Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Stovky lidí neplatí výživné na své děti

ZLÍNSKÝ KRAJ: Za leden přišlo už přes padesát trestních oznámení. 

Za prvních pětadvacet lednových dnů přišlo na obvodní oddělení Policie ČR ve Zlínském kraji už jednapadesát oznámení o neplacení výživného na nezletilé děti. Například muž z Bojkovic dluží na své děti už přes šedesát tisíc korun. Podle rozsudku Okresního soudu v Uherském Hradišti má přispívat na dvě malé děti celkem tři tisíce každý měsíc. To ale už několik měsíců nedělá.
Necelých dvacet tisíc korun dluží také čtyřiačtyřicetiletý muž z Otrokovic na své dvě děti, na které má přispívat 2200 korun měsíčně.
Z trestného činu zanedbání povinné výživy podezříváme i šedesátiletého muže ze Zlína. Ten na své děti přispívá pouze sporadicky a své rodině tak dluží přes padesát tisíc korun.
Padesát lednových oznámení o neplacení výživného není ničím neobvyklým. Za loňský rok nám těchto trestných činů bylo v kraji oznámeno celkem 717. Nový trestní zákoník doslova uvádí: „Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.“
 
26. ledna 2010, kpt. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem