna přestupková jednání. Každopádně hlídky ani v tomto roce nepovolí a budou nadále odhalovat přestupky v dopravě, a řidiči, kteří porušují pravidla na pozemních komunikacích, musí počítat s tím, že je postih nemine.

Neopomeneme se zaměřit také na nejzranitelnější účastníky silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a motocyklisté. U těch budeme dbát na to, aby používali ochranné a reflexní prvky a byli tak lépe viděni a chráněni.

nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
14. února 2018

vytisknout  e-mailem