Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika kriminality za první tři měsíce letošního roku

PLZEŇSKÝ KRAJ – Oproti stejnému období loňského roku policisté zaznamenali v letošním roce pokles kriminality. 

V prvních třech měsících letošního roku došlo v Plzeňském kraji ke 2 100 trestným činům.  Objasnit se policistům podařilo téměř třicet procent. Ve stejném období loňského roku evidovali policisté o 485 skutků více. V letošním roce se tak v porovnání se stejným obdobím loňského roku počet trestných činů snížil. V prvním čtvrtletí letošního roku zahájili kriminalisté trestní stíhání 951 osob. Z tohoto počtu je 389 recidivistů, 156 žen a 37 osob do 18 let.

Největší podíl na kriminalitě má majetková trestná činnost, kdy v prvním čtvrtletí bylo spácháno 862 případů, což je v porovnání s loňským čtvrtletím o 372 případů méně. Do této oblasti kriminality patří například krádeže vloupáním, a to do rekreačních chat (49), rodinných domů (41) či obchodů (21). Celkově policisté evidují 438 případů krádeží vloupáním. Dále do majetkové trestné činnosti patří krádeže prosté, kterých policisté v prvním čtvrtletí evidují 251, z nichž nejčastější jsou vloupání do vozidel (36), krádeže v obchodech (61)  či kapesní krádeže (12).

V oblasti násilné trestné činnosti policisté evidují 163 případů, což je v porovnání s loňským čtvrtletím o 29 případů méně. Na násilné trestné činnosti jsou nejvíce zastoupeny trestné činy: úmyslné ublížení na zdraví (58), loupež (20) a nebezpečné vyhrožování (17).

U mravnostních trestných činů došlo naopak k nárůstu, kdy v loňském čtvrtletí evidujeme  36 případů, což je o 17 méně, než v letošním čtvrtletí (53).

V oblasti hospodářské trestné činnosti evidují kriminalisté v prvních třech měsících letošního roku 217 případů, což je o 46 případů méně, než loni.  Nejčastěji páchaným trestným činem je v této kategorii podvod (37), dále úvěrový podvod (33) a zpronevěra (22).

V prvním čtvrtletí letošního roku došlo k 458 případům v oblasti zbývající  trestné činnosti. Do ní patří ohrožení pod vlivem návykové látky (228) nebo zanedbání povinné výživy (115).

Porovnání územních odborů a Městského ředitelství policie Plzeň

V rámci porovnání jednotlivých územních odborů a Městského ředitelství policie Plzeň můžeme konstatovat, že jako každoročně nejvíce trestných činů evidovali policisté v Plzni. Je to z toho důvodu, že Plzeň je v rámci našeho kraje nejvíce zatížena kriminogenními faktory a je zde velká fluktuace obyvatel. V Plzni policisté za první tři měsíce letošního roku evidovali 891 případů. V porovnání s loňským rokem zaznamenali policisté pokles kriminality o 388 skutků. Naopak nejméně trestných činů bylo evidováno na Územním odboru Rokycany, a to v počtu 147 skutků. I tady však policisté zaznamenali v porovnání se stejným obdobím loňského roku pokles kriminality o 20 skutků.

Graf č. 1 Rozdělení trestné činnosti za první tři měsíce roku 2020 a 2021

Graf č. 2 Celkové počty trestných činů na územních odborech a Městském ředitelství policie Plzeň



por. Bc. Ivana Jelínková, DiS.
15. dubna 2021

Odkazy do noveho okna

Graf č. 1

Graf č. 1 

Detailní náhled

Graf č. 2

Graf č. 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem