Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Střelba ze vzduchovky objasněna

NÁCHOD - Obviněni další dva muži. 

AKTUALIZACE    9.3.2015, 10:00

zajištěná zbraň
Náchodští kriminalisté zjistili další důležité skutečnosti při vyšetřováním střelby ze vzduchové zbraně z jednoho z panelových domů v Náchodě, které skončilo poškozením zpočátku 4 náhodně kolemjdoucích občanů.

Ty vedly k obvinění dalších dvou mužů ve věku 23 a 22 let. Oba ze stejného bytu, patřícího jednomu z nich, stříleli ze zatím přesně nezjištěných důvodů na náhodně vytipované osoby, které procházely po Pražské ulici.

Poprvé z 2. patra panelového domu v blízkosti ulice Pražská vystřelil 20letý mladík, jehož otec vzduchovou pušku zn. Gamo typ Shodow, s tlumičem a puškohledem se zaměřovací optikou vlastní, ve čtvrtek 19. 2. 2015.

První náhodně vytipovaný muž utrpěl díky zásahu diabolkou hematom na zádech.

Dva dodatečně obvinění muži, kteří jsou v příbuzenském poměru, stříleli ze vzduchovky v podvečerních hodinách 23.2.2015.  Nejprve střelou zasáhli do nohy ženu, která musela vyhledat lékařské ošetření, poté muže, který utrpěl „pouze“ zhmožděninu dolní končetiny. Další zasažená žena zjistila, že má prostřelenou levou botu, naštěstí se ale zásah obešel bez zranění. Poslední postřelená žena musela rovněž vyhledat lékařské ošetření, protože ji střela zasáhla do podkoží stehenního svalu.

Kriminalisté důsledným vyšetřováním zjistili, že střelci byli tři a že náchodských občanů poškozených jednáním této trojice bylo nakonec pět. S největší pravděpodobností byla motivem jejich jednání nuda a touha zkusit střelbu zbraní, která patřila otci jednoho z nich.  

Pravděpodobně i proto, že si uvědomili důsledky svého jednání, snažili se po střelbě zbraň nejprve rozmontovat a následně ukrýt. Nicméně kriminalisté po té, co nalezli byt, odkud stříleli a prokázali střelbu nejprve jednomu a po tom i zbylým dvěma mladým mužům, nalezli i předmět doličný, tedy zbraň, ze které střely vyšly.

Obvinění jsou vyšetřováni na svobodě. Pokud jim bude prokázána vina, hrozí jim až 3leté vězení.

mjr. Mgr. Ivana Ježková


Náchodští kriminalisté zahájili v těchto dnech trestní stíhání 20letého muže z Náchoda, kterého obvinili z přečinů výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví. Těch se měl dopustit, když v podvečerních hodinách 23. 2. 2015 střílel vzduchovou zbraní se zaměřovacím zařízením z okna náchodského panelového domu na pevné předměty i na kolemjdoucí osoby.
Tři ženy a jednoho muže zasáhl diabolkou do dolních končetin. Ve dvou případech těmto osobám poškodil „pouze“ oblečení, dvakrát ale střela pronikla do podkoží a poškození museli vyhledat lékařské ošetření.  Tato zranění byla naštěstí lehká a nevyžádala si pracovní neschopnost zasažených osob.
Od okamžiku prvního oznámení se tomuto případu policisté velmi intenzivně věnovali. Prověřovali mnoho variant a vyslechly hodně svědků. Díky širšímu ohledání místa činu se jim podařilo zajistit důkazy, které je nakonec přivedly až do bytu, ze kterého střelec na osoby střílel.
Obviněný muž se k jednání doznal. Vypověděl, že lidem nechtěl ublížit, nicméně přiznal, že kromě střelby na dopravní značky, kam mířil, optikou zamířil i na kolemjdoucí osoby a několikrát vystřelil. Bylo velké štěstí, že následky jeho nezodpovědného jednání nebyly daleko horší.
Zda se na činu podílela případně nějaká další osoba, kriminalisté v tuto chvíli ještě prověřují.
V případě odsouzení hrozí mladému muži až tří leté vězení.
mjr. Mgr. Ivana Ježková
4. 3. 2015, 11:40
Odkazy do noveho okna

vzduchovka s optikou

vzduchovka s optikou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem