Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Štěňata, která budoucí majitelé nikdy neobdrželi

NÁCHODSKO - Kriminalisté odhalili sériovou trestnou činnost páchanou napříč republikou. 

Náchodští kriminalisté v těchto dnech obvinili dvojici mužů (45 a 56 let), kteří měli páchat rozsáhlou majetkovou trestnou činnost napříč celou republikou, a to od roku 2020. Jejich podvody měli spočívat v nabízení štěňat labradorských retrívrů k prodeji. Pod skrytou nebo falešnou identitou je měli nabízet prostřednictvím internetu na inzertních portálech.

Policisté shromažďovali informace a díky velmi podrobné analytické činnosti se jim podařilo propojit desítky případů z celé České republiky. Celková škoda, kterou měli muži svým jednáním způsobit nyní přesahuje 100 tisíc korun. Už nyní je však jisté, že v průběhu vyšetřování budou prokázány obviněným i další skutky a škoda tak bude ještě narůstat. Nyní mužům v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dobu 5 let. Pokud škoda přesáhne 1milion korun, hrozí dvojici až osmiletý pobyt za mřížemi.

Kriminalisté podali na okresní státní zastupitelství návrh na vzetí obou obviněných do vazby, který soudce akceptoval a oba do vazby poslal.

Policisté varují! Pokud nakupujete přes internet, buďte obezřetní! Díky anonymitě, kterou zaručují virtuální sítě, nikdy nevíte, s kým ve skutečnosti komunikujete. Vybírejte si prověřené obchody a prodejce. Rádoby výhodná koupě může být podezřelá. Nikdy neplaťte celou částku předem!

Několik rad při nákupu přes internet:

  • Zadejte údaje o společnosti nebo jméno prodávajícího do internetového vyhledávače. Díky tomu můžete zjistit, jaké zkušenosti s nimi mají jiní lidé.
  • Platbu předem provádějte jen tehdy, jde-li o skutečně důvěryhodného obchodníka. Jistě nedáte peníze na ulici neznámému člověku s příslibem, že Vám v budoucnu dodá věc. Na internetu tak však řada uživatelů činí. Platbu předem provádějte jen tehdy, pokud jste si jisti, že jednáte s důvěryhodným dodavatelem.
  • Pokud se však stanete obětí podvodu, obraťte se na policii.

por. Mgr. Lucie Konečná
13.6.2023, 10:15hod.

vytisknout  e-mailem