Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Stáž policistů z OKTE a kriminalistických techniků v Německu

PLZEŇSKÝ KRAJ – Odbor kriminalistické techniky a expertiz neboli OKTE je policejním odborem, který není veřejnosti úplně známý, nicméně bez jejich práce by to policie měla velice složité. Minulý týden se experti a kriminalističtí technici z našeho krajského ředitelství účastnili stáže v Německu, která se uskutečnila za finanční podpory Nadace Hannse Seidela. 

Tito policisté jsou k dispozici na 8 ze 14 krajských ředitelství, kdy jedná se o Plzeňský, Jihočeský, Ústecký, Středočeský, Královehradecký, Moravskoslezský, Jihomoravský kraj a hlavní město Prahu. Všechny kraje jsou metodicky vedené Kriminalistickým ústavem v Praze a jejich úkolem je především vyhodnocovat zajištěné stopy v rámci různých případů. Do jejich gesce patří balistika, biologie, genetika, trasologie, chemie, fyzikální chemie, daktyloskopie, mechanoskopie, zkoumání fotografií, zkoumání ručního písma či analýzy dat a zkoumání nosičů dat. V praxi to funguje tak, že kriminalistický technik na místě činu například zajistí stopu obuvi a kolega z oboru trasologie má následně za úkol stopu vyhodnotit, pokusit se najít shodu a určit tím možného pachatele.

Metody a způsoby jejich práce se neustále vyvíjejí, a tak se musí policejní experti i kriminalističtí technici ve svých oborech vzdělávat. Této možnosti rádi využili v termínu 24. – 28.6. 2024, kdy proběhla hospitace pracovníků OKTE KŘPP a zástupců jednotlivých OKT z územních odborů na BPFI Ainring v Německu za finanční podpory Nadace Hannse Seidela. Tématem byly „Současné metody rozpoznávání a analýzy stop.“ Našim policistům bylo představeno vybavení kriminálních služeben v Bavorsku a práce na místě činu. Vyslechli si také přednášky na Bavorském Zemském kriminálním úřadu v Mnichově, kde pracovníkům byly prezentovány přednášky z oborů daktyloskopie, genetika a mikrostopy. Dále pracovníci navštívili kriminalisticko-technickou laboratoř oddělení K7 ve městě Traunstein. Zde vedoucí oddělení zajišťování stop prezentoval vybavení laboratoří, výjezdová vozidla a techniky používané metody při ohledání místa činu. Předností této části programu byla zejména výměna informací mezi jednotlivými pracovišti v rámci problematiky vyhledávání a zajišťování stop a praktické předvedení vybraných úkonů při zajišťování stop na místě činu. Přínos popsané hospitace spočíval zejména v tom, že se kolegové mohli seznámit se strukturou bavorské policie, metodami zajišťování, vyhodnocování a analyzování stop v rámci bavorské policie a dále si bezprostředně vvyměnili informace a zkušenosti s německými kolegy, kteří taktéž v terénu i v laboratoři denně provádějí výše popsané činnosti. Příští rok naopak hospitace čeká německé kolegy na našem krajském ředitelství.

nprap. Ondřej Hodan
4. července 2024

Odkazy do noveho okna

Stáž v Německu

Stáž v Německu 

Detailní náhled

Stáž v Německu

Stáž v Německu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem