Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Stovky SMS zpráv

PELHŘIMOVSKO: Ženu pronásledoval po celý rok  

Policejní komisař zahájil trestní stíhání devětatřicetiletého muže pro podezření ze spáchání přečinu nebezpečné pronásledování.
   Muž po celý letošní rok své bývalé manželce telefonoval a zasílal SMS zprávy, ve kterých jí hrubě urážel. Jen za poslední čtvrtrok došlo mezi bývalými manželi k více jak 1800 telefonických kontaktů. Manžel ženu sledoval při cestě do zaměstnání a do místa trvalého bydliště. Pomocí telefonu rovněž kontaktoval a posílal SMS zprávy i svému synovi, který žije ve společné domácnosti s matkou a kterému vyhrožoval i fyzickou újmou. U bývalé manželky a syna vzbudilo toto jednání důvodnou obavu o jejich život a zdraví.
  
Nebezpečné pronásledování- stalking
V kriminologickém smyslu je stalking definován jako úmyslné, zlovolné pronásledování a obtěžování jiné osoby, které snižuje kvalitu života a ohrožuje její bezpečnost. Přímým následkem stalkingu je závažné narušování soukromí, osobní svobody a lidské důstojnosti oběti. V závažných případech je poškozováno duševní a tělesné zdraví oběti, či dokonce ohrožován její život.
 Projevy stalkingu:
  • obtěžování
  • pronásledování
  • pronásledování s vyhrožováním
Od 1. ledna 2010 je přečin dle § 354 - nebezpečné pronásledování - nový trestný čin.
 
 
   V loňském roce pelhřimovští policisté prošetřovali dva případy, kdy se jednalo o nebezpečné vyhrožování. Jeden z těchto případů byl v listopadu 2010 skončen návrhem na podání obžaloby. V letošním roce policisté zadokumentovali čtyři případy.


por. Bc. Hana Kotková, komisař
14. října 2011
 
 

 

vytisknout  e-mailem