Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Statistika trochu jinak, samá NEJ...

Jihočeský kraj - Statistika říká, že 68 pachatelů útočilo nožem či sekerou..., první pololetí a kriminalita v nezvyklých číslech.  

Policejní statistika a kriminalita trochu jinak. Za první pololetí letošního roku se v Jihočeském kraji stalo 6 760 trestných činů. Přesně 3 746 skutků bylo policisty a kriminalisty objasněno. Stíháno bylo v prvním pololetí 3 361 osob, respektive pachatelů. Nejstaršímu pachateli bylo 83 let. Nejmladšímu pak osm. Z věkové kategorie nezletilých bylo celkem 45 pachatelů. Objasněnost je tak v kraji na hodnotě 55,41 %, nejlepším okresem jsou Strakonice s objasněností 68,42 %.

V jihočeském kraji byla uvedenými trestnými činy způsobena škoda 429 milionů korun. Nejvyšší škoda v jediném případě dosáhla částky 39 223 100 korun.

Co říká tato netradiční statistika o obviněných osobách? 1 101 obviněných je z řad nezaměstnaných. Ze skupiny podnikatel či živnostník bylo obviněno 276 osob. 55 obviněných je ve starobním důchodu. Dělnickou profesí se živí 311 obviněných. Pět obviněných zastávalo pozici vedoucího pracovníka. Mezi obviněnými byl i strážník městské policie a dva vojáci.

Co vzdělání pachatelů? Základní vzdělání uvádí 1 116 pachatelů. Protiváhou je vysokoškolské vzdělání, diplom má 76 pachatelů.

Nepatrná část dopadených pachatelů jsou cizinci. Policisté obvinili celkem 62 Slováků a také například 16 Vietnamců. Z dalekého Afganistánu byl oproti tomu pouze jeden pachatel.

Za první pololetí registrujeme celkem 767 obětí trestných činů. I mezi oběťmi jsou cizinci, celkem 6 cizinců nebude mít na náš kraj pěkné vzpomínky. 55 poškozených bylo v době útoku pod vlivem alkoholu. Doma se pak nacházelo 184 poškozených. Okradena byla také jedna naprosto bezbranná oběť, člověk v bezvědomý a jeden z poškozených uvedl, že je prostitut.

A co stav pachatelů? 558 obviněných překračovalo zákon pod vlivem alkoholu. Konopím pak bylo ovlivněno 37 pachatelů. Pod jinou drogou než konopím pak páchalo trestnou činnost 192 podezřelých.

Jak často použili pachatelé zbraň? Krátkou střelnou zbraň měli tři obvinění. S nožem či sekerou útočilo 68 pachatelů. 11 osob použilo zbraň typu boxer.

Konkrétní trestné činy, se kterými se policisté potýkali, si necháme na závěr. Nejčastější byly, jako obvykle krádeže, celkem 2 346. Tzv. opilství (správně ohrožení pod vlivem návykové látky) bylo řešeno v 460 případech. Podvodů bylo celkem 438. Protiváhou byl například trestný čin popírání, zpochybňování a schvalování genocidy, který byl řešen v jediném případě.

 

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

15. července 2015

 

 


 

vytisknout  e-mailem