Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika kriminality

Kriminalita na Rokycansku za 1. čtvrtletí 2009 

  1. čtvrtletí roku 2009 1. čtvrtletí roku 2008 porovnání
celkový počet trestných činů 221 213 + 8
násilné trestné činy 18 12 + 6
mravnostní trestné činy 2 1 + 1
majetkové trestné činy 131 115 + 16
                      -  krádeže vloupáním 44 43 +1
                       - krádeže prosté 78 59 + 19
hospodářské trestné činy 9 15 - 6

 

Dle shora uvedených statistických  ukazatelů je zřejmé, že  kriminalita regionu oproti  shodnému období předchozího roku  stoupla.  Shodně s  uplynulými léty zaujímá největší podíl na kriminalitě majetková trestná činnost (přes 59% z celkového počtu).  Mezi krádežemi vloupáním do objektů dominují zejména vloupání do víkendových chat (8) a  vloupání do  restaturací (6). Mezi krádežemi  prostými zaujímají největší podíl  krádeže věcí z automobilů (22), krádeže motorových vozidel dvoustopých (10) a krádeže jízdních kol (8).

V tomto roce bylo zaznamenáno o šest  trestných činů  násilného charakteru více. Policisté vyšetřují v největší míře vydírání (5), loupeže (4) a nebezpečné vyhrožování (3).

Hospodářská kriminální služba se  v uvedeném období  zabývala nejčastěji  trestnými činy neoprávněné držení platební karty (4), podvodem, pojistným podvodem a krácením daně.

Nejvíce  trestných činů je evidováno obvodním oddělením Rokycany (58%). Obvodní oddělení Radnice a Hrádek  evidují  po 37mi trestných činech (17%) a nejméně trestných činů je vyšetřováno obvodním oddělením Zbiroh (8%).

Jak je shora poukázáno, problémovou oblastí  policejní práce jsou majetkové trestné činy, proto bychom chtěli bychom opětovně veřejnost  upozornit na některá pravidla  bezpečného chování.  

Pachatel využívá i krátkodobé nepřítomnosti řidiče ve vozidle. Odložené věci uvnitř vozu jsou pak pro něj  snadnou kořistí a velkým lákadlem. Mějte vždy na paměti  "AUTO NENÍ TREZOR". Riziko vykradení  lze minimalizovat několika základními opatřeními :

  • auto vždy zamykejte,  řádně zavřete okénka i kufr
  • nenechávejte klíčky, náhradní klíčky, doklady od vozu a další důležité doklady v autě
  • nenechávejte žádné věci na viditelném místě ve voze ("viditelná kořist")
  • využijte  zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia (odnímatelné panely, karty....)
  • vhodná je instalace autoalarmu, nebo jiného  zabezpečovacího systému

Mezi další, často vyšetřované případy, patří  krádeže odložených věcí v nákupních vozících, či ostatní  kapesní krádeže. Pachatelé ve většině případů využijí shonu, velké koncentrace zákazníků, nepozornosti  a neopatrnosti  nakupujících v supermarketech a během okamžiku získají svoji kořist z tašek odložených v nákupních vozících, na pultech, či kapes bund, kalhot a  batohů. Aby policie těmto případům zabránila, sestavila,  kromě jiného, několik základních  rad, které nás mohou  ochránit před útokem  zlodějů :

  • Buďte ostražití, když jdete od bankomatu. Zloději  si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
  • Větší finanční hotovosti nevystavujte na odiv, toto  pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
  • Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách nebo "síťovkách".
  • Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména  při nákupu s pojízdnými vozíky.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně  tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte  kabelku mezi tělem a těmito předměty.
  • Pokud nosíte batoh na zádech, mějte cenné věci a peněženku v kapse při sobě.

 

vytisknout  e-mailem