Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Středočeši budou měřit rychlost i "viditelně"

KRAJ - Středočeská policie disponuje novým vozem s nejmodernějším radarem k měření rychlosti. Je v policejních barvách. 

Středočeští policisté, jako první v republice, disponují policejním vozem v barvách Policie ČR, v němž je umístěno nejmodernější zařízení na měření nejvyšší povolené rychlosti. Do současné doby prováděli policisté pouze tzv. skrytý dohled, tedy z vozidel v civilním provedení. 

Škodu Superb combi 4x4 se zabudovaným radarem mohou řidiči prioritně potkat na dálnicích Středočeského kraje, na které se bude dohled nad dodržováním rychlosti soustředit především. "Za sedm měsíců letošního roku jsme v rámci celého středočeského kraje řešili přes osm tisíc dopravních nehod, na dálnicích pak zhruba 10% - tedy průměrně ročně zhruba 1 500 nehod. A druhou nejčastější příčinou je právě rychlá jízda," sděluje středočeský policejní náměstek pro uniformovanou policii, plk. Ing. Jan Tulach. "Proto jsem velice rád, že máme k dispozici toto vozidlo, které bude určitě na řidiče působit i preventivně. Spravujeme osm dálnic a nehody způsobené právě rychlou jízdou nejsou bohužel ničím výjimečným. A následky jsou někdy fatální . . . naprosto zbytečné ztráty lidských životů," řekl náměstek Tulach.8

Jak sdělil vedoucí odboru metodiky a koordinace výkonu služby z Ředitelství služby dopravní policie PP ČR, plk. Michael Hodboď, mají tyto vozy, oproti těm starším, větší množství fluorescenční barvy. "A to z důvodu, aby bylo vozidlo na dálnici vidět s dostatečným předstihem. No a majáková světla s přidaným červeným světlem jsou prakticky již standardem, který pomáhá zvýšit viditelnost signalizace i v jasně slunečných dnech,"sdělil Michal Hodboď. 

"V rámci celé republiky dostane postupně policie 38 stejných vozů," doplnil plukovník Jiří Zlý, ředitel z Ředitelství služby dopravní policie PP ČR. Vozy budou sloužit i ke kontrole platnosti mýtného na dálnicích za pomoci zařízení Argos. "Policie ČR zakoupila vozidla i v souvislosti se zavedením elektronických dálničních známek. Ta budou nasazena na celou dálniční síť v republice, a co se týká vybavení měřící techniky, policie se snaží vyvážit represivní a části kontrolní činnosti s preventivní, kterou bude právě tento vůz v barvách policie vykonávat," uzavřel plukovník Jiří Zlý.

Nový policejní vůz Škoda Superb combi 4x4 s dvoulitrovým benzinovým motorem o výkonu 206 kW, s nejmodernějším měřičem rychlosti Ramer 10, se již v těchto dnech zaměří na dálniční úseky v rámci celého Středočeského kraje.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraj
18. srpna 2021


vytisknout  e-mailem