Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Subutexoví dealeři zadrženi

V první polovině dubna zadrželi kriminalisté prvního policejního obvodu trojici „obchodníků se zdravím“. Hrozí jim až desetiletý trest. 

Od loňského prosince prošetřovali kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu protiprávní jednání několika osob. Ty měly, dle poznatků kriminalistů obchodovat s lékem Subutex, který je primárně určen k substituční léčbě drogových závislostí.
 
Tyto osoby si ale udělaly z léku výnosný obchod. V rámci prošetřování totiž detektivové zjistili, že jeden z obviněných (28) si v hojné míře vyzvedával, téměř výhradně v jedné konkrétní ordinaci nadměrné množství receptů. Díky těm se pravidelně dostával k mnohem většímu množství léku, než které by odpovídalo jeho běžné potřebě.
 
Tablety pak následně předával k distribuci svým dvěma souputníkům (35, 36) z Prahy 6, kteří je rozprodávali po částech, tu čtvrtinu, jindy zase polovinu. K dennímu uspokojení potřeb drogově závislých totiž za normálních okolností postačí právě takové množství. Svým sortimentem pak prodejci vycházeli vstříc „zákazníkům“ především z oblasti Prahy 6, ale nebyli líní zajet za klientelou i do centra hlavního města.
 
S ohledem na skutečnost, že si například za polovinu tablety tito obchodníci účtovali tři sta korun, mohli si během své „obchodní“ činnosti přijít na desítky, možná až stovky tisíc korun. Budeme-li se bavit konkrétně, kriminalisté mají nyní zadokumentovány prodeje minimálně tří set tablet, při kterých se nyní již obvinění obohatili o částku téměř devadesát tisíc korun.
 
Smutným paradoxem na celém tomto případu je, že lék, který má léčit, ubližuje s největší pravděpodobností jeho konzumentům mnohem více, než například jiné drogy. Subutex má totiž dle odborníků mnohem horší abstinenční příznaky, než jiné drogy. Další nebezpečí vyvstává při jeho aplikaci. Pokud ho „pacienti“ užívají předepsaným způsobem dle rad výrobce a lékaře, tedy jako tablety, je vše v pořádku. Bohužel se ale mnozí uchylují k jeho aplikaci intravenózně, tedy takzvaně přímo do žíly, kdy má subutex v tu chvíli znatelně jiné účinky na organizmus.
 
Kriminalisté také pracují se skutečností, že je dnes mnoho konzumentů, kteří svou „drogovou kariéru“ nezačali na jiné droze, jako je například pervitin, nebo heroin, či kokain, ale právě na subutexu. Ten je totiž mnohem dostupnější, a i finančně přijatelnější.
 
Trojice osob, dva muži a jedna žena, jsou nyní obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Oba dealeři, žena a muž, jsou s ohledem na jejich trestní minulost, kdy již byli za drogové delikty stíháni, umístěni do vazby. Stíhání jejich dodavatele probíhá na svobodě.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 27. 4. 2015

vytisknout  e-mailem