Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Sváteční víkend

ÚO Bruntál - ve znamení alkoholu, krádeží a nehod... 

Nehody
Dopravní policisté šetřili osm nehod, při kterých došlo celkem k šesti lehkým zraněním.
            V pátek 6.4.2012 v 8,00 hodin na křižovatce ulic Rýmařovská a Jesenická v Bruntále jel 42letý řidič s vozidlem Mitrubishi a nerespektoval dopravní značení. Nedal přednost v jízdě přijíždějícímu vozidlu Volkswagen, které řídil 30letý muž. Došlo ke střetu, při kterém vznikla škoda celkem 125 tisíc. Zraněna nebyla žádná osoba.
            Stejný den v 11,45 hodin na ulici Krnovská v Bruntále šel 19letý mladík po chodníku a aniž by se přesvědčil o bezpečnosti, tak náhle vstoupil na přechod pro chodce těsně před přijíždějící vozidlo Felicia, které řídil 52letý řidič. Ten se snažil s felicií brzdit, ale i tak došlo ke střetu levé dolní končetiny chodce a pravého rohu škodovky. Mladík po střetu zavrávoral a zůstal stát, pak chtěl místo nehody rychle opustit, avšak po několika krocích se mu udělalo nevolno. Přivolaní zdravotníci mladíkovi ošetřili pohmožděnou levou nohu. K jinému zranění nedošlo. Požití alkoholu bylo u obou účastníků vyloučeno dechovou zkouškou.
            V sobotu 7.4.2012 v 15,05 hodin mezi Horním Benešovem a hranicí okresu Opava došlo ke střetu osobního vozidla Octavia s náletovým stromkem, kterou zřejmě zapříčinil 46letý řidič vozidla BMW. Ten na rovném úseku silnice chtěl předjet před sebou pomaleji jedoucí nákladní automobil a podíval se pouze do levého zpětného zrcátka. Nevšiml si, že ho právě předjíždí vozidlo Octavia, které řídil 48letý řidič a začal sám předjíždět. Řidič octavie se snažil vyhnout bočnímu střetu, byl vytlačen doleva k okraji silnice, kde mu levá kola sjela na krajnici. Octavie se stala neovladatelná a vjela do silničního příkopu, kde se čelně střetla s náletovým stromkem. Pak se auto ještě převrátilo přes střechu. Osádka octavie byla převezena k ošetření do nemocnice v Opavě. Způsobená škoda činí na octavii 100 tisíc. Požití alkoholu vyloučeno dechovou zkouškou.
            V 06,15 hodin dne 9.4.2012 v Břidličné si 29letý řidič vozidla Renault Megan nedostatečně očistil namrzlé čelní sklo a tím si výrazně omezil výhledové podmínky. Při jízdě sjel za pravý okraj vozovky, kde čelně narazil do zábradlí betonové propusti, které poškodil. Škoda činí 25 tisíc Kč. 
 
Majitelé jsou bez peněženek a dokladů
Šest majitelů přišlo o své peněženky a důvody byly různé. Ať již nepozornost během nákupů, návštěva baru, zapomnětlivost a nebo ztráta při procházce.
Během hodinového nákupu v prodejně na ulici Krnovská v Bruntále v pátek 6.4.2012 využil pachatel nepozornosti 63leté ženy. Z uzavřené kabelky, kterou měla poškozená pověšenu na nákupním vozíku, odcizil peněženku. V ní byly doklady, hotovost 1 tisíc korun a dvě platební karty i s poznačeným PIN kódem. Ještě před zablokováním karet pachatel stačil vybrat z bankomatů celkem 14 tisíc Kč.
Den na to, tedy v sobotu 7.4.2012, v odpoledních hodinách v obchodním domě na ulici Tř. Práce v Bruntále využil pachatel také nepozornosti a chvilkové nepřítomnosti 58letého muže u nákupního vozíku. Z madla odcizil poškozenému odloženou plátěnou tašku. V ní měl majitel peněženku s hotovostí 1500 Kč, platební kartu, doklady, mobilní telefon a další osobní věci. Způsobená škoda činí 4 700 Kč.
Odložené kabelky na chodbě činžovního domu se zmocnil neznámý pachatel dne 6.4.2012 v Krnově na ulici Budovatelů. Zde si ji položila 53letá žena, když odemykala byt a zapomněla si ji vzít. V ní byla také peněženka, doklady, platební karty a finanční hotovost 2 tisíce.
O zapomenutou peněženku přišla i 56letá žena ve Starém Městě. Zapomněla ji v pátek 6.4.2012 na společné chodbě činžovního domu. V ní měla hotovost 5 850 Kč, doklady a platební kartu.
Z baru odcházel dne 9.4.2012 bez peněženky 19letý mladík. Pachatel mu ji odcizil ze stolu. V ní byla hotovost 300 Kč, platební karta a různé doklady.
Procházka nedopadla dobře pro 43letého cizince, který při chůzi v Dolní Moravici ztratil pánskou peněženku. V ní měl finanční hotovost 10 tisíc Kč v cizí měně, přes 9 tisíc v českých korunách, platební kartu, doklady a různé písemnosti. Ztráty si poškozený povšiml až při návratu z procházky zpět na hotel, kde byl ubytován.
 
Vloupal se do dílny a odnesl zahradní nářadí
V době od 25.3. do 6.4.2012 v Moravskoslezském Kočově pachatel vytlačil okno do přístavku rekreační chalupy. Vnikl dovnitř a odcizil elektrickou kotoučovou pilu, přímočarou pilu, tři sekery, vrtačku, kladivo, vibrační brusku a další věci v celkové hodnotě přes 14 tisíc Kč.
 
Střety se zvěří
Dva řidiči se během svátečního prodlouženého víkendu střetli se zvěří. V jednom případě musel zasahující policista na místě použít i služební zbraň proti zraněnému zvířeti, protože hrozilo vážné nebezpečí pro účastníky dopravní nehody.
            V pátek 6.4.2012 ve 21,30 hodin mezi hranicí okresu Jeseník a obcí Heřmanovice vyběhl z příkopu bezprostředně před vozidlo Mazda zajíc. 27letý řidič se snažil brzdit, ale přesto došlo ke střetu se zvěří. Zajíc z místa nehody odběhl. Způsobená škoda na vozidle činí 5 tisíc Kč.
            Ve 21,00 hodin dne 8.4.2012 mezi Krnovem a Zátorem jel 64letý řidič s vozidlem VW Golf a bezprostředně před auto mu vběhlo stádo divokých prasat a došlo ke střetu. Za golfem jel ještě další řidič s vozidlem VW Passat a rovněž mu vběhlo z uvedeného stáda do cesty jedno divoké prase. Došlo tedy ke střetu i s tímto vozidlem. Při šetření nehody zasahujícím policistům sdělil přivolaný myslivec, že jedno se sražených prasat není usmrceno, ale je zraněno a hrozí jeho vběhnutí do komunikace. Hrozilo tedy vážné ohrožení účastníků nehody, tak musel jeden z  policistů použít k usmrcení tohoto zvířete služební zbraň. Způsobená škoda činí 110 tisíc Kč.
 
Agresivita pod vlivem alkoholu
Sváteční prodloužený víkend rozhodně nebyl klidný pro policisty, protože museli mimo jiných událostí zasahovat u několika agresivních jednání pod vlivem alkoholu. Sedm osob střízlivělo z požitého alkoholu na záchytných stanicích.
V Břidličné na ulici Jesenická v sobotu 7.4.2012 při vzájemné rozepři 29letý muž vulgárně napadal svou matku. Několikrát ji udeřil dlaní na tvář. Přivolaní policisté ho z obavy v pokračování protiprávního jednání museli zajistit. Naměřili mu 2,29 promile a skončil na záchytce.
Ten stejný den v Bruntále na ulici Květná rozbil 25letý podnapilý muž skleněnou výplň vstupních dveří do jednoho z místních domů.   V dechu jsme mu naměřili 1,68 promile. Choval se agresivně, hrozil, že vše rozbije, tak jsme ho museli zajistit a eskortovat na záchytnou stanici.
V Rýmařově v restauraci na ulici J. Sedláka v nočních hodinách dne 7.4.2012 napadal 25letý muž hosty a ničil majetek. Pokračoval ve svém jednání i před restaurací a tak ho policisté za užití donucovacích prostředků zajistili. Dechová zkouška vykázala 1,95 promile a skončil také na záchytce.
Střízlivěla na záchytné stanici i 30letá žena. V Bruntále se na ulici Dlouhá spolu se stejně starým známým měla chovat hlučně a vulgárně pokřikovat a nadávat ostatním nájemníkům domu. Ve svém agresivním jednání žena pokračovala i před přivolanými policisty, neuposlechla výzev a tak jsme ji zajistili. V dechu jsme jí naměřili 2,17 promile.
V Krnově na chodníku na ulici Bezručova dne 9.4.2012 v silně podnapilém stavu napadala 36letá žena svého manžela. Při dechové zkoušce jsme jí naměřili 2,41 promile a také střízlivěla na záchytné stanici.
Dva muži skončili na záchytné stanici a jeden v policejní cele i na Velikonoční pondělí. V Břidličné totiž skupinka osob měla v odpoledních hodinách napadnout tříčlennou policejní hlídku, která zde byla přivolána pro podezření z demolování střechy místní budovy. Desítka mladíků, kteří byli zřejmě pod vlivem alkoholu, nereagovala na zákonné výzvy policistů, kteří zjišťovali jejich totožnost a přitom je mladíci bezdůvodně vulgárně začali napadat, což vyvrcholilo i fyzickým napadením policistů. S ohledem na agresivitu a množství přítomných osob byla přivolána i hlídka z Bruntálu a policejní psovod. Následně jsem zadrželi tři muže ve věku od 22 do 24 let. Při dechových zkouškách jsme jim naměřili od 2,34 do 2,66 promile. Dva z nich skončili na záchytné stanci a jeden v policejní cele. Celou událost nyní intenzivně šetříme, zjišťujeme další svědky a vyslýcháme všechny zúčastněné osoby.
 
Odcizený notebook
V Bruntále ve zdravotnickém zařízení v sobotu 7.4.2012 překonal prozatím neznámý pachatel uzamčené dveře do šatny sanitářů. Odcizil jednomu ze zaměstnanců odložený notebook ACER v hodnotě 12 tisíc Kč.
 
Dělostřelecká mina ležela na pastvině
Na tísňovou linku 158 oznámil 69letý muž dne 8.4.2012, že při sběru kamenů na pastvině v Albrechticích u Rýmařova nalezl munici. Policisté místo nálezu zajistili a přivolaný pyrotechnik určil, že se jedná o dělostřeleckou minu, kterou si na místě převzal.
 
Stromy neoprávněně vytěžil a odcizil
Na Albrechticku šetří místní policisté krádež dřeva. V lesním porostu ve Valstějně v době od 1.3. do 8.4.2012 na dvou místech neoprávněně pachatel vytěžil a odcizil celkem 27 stromů. Svým jednáním způsobil majitelům škodu na dřevě ve výši 5 900 Kč a poškozením oplocenky 3 000 Kč.
 
Chtěl se vloupat do prodejny, byl však zadržen
Nedaleko místa činu zadrželi policisté bezprostředně po spáchání muže, který se chtěl tři hodiny po půlnoci dne 8.4.2012 vloupat do obchodního domu na ulici Ruská v Bruntále. Ještě ten den mu po jeho vystřízlivění sdělili podezření z přečinu krádeže ve stádiu pokusu.  Toho se měl dopustit tím, že dne 8.4.2012 pod vlivem alkoholu a ze zištného důvodu, měl betonovou dlaždicí rozbít okno vedoucí do prodejny. Dovnitř se však již nedostal, protože byl vyrušen přijíždějící hlídkou, která ho zadržela. V dechu jsme mu naměřili 1,65 promile. Putoval do policejní cely a po vystřízlivění jsme mu sdělili podezření. Muž se k trestné činnosti policistům doznal. Způsobená škoda činí 3500 Kč.
 
 Nákladní vozidlo zůstalo bez nafty
V Rudné pod Pradědem ze 7. na 9.4.2012 na parkovišti za prodejnou vypáčil pachatel na zaparkovaném nákladním vozidle Man víčka nádrží. Odcizil 600 litrů motorové nafty a způsobil škodu nejméně 22 tisíc Kč. 
 
Jízdy pod vlivem alkoholu
Při dopravních akcích a silničních kontrolách jsme za prodloužený víkend zjistili u osmi řidičů jízdu pod vlivem alkoholu. Tři případ byly v pátek, po dvou v sobotu a neděli a jeden v pondělí. Naměřené hodnoty se u dechových zkoušek pohybovaly od 0,23 po 1,50 promile. V jednom případě byl řidič pod vlivem drog.
 
Vykopl výlohu potravin
Vrbenští policisté sdělili v pátek 6.4.2012 podezření 21letému muži podezření z přečinů výtržnictví a poškození cizí věci. Toho se měl dopustit tím, že dne 18.3.2012 ve Vrbně pod Pradědem na ulici Jesenická pod vlivem alkoholu měl vykopnout výlohu prodejny. Způsobil škodu ve výši kolem 10 tisíc Kč. Muž policistům se při výslechu k trestné činnosti doznal a sdělil, že je mu to líto a že neví, proč to udělal.
 
                                                                                                         
komisař por. Bc. Tušková P.
10.4.2012

vytisknout  e-mailem