Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Střelba na náměstí

VSETÍNSKO: Muže jsme obvinili z výtržnictví.  

Několik výstřelů z pistole mohli slyšet v sobotu večer lidé bydlící v blízkosti náměstí ve Valašském Meziříčí. Z plynové pistole tam střílel opilý dvaatřicetiletý muž.
 
V sobotu kolem desáté hodiny večer vyjížděli policisté na náměstí ve Valašském Meziříčí, kde měl někdo vystřelit několik ran z pistole. Po příjezdu na místo byl už střelec pryč. Policisté po něm začali ihned pátrat a s pomocí svědků, kteří uvedli kolegům popis muže, střelce našli na jedné diskotéce. Policisté muže zadrželi a odvezli do policejní cely. Ještě předtím se však podrobil orientační zkoušce na alkohol, která byla pozitivní – 2,35 promile. Zjistili jsme, že se jednalo o plynovou pistoli, ze které opilý muž vystřelil nejméně 9x. Zbraň jsme zajistili. Dvaatřicetiletému muži jsme včera odpoledne, až vystřízlivěl, sdělili podezření z výtržnictví s trestní sazbou do dvou let. Za výtržnictví už byl střelec v minulosti stíhán.
 
Plynovou pistoli si podle zákona o střelných zbraních může bez problémů pořídit kdokoli, starší 18 let, ovšem musí být způsobilý k právním úkonům. I když k této pistoli není potřeba zbrojní průkaz, neznamená to, že člověk vlastnící plynovou pistoli nemusí dodržovat zákon o střelných zbraních. Majitel plynové pistole například nesmí nosit zbraň na veřejnosti viditelně, dále nesmí střílet na místech, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osob, nebo způsobena škoda na majetku a samozřejmě nesmí se zbraní manipulovat, když je opilý. Jaký bude tedy další osud plynové pistole dvaatřicetiletého muže? S největší pravděpodobností bude vysloveno propadnutí věci.  
 
 
 
1. července 2013, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem