Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Světový den prevence tonutí 2024

BEROUNSKO – Významný mezinárodní den upozorňuje na zásady bezpečného chování ve vodě a u vody. Připomeňte si je i vy a prožijte léto bez nepříjemností. 

Světový den prevence tonutí, který vyhlásila OSN v roce 2021, připadá letošní rok na čtvrtek 25. července. A právě na tento den se policisté preventivními aktivitami snaží každoročně upozorňovat a šířit tak osvětu bezpečného chování u vody. Utonutí je druhou nejčastější úrazovou příčinou náhlé smrti dětí a mládeže a čtvrtou nejčastější u dospělých. V drtivé většině lze těmto druhům úmrtí předejít dodržování několika důležitých pravidel.

Berounští policisté řešili v uplynulých 5 letech celkem 8 případů tonutí dětí a dospělých, z nichž 6 skončilo fatálně. Z tohoto počtu se jednalo o 2 tonutí dětí, ke kterým došlo vlivem krátkodobé nepozornosti dohlížející osoby. V obou případech došlo k resuscitaci dítěte, přičemž obě dvě děti přežily. V případě utonutí dospělých, sehrál v několika případech významnou roli alkohol.

Co dělat, aby nedošlo k nejhoršímu? Prevence by měla výt v tomto ohledu na prvním místě. Děti nesmíme spouštět u vodních ploch a bazénů z očí ani na vteřinu, protože právě ta vteřina nepozornosti může být tou kritickou.

K základním zásadám bezpečného pobytu u vody patří:

  • Nikdy nenechávejte dítě ve vaně, bazénu ani poblíž vodních jezírek samotné – je nutné, aby zodpovědnost za dítě měla jedna konkrétně určená osoba. Obecně platí v těchto v případech pravidlo, že čím víc dospělých na místě, tím méně je dítě hlídané. Proto je nutné jasně určit, kdo bude na dítě dohlížet a kdo za něj bude zodpovídat.

  • Děti by měly mít při plavání kvalitní plavecké pomůcky, které musí být umístěny pevně na těle tak, aby nedošlo k samovolnému uvolnění z dítěte. Nafukovací rukávky a kruhy nejsou ideální a bezpečnou volbou, protože snadno sklouznou z těla.

  • Zabezpečte bazény, koupací jezírka a další rizikové plochy. K nejbezpečnějším zabezpečením bazénů patří pevné a uzamykatelné zastřešení, nikoliv pouze zakrývací folie. Ty sice sice zabrání vniknutí nečistot do vody, ale nezabrání vpadnutí dítěte. Ideální je odstranit od bazénů schůdky a uschovat veškeré předměty, kterými by si mohlo dítě pomoci nechtěnému vstupu do bazénu, případně které by ho mohly do bazénu lákat.

  • Zabezpečte rovněž okrasná jezírka a další obdobné plochy. Pozor na vodní nádrže, koryta a sudy s vodou či vědra. Všechny tyto nádoby by měly být zakryté krytem, které dítě samo nesundá.

  • Nikdy nechoďte plavat na nehlídané vodní plochy sami – při plavání je důležité nepodcenit vlastní schopnosti.

  • Neplavejte v případě zdravotních indispozicích, při únavě a bezprostředně po jídle. Samozřejmostí je absence požívání alkoholu a jiných omamných a psychotropních látek.

  • Riziko různých úrazů zásadně roste při skákání do neznámých vod – jediným skokem si můžete natrvalo změnit život. Stojí to za to?

  • Plavecké pomůcky v podobě záchranných vest doporučujeme rovněž všem vodákům.

  • V případě dovolené u moře, sledujte vyvěšené vlajky na pláži, dodržujte vyznačené plochy určené pro plavce a respektujte pokyny plavčíka případně pobřežní stráže. Buďte maximálně obezřetní v případě plavání po bouřce a v případě velkých vln. Pozor i na zpětné proudy, které plavce zanesou na širé moře, kde jej může ohrozit vyčerpání.

Nejen v souvislosti s letní sezónou, doporučujeme všem absolvovat kurz první pomoci, který se vám v kritických momentech může hodit. V nabídce je jich nepřeberné množství a účastnit se jej můžete i online formou. Nebojte se poskytnout první pomoc, ale při jejím poskytování myslete vždy na to, abyste nevystavili nebezpečí sami sebe.

Co nám hrozí v případě neposkytnutí pomoci?

V první řadě je třeba si uvědomit, že neposkytnutí pomoci je dle trestního zákoníku trestný čin, za který hrozí v případě odsouzení trest.

§ 150 Neposkytnutí pomoci

Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví vážné známky poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta“

Další užitečné informace jsou k dispozici v rámci preventivního opatření Bezpečně u vody 2024 a na webových stránkách www.bezpecnedetstvi.cz.

Všem přejeme bezstarostné a klidné léto!

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
25. července 2024

Odkazy do noveho okna

Desatero bezpečného pobytu u vody

Desatero bezpečného pobytu u vody 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem