Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Strakoničtí policisté připomínají další oblíbený trik podvodníků

Strakonice – Pozor na zprávy z banky o aktualizaci údajů a na přihlašování se do své banky. 

Včerejšího dne strakoničtí policisté přijali další tři oznámení zoufalých lidí, kteří přišli během chvíle o nemalé částky ze svých účtů. Všichni tři si svoji banku vyhledali ve vyhledavači na internetu. Velká chyba!!! Pachatelé vytvořili falešné stránky bank, které se vám objeví mezi prvními, když si právě ve vyhledavači zadáte název banky. Je důležité vstupovat na stránky své banky pouze přes oficiální stránku a mít jí nejlépe uloženou na liště jako záložku. Poškození tak do vyhledavače zadali název banky, otevřela se jim fiktivní stránka vytvořená podvodníky. Když pak zadali přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, tak údaje tímto krokem předali rovnou podvodníkovi. V jednom případě pachatel z účtu odčerpal částku 59 900 korun, ve druhém přes 130 tisíc korun.

Ve třetím případě přišla poškozenému z pravé oficiální emailové schránky společnosti banky zpráva vyzývající k aktualizaci údajů v internetovém bankovnictví. Muž si svoji banku vyhledal ale stejným způsobem, zadal název banky ve vyhledavači na internetu. Vyhledavačem nabízený hned první odkaz otevřel a vyplnil přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. I tento poškozený netušil, že vyhledal a otevřel falešný odkaz. Vyplněním údajů zpřístupnil svůj účet pachateli, který mu odčerpal téměř 60 000 korun.

Policisté varují, buďte obezřetní, šiřte svým přátelům a známým tyto případy, ať zabráníte dalším podvodům a neštěstí dalších lidí.

por. Mgr. Jaromíra Nováková

7. února 2023

vytisknout  e-mailem