Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Struktura, výcvik a příprava

Útvar je rozdělen do tří sekcí:

a) rychlého nasazení: čtyři zásahové oddělení (specialisté, pyrotechnici) + výcvikové oddělení
b) speciálních služeb: odstřelovači, spojaři (dokumentaristé), vyjednavači, řidiči, operační oddělení
c) administrativně/logistická: právník, personální, organizační a materiálová skupina

Zaměření výcviku

Výcvik ÚRN je zaměřen tak, aby splnil požadavky vycházející ze základních úkolů jednotky v oblasti boje proti terorismu, poskytování služeb pro jiné výkonné útvary Policie ČR, zejména při zatýkání nebezpečných pachatelů. Jádrem výcviku jsou taktické postupy zásahů na letadlo, budovy, vlaky, autobusy a metro. Součástí výcviku jsou i postupy při zadržení pachatelů, ochraně VIP a ozbrojených doprovodech.

Základní druhy výcviku – služební přípravy

  • Takticko-speciální příprava: budova, letadlo, automobil, autobus aj.
  • Střelecká příprava
  • Práce ve výškách
  • Tělesná příprava (sebeobrana, obecná tělesná příprava)

Ke stěžejním a také nejrozsáhlejším bodům výcvikového programu patří takticko-speciální příprava. Jedná se o komplexní souhrn dovedností, které musí příslušník ovládat, aby byl schopen provést zákrok v jakémkoliv prostředí. Tuto přípravu můžeme rozdělit podle toho, proti komu - jakým osobám zákrok směřuje a kde - v jaké lokalitě a prostorech se zákrok provádí, jako například: budova, dopravní prostředky (osobní automobil, autobus, kolejové dopravní prostředky, letadlo, loď)  nebo jiné prostory (silnice, městská zástavba, parkoviště,…). 
Hlavní důraz je kladen především na zvládnutí pohybu ve všech druzích budov a objektů. Od zákroku v malých bytech až po složité stavby či rozsáhlé průmyslové objekty v jakékoliv zástavbě.
Další nedílnou součástí základního výcviku je střelecká příprava. Ta je zaměřena na zvládnutí a ovládání všech přidělených a útvarem používaných zbraňových systémů a dalších, se kterými se příslušník může při své činnosti setkat. To jak při vlastních zákrocích tak při četných cvičení či nasazení v zahraničí.
Tělesná příprava, ať už ve formě obecné tělesné přípravy s cílem zvyšování a udržování kondice, či výcviku sebeobrany, je nedílnou každodenní činností každého příslušníka. Nároky na fyzickou kondici jsou velmi vysoké a pro udržení odpovídající úrovně je nezbytný pravidelný výcvik.
Práce ve výškách je další z činností, která patří do základních druhů výcviku. Příslušníci musí ovládat všechny druhy slaňovacích technik, tak aby se jejich pomocí dokázali dostat k místu zákroku nebo poskytnout pomoc při záchranných operacích, kde nelze použít jiný prostředek.  

Podpůrné přípravy

V podpůrné přípravě je mimo jiné zahrnuta: spojovací příprava, dopravní příprava, zdravotní příprava, výsadková příprava, ochrana VIP, problematika CBRN, topografická příprava, obsluha speciální techniky, psychologická příprava, proškolování služebních předpisů a norem, základní pyrotechnická příprava, navazující speciální pyrotechnická příprava pro specialisty, účast na výcviku odstřelovačů nebo příprava potápěčů.
Všechny druhy výcviku jsou vedeny tak, aby co nejvíce navazovali reálné situace. Vychází se z poznatků a zkušeností z provedených zákroků nebo zkušeností dalších jednotek, ať už domácích nebo jednotek ze zahraničí, se kterými se intenzivně spolupracuje. Cvičí se s plnou výstrojí. Výcvik je velmi náročný a různorodý. Probíhá jak s ostrou municí tak cvičnou, kdy jsou využívání figuranti, kteří imitují pachatele a rukojmí.. Každá dovednost či specializace se musí pravidelně procvičovat, což klade velmi vysoké nároky na časovou dotaci pro jednotlivé specializace. Dále je potřeba reagovat na novinky a nové trendy, které přinášejí současné ozbrojené konflikty. Jedná se o použití různých nových elektronických zařízení, které jsou v nich používány, jako je možnost přenášení obrazu a povelů pro zasahující jednotky, všechny možné typy robotů a především široká škála dronů.
Výcvik je prováděn na základě měsíčního plánu výcviku, který je připravován oddělením instruktorů a schvaluje jej ředitel útvaru.

vytisknout  e-mailem