Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Student univerzity zneužil učebnu k padělání peněz

Jihočeský kraj - Kriminalisté obvinili ze závažného trestného činu na úseku státní měny studenta univerzity v Č. Budějovicích. V počítačové učebně vyráběl padělané bankovky.  

Padělané bankovky, respektive přehlédnutá drobnost na papíře z tiskárny, dovedla kriminalisty na stopu jihočeskému studentskému padělateli. Takto stručně by se dal shrnout příběh, který tým jihočeských kriminalistů, specialistů na padělané bankovky a závažné hospodářské trestné činy rozplétal několik týdnů.


Sedmadvacetiletý student univerzity v Českých Budějovicích je trestně stíhaný pro spáchání zločinu padělání a pozměnění peněz (§ 233 odst. 2 tr. zákoníku). V případě odsouzení by musel tento studentský padělatel přerušit studium na tři roky až osm let. V počítačové učebně univerzity totiž vyráběl padělané bankovky a ty pak dával do oběhu.


Pro kriminalisty začal případ tak trochu tradičně u pokladen obchodů v Jihočeském kraji, kde se začaly objevovat stokorunové i dvousetkorunové bankovky, pravděpodobně padělané. Zkušebna platidel ČNB pak kriminalistům postupně potvrzovala, že jde skutečně o padělky a hodnotila je jako méně zdařilé. Padělané bankovky těchto nominálních hodnot se začali objevovat nejdříve na Jindřichohradecku a pak postupně po celém kraji.


A jak to celé bylo? V srpnu letošního roku obviněný student vyrobil během dvou dnů zhruba dvě desítky bankovek a to pomocí kopírovacího stroje v počítačové učebně, kterou mají studenti k dispozici. Vytištěné bankovky pak ještě vylepšil nalepením hliníkového proužku a během následujících dvou dní dal do oběhu. K utracení bankovek si vybíral převážně rychlá občerstvení, bistra, supermarkety a podobně. Objížděl s padělky celý kraj, aby byl nenápadný.


Při své obezřetné činnosti však zapomněl na technický pokrok. Některé moderní multifunkční přístroje se nenápadným způsobem tak zvaně autorizují na vytištěných stranách. Když pak kriminalisté do svého vyšetřování zapojili soudního znalce, zjistili dokonce, ve spolupráci s univerzitou, konkrétní multifunkční stroj a jeho umístění. Poklepat na rameno překvapenému padělateli, pak byla pro zkušené kriminalisty otázka několika hodin. Díky technice a precizní práci jsou tak důkazní prostředky proti obviněnému „neprůstřelné“.


Pachatel kriminalistům uvedl, že vše podnikl pro nedostatek finančních prostředků. Sami policisté snad ještě žádnou takovouto „veřejnou“ padělatelskou dílnu nevyšetřovali. Příště by s trochou nadsázky mohla být na řadě například veřejná knihovna.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

31. října 2012

 

vytisknout  e-mailem