Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika vyhodnocena

ROKYCANSKO - Policisté uzavřeli statistiky dopravních nehod. V loňském roce šetřili 342 dopravních nehod, to je o 48 více než v roce předcházejícím. 

Stejně jako v letech předešlých rokycanští policisté obdobně jako jejich kolegové na celém území naší republiky evidovali v loňském roce velmi vážné dopravní nehody, některé dokonce s tragickými následky. Vyhodnocenou statistikou se snažíme upozornit řidiče a všechny ostatní účastníky, aby si vždy v provozu uvědomili, že mnohdy vše začne porušením zákona – přestupkem, který sice není odhalen policistou a přestupce není o pár set korun lehčí, ale následek je mnohem závažnější, jelikož dopravní nehoda může skončit tragicky.

Policisté za loňský rok 2019 evidují na silnicích okresu Rokycany celkem 342 dopravních nehod. Ze statistických údajů vyplývá, že v loňském roce bylo při nehodách lehce zraněno 90 osob, 3 osoby byly těžce zraněny a 5 osob bylo usmrceno (v roce 2018 zemřelo při dopravních nehodách 8 osob).
Mnohem příznivější, co se týče statistiky dopravní nehodovosti, byl na našem území rok 2014, kdy policisté evidovali "pouze" jednu nehodu, kde došlo k usmrcení účastníka (tragická dopravní nehoda se stala začátkem  roku 2014 a při nehodě zemřel chodec, který se střetl s vozidlem u obce Mýto).
Z celkového počtu dopravních nehod jich řidiči motorových vozidel zavinili nejvíce, a to  v počtu 259. Řidiči nemotorových vozidel byli viníky u 15 dopravních nehod a u jedné nehody byl viníkem chodec.
Pravidlo - alkohol za volant nepatří, na které policisté během roku různými preventivními akcemi upozorňují, porušilo celkem 19 řidičů. Ti usedli za volant pod vlivem alkoholu a navíc způsobili dopravní nehodu.
Každoročně mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří: nesprávný způsob jízdy (193 případů), nepřiměřená rychlost (48 případů) a nedání přednosti v jízdě (27 případů).
V souvislosti se sledováním dle místa dopravní nehody na území Rokycanska můžeme konstatovat, že z celkového počtu 342 dopravních nehod se jich 152 stalo mimo obec, zbylých 190 nehod, které policisté evidují, se staly v obci.
K největšímu počtu nehod došlo v loňském roce na Rokycansku na silnicích druhých tříd (109 dopravních nehod), na silnicích třetích tříd (86 dopravních nehod) a na místních komunikacích (107 dopravních nehod).
A v jakých dnech k dopravním nehodám docházelo nejčastěji? - pátek (68), čtvrtek (57), pondělí (49), středa (47), sobota (46), úterý (42) a nejklidnější ze dnů byla neděle (33).
Odhadnuté hmotné škody, které vznikly při dopravních nehodách v roce 2019, přesáhly částku 14 146 700 korun.
K  těm nejtragičtějším dopravním nehodám, které si vyžádaly lidské životy, vyjížděli v loňském roce policisté v pěti případech:
Při jedné dopravní nehodě došlo ke střetu osobního vozidla s chodcem, který následkům podlehl. V jednom případě vyhasl živost řidičky, která nedala přednost vozidlu, které jelo po hlavní komunikaci. V ostatních třech případech vozidla při nehodě narazila do stromu, ve dvou případech zraněním na místě podlehli řidiči, u jednoho vyhasl živost spolujezdkyně.  
Řidiči a účastníci silničního provozu by měli být stále opatrní, věnovat se plně řízení či činnosti, kdy jsou účastníky silničních provozu a uvědomovat si možnost vzniku dopravní nehody, ať už jde o řidiče za volantem, chodce přecházejícího komunikaci nebo cyklistu. Bezohledným chováním a porušováním zákonů neohrožujeme jen sebe, ale i také ostatní účastníky. Buďte opatrní a ohleduplní.
Mezi základní prevencí před následky dopravních nehod patří i viditelnost účastníka silničního provozu, zejména u chodců a cyklistů. Pamatujte na pravidlo „Vidět a být viděn“.
     Uvědomte si, že při porušení zákona nejde jen o to, že za protiprávní jednání hrozí sankce, ale zejména myslete na to, že porušení pravidla může stát zdraví nebo život nejen vaše, ale mnohdy i nevinných lidí.



por. Bc. Hana Kroftová
22. ledna 2020

vytisknout  e-mailem