Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Statistiky říkají: ve dvaceti případech vběhla řidičům do cesty zvěř

VSETÍNSKO: Skutečnost může být zcela jiná, počty sražené zvěře podstatně vyšší 

Vsetínsko - Přesně o polovinu klesl v loňském roce počet sražené zvěře řidičem motorového vozidla. V roce 2008 bylo těchto případů vsetínskou policií zaznamenáno přesně čtyřicet, v uplynulém roce se jejich počet snížil na dvacet. Tato čísla, která vychází z policejních statistik nemusí být ovšem zcela přesná. Ne vinou policie, která by neměla objektivní statistiku, ale z důvodu, že ne každý řidič, který srazí lesní zvěř, nám tuto skutečnost oznámí . Laicky řečeno, počet usmrcené zvěře na silnicích je podstatně vyšší. Důvodů může být hned několik. Srážka se zvěří není oznámena nebo zvěř, která vběhla pod kola vozidla, nebyla na místě zcela usmrcena, poraněná utekla a nebyla dohledaná. U jediné honitby to tedy může dělat dvacet až třicet kusů za rok.

Ve všech případech, které se staly v loňském roce, nedošlo k žádnému zranění, pouze byla vyčíslená hmotná škoda na vozidle. Dechové zkoušky provedené u jednotlivých řidičů byly všechny negativní. Ani jeden z řidičů nebyl pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Ve většině se uvedené případy odloží, protože se nejedná ani o přestupek a ani trestný čin.

Letošní rok už má také jeden případ sražené zvěře šoférem vozidla. V úterý (tj. 5. ledna 2010) v lokalitě Pindula v Rožnově pod Radhoštěm řidič auta srazil jelena, který přebíhal přes silnici. Řidič nenadýchal a věc byla odložena. Zvěř si na místě převzal předseda mysliveckého sdružení.

Škodu, kterou na vašem automobilu způsobí srážka s lesní zvěří, lze uhradit pouze z havarijního pojištění. Pokud jej řidič nemá, musí si opravu vozidla uhradit ze svého. Protože lesní zvěř nepatří majiteli lesa ani komukoli jinému, nemůžete očekávat náhradu škody ani z této strany. Podle zákona je lesní zvěř takzvaným národním bohatstvím, nemá tedy konkrétního majitele.

Ne příliš známou skutečností je, že v okamžiku, kdy svým vozidlem zvěř srazíte, stává se majetkem mysliveckého sdružení, které má v místě nehody svou honitbu. Proto je potřeba o sražené zvěři myslivce přímo nebo prostřednictvím policie informovat.

7. ledna 2010, nprap. Ludmila Brousilová

 

vytisknout  e-mailem