Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Svou exmanželku pronásleduje už dva roky

KRAJ - Evidované případy stalkingu jsou jen špičkou ledovce. 

 

Minulý týden policisté rozšířili trestní stíhání o další skutek 43letému stalkerovi z Dokska. Ten dělá peklo ze života své bývalé manželce už od roku 2014. Neustále ji bombarduje sms zprávami a emaily, které mají velmi podobný a opakující se obsah. Vulgárně ji v nich uráží a vyhrožuje ji smrtí. To vše dělá proto, že se dosud nevyrovnal s rozpadem jejich vztahu. Vyšetřování ukázalo, že si například opatřil čtyři různé  sim karty do mobilního telefonu, ze kterých jí pak píše.

Někdy ji ale kontaktuje i osobně na veřejnosti, třeba v obchodě nebo na ulici. Pokaždé, když se vidí, tak jí jen nadává a také naznačuje nejrůznějšími gesty, že ji připraví o život. A to konkrétně tak, že si přejíždí hranou ruky po krku nebo jí ukazuje nůž. Někdy ale jenom nenaznačuje. Když ho naposledy potkala v dokském Penny Marketu,  řekl jí doslova , že její život skončí tragicky. To vše u ní vyvolává permanentní pocit ohrožení. Bojí se teď naprosto běžných činností,  jakými jsou vycházka po ulici, návštěva kina, ale bojí se také otevřít sms zprávu nebo email.

Rozšíření trestního stíhání souvisí s posledním incidentem, který se odehrál v Penny Marketu. K nebezpečnému pronásledování mu přibyl i  přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, a to proto, že porušil zákaz přibližovat se k ní, který mu uložil státní zástupce.

Policisté Libereckého kraje vyšetřovali v loňském roce celkem 19 případů stalkingu. Jedná se však jen evidované skutky, při povaze této trestné činnosti se dá předpokládat, že se všechny pronásledované oběti na policisty neobrátily.

Pro ilustraci nabízíme tabulku celkového počtu evidovaných případů  nebezpečného pronásledování v jednotlivých okresech Libereckého kraje za rok 2013, 2014 a 2015.

  2013 2014 2015
ÚO Česká Lípa 6 12 7
ÚO Jablonec nad Nisou 6 11 3
ÚO Liberec 16 6 9
ÚO Semily 3 0 0

 

graf stalking


 

 

Od 1. ledna 2010 se stalking dostal do českého právního řádu jako nový trestný čin nebezpečné pronásledování. Patří mezi trestné činy narušující soužití lidí a je upraven v § 354. Jeho skutková podstata  spočívá v tom, že někdo jiného dlouhodobě pronásleduje, např. vyhledává jeho osobní blízkost nebo ho sleduje, vytrvale jej kontaktuje (písemně, ale i prostřednictvím mobilního telefonu nebo emailu), omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, za účelem kontaktu zneužije jeho osobních údajů či jemu nebo osobám blízkým dokonce vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou. To vše za podmínky, že vyhrožování v pronásledované osobě vzbudí důvodnou obavu o život nebo zdraví. Pachateli pak v základní sazbě hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

 

Typickými projevy stalkingu jsou :

  • opakované pokusy o kontakt s obětí (prostřednictvím dopisů, telefonátů, sms zpráv, patří sem i zasílání dárků)
  • přímé nebo nepřímé výhrůžky, které demonstrují moc stalkera a vzbuzují obavy u oběti
  • vyhledávání fyzické blízkosti oběti (chůze v blízkosti oběti, postávání před místem bydliště, pozorování oběti)
  • ničení věcí pronásledované osoby (poškození vozidla, plotu, vstupních dveří, ale agrese může zajít až k likvidaci domácího zvířete - mazlíčka pronásledovaného)
  • zneužívání osobních údajů (zveřejnění telef. čísla pronásledované ženy na internetu s informací, že poskytuje sexuální služby)

Jak oběti reagují na stalking?

  • jsou vyčerpaní, nervózní, trpí pocitem bezmoci
  • někdy mají i finanční ztráty při dočasném přestěhování se, investicemi do bezpečnosti
  • dochází ke zhoršení výkonu v zaměstnání nebo k ukončení pracovního poměru
  • společenské dopady v podobě izolace, strachu z neznámých lidí, snížení zájmu o dřívější koníčky

Praktické rady pro oběti stalkingu :

  • přerušte s pronásledovatelem veškeré kontakty
  • shromažďujte proti němu důkazystalking
  • svěřte se někomu blízkému
  • podejte trestní oznámení
  • volte jiné trasy vašeho pohybu po okolí
  • nepodceňujte svou intuici, pokud se vám něco nezdá být v pořádku, volejte linku  Policie ČR 158
  • využijte poradenství Bílého kruhu bezpečí  více informací zde

 

 


 

 

9. 2. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

 

 

vytisknout  e-mailem