Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Stůj, dej přednost v jízdě!

ZNOJEMSKO: Řidiči zapomínají na povinnost zastavit. 

      V úterý a ve středu řešili uniformovaní policisté na silnicích Znojemska a Moravskokrumlovska celkem padesát šest dopravních přestupků:

- Nejčastějším nešvarem bylo nezastavení před křížovatkou na příkaz dopravní značky STOP, která označuje vedlejší pozemní komunikaci. Zdůrazňuje povinnost dát přednost v jízdě. Řidič musí zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má do křižovatky náležitý rozhled. To vše plyne i ze samotného názvu dopravní značky "Stůj, dej přednost v jízdě!". Všem řidičům, kteří ji nerespektují, hrozí pokuta až dva tisíce korun. Za dva poslední dny se o tom přesvědčilo dvanáct řidičů.      

- Osm řidičů během jízdy telefonovalo s mobilem v ruce. Na místě jsme jim uložili blokovou pokutu tisíc korun. Tento přestupek je navíc ještě ohodnocen třemi body.

- Sedm šoférů jelo vyšší rychlostí než je zákonem dovolena. Z toho tři překročili nejvyšší dovolenou rychlost v obci o více než dvacet kilometrů v hodině. Toto porušení zákona je ohodnoceno třemi body.  

- Pět řidičů porušilo povinnost být za jízdy připoután bezpečnostním pásem. V tomto případě lze uložit pokutu až dva tisíce korun a v bodovém systému jsou do karty řidiče zapsány dva body.

- Pět řidičů vjelo do zákazu vjezdu. Čtyři jeli bez rozsvícených světel. Tři u sebe neměli potřebné doklady.

- U čtyř vozidel jsme zjistili různé technické závady.

- V noci z úterý na středu projížděla Znojmem čtyřiatřicetiletá řidička z Vyškovska s osobním autem Škoda 105L. Při běžné silniční kontrole vyšlo však najevo, že tato žena získala v rámci bodového systému již plný počet bodů a řidičský průkaz má tedy blokován. Nyní je podezřelá z toho, že se dopustila přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích řízením motorového vozidla bez řidičského oprávnění.    

Zpracovala: por. Mgr. Lenka Drahokoupilová

vytisknout  e-mailem